Tarçın yüzyıllardır geleneksel olarak Çin tıbbında ilaç olarak kullanılmış bir baharattır.

Latince adı Cinnamomum verum olan tarçın, cinnamomum isimli bir ağacın iç kabuğundan elde edilir. Dünyanın en popüler ve tanınmış baharatlarından bir tanesidir. Tarçın kabuğu, hem tatlı hem de tuzlu yiyecekleri lezzetlendirmek için binlerce yıldır kullanılır.

Tarçın ağacı çeşidine bağlı olarak; Sri Lanka, Hindistan, Çin ve hatta Afrika’nın bazı bölgeleri dahil olmak üzere birçok yere özgüdür. Seylan tarçını ise, gerçek tarçın olarak adlandırılır.

Tarçın çubuğu, ağacın sapını keserek ve kabuğunu alarak elde edilir. Ayrıca bu çubuk öğütülerek toz tarçın elde edilebilir.

Tarçının Besin Değerleri

Tarçın, tıbbi özellikler bakımından zengin bir baharattır.
100 g tarçında; 10.58 g su, 3.99 g protein, 1.24 g yağ, 80,59 g karbonhidrat, 53.1 g lif, 2.17 g şeker, 1002 mg kalsiyum, 8.32 mg demir, 60 mg magnezyum, 64 mg fosfor, 431 mg potasyum, 10 mg sodyum ve 1.83 mg çinko bulunur.

Günlük tüketildiğinde vücutta birçok olumlu değişiklik oluşturduğuna inanılmaktadır.

Tarçının Faydaları

  • Tarçının kan basıncını düşürdüğü, kan şekerini ve insülin direncini azalttığı yapılan araştırmalar tarafından kanıtlanmıştır. Tarçın, insülin duyarlılığını artırma gücüne sahiptir ve bu, tip 2 diyabet ve metabolik direncin önlenmesine yardımcı olur. Tarçın kişide kan şekeri seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur ve bu nedenle, anti-diyabetik gıda olarak bilinir. Tarçın, kan dolaşımına girdikten sonra kan şekeri seviyesini azaltarak, sindirim sistemindeki karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatır. Bu nedenle, diyabetik hastalar için bazen bir nimet olarak görülür.
  • Metabolizmayı düzenleyici etkisi sayesinde obezite ile mücadelede yardımcıdır.
  • Tarçının iltihabı azaltmada etkili olduğu kanıtlanmıştır. Anti-enflamatuar özellikleri, düşük dereceli iltihapların doğal tedavisi için özellikle faydalıdır. Düzenli olarak tarçın çayı tüketmek eklem ağrısını, şişliği, hassasiyeti ve iltihap semptomlarını azaltmak için etkili bir yol olabilir.
  • Kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol seviyesini azaltır ve iyi kolesterol olan HDL kolesterolü artırır.
  • Tarçın, doğal bir afrodizyaktır ve cinsel isteği arttırdığı bulunmuştur. İnfertilite tedavisinde de kullanılır. İnfertilite tedavisinde tarçının rolü, erkeklerde cinsel isteği iyileştirmek ve böylece sperm üretimini arttırmaktır.

  • Tarçın kilo vermede yardımcı olur. Bunun nedeni, tarçının sindirim sistemindeki yiyeceklerin yavaş bir şekilde dağılmasına yardımcı olmasıdır. Bu, doluluk hissi verir, yemek yeme isteğini azaltır ve daha az gıda maddesinin alınmasına yardımcı olur.
  • Tarçının, sivilce, kuru cilt, cilt kırışıklıkları, saç büyümesini iyileştirmek ve daha pek çok şeyi yapmak da dahil olmak üzere, güzelleşmek için birçok faydası vardır.
  • Tarçında bulunan güçlü antioksidanlar ve polifenoller, vücudu zararlı olabilecek serbest radikallerle oksidatif hasardan koruyarak genel sağlığı destekler.
  • Ağızdaki bakterilerin çoğalması dişlerde plak ve diğer hastalıkların oluşmasına yol açar. Tarçın, bol miktarda antibakteriyel özelliklere sahiptir ve düzenli olarak alındığında dişleri sağlıklı tutar. Ağrıyan bir dişe ve etraftaki bölgelere iki damla tarçın yağı sürmenin diş ağrısı ve diş çürümelerini azalttığı bulunmuştur.
  • Tarçının ana aktif maddesi cinnamaldehyde, solunum yollarını mantara karşı korur, Salmonella gibi bakterilerin çoğalmasını engeller.

  • Antimikrobiyolojik özelliği sayesinde vücudun HIV virüsü ile savaşmasına katkı sağlar.
  • Kandida mantarının tedavisinde tarçın kullanımı son derece faydalıdır. Tarçının bu özelliği klinik bulgularla kanıtlanmıştır.
  • Tarçın yağı ve balın bir kombinasyonu, antimikrobiyal özelliğinden dolayı akne ve enfeksiyon gibi cilt hastalıklarının tedavisinde olağanüstü etkili olabilir.
  • Tarçın dikkat eksikliği bozukluğu olan kişiler için faydalıdır. Bu hastaların genellikle gün içerisinde kolayca dikkati dağılır. Uzun süreler boyunca oturmakta ve bir şeyleri organize etmede zorlanırlar. Aşırı konuşma, öfkeli olma, sabırsızlık bu insanlar arasında görülen diğer belirtilerdir. Düzenli olarak tarçın alımının dikkat eksikliği bozukluğu olan hastalarda önemli değişiklikler yaptığı bulunmuştur.

  • Tarçın tüketmek, beyindeki mevcut nöronları canlı tutan ve yenilerini büyümeye teşvik eden nörotrofik faktörleri artırır. Bu, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların ilerlemesini geciktirebilir. Bilimsel olarak ispatlanmamış olsa da dayanıklık ve konsantrasyon için faydalıdır.
  • Tarçın antikanserojen özelliklere sahiptir. Tarçın ekstrelerinde bulunan sinamik aldehit ve sinnamil aldehidin, 2010 yılında yapılan bir çalışmada kanser hücrelerinin aktif olarak yayılmasını önleyebildiğini göstermiştir.
  • İnsülin direncini azaltan tarçın, bu özelliği ile polikistik over sendromunun tedavisinde rol oynar.
  • Yapılan çalışmalar tarçının pek çok antioksidan faydasının olduğunu göstermektedir. İçeriğindeki yüksek antioksidan miktarı sayesinde konser ve diğer hastalıkların oluşma riskini azaltır.
  • Göz bozukluklarının tedavisine yardımcı olan tarçın göz kuruluğuna da iyi gelmektedir.

Tarçını Nasıl Kullanabilirsiniz?

Çubuk tarçını sıcak su ile kaynatarak tüketebileceğiniz gibi toz tarçını pek çok meyve ve içeceklere tatlandırıcı olarak katabilirsiniz.
Tarçın ve elmayla yapacağınız tost kahvaltınız için hem sağlıklı hem de oldukça lezzetli bir seçim olacaktır.
Hindistan cevizi sütü veya badem sütü ve yumurta ile hazırladığınız kreplere ekleyeceğiniz tarçın yemeğe kattığı lezzetin yanında kan şekerinizin düzenlenmesine de yardımcı olur.
Tarçını muz ve bal ile de tüketebilir veya ılık sütünüze bir tutam tarçın ile tat katabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir