Zayıflama amacıyla kullanılan yöntemlerden bir tanesi de kalori hesabı ile zayıflama olarak adlandırılır.
Kalori hesabında; kişiler günlük olarak ihtiyaç duydukları enerji miktarını hesaplayarak kendilerine bir diyet enerjisi belirleyebilir ve buna yönelik bir beslenme planı oluşturabilirler.
Bu sayede her gün sabit miktarda enerji alarak, tıpkı sabit bir diyet programı uyguluyormuş gibi rahatlıkla kilo verebilirler.
Kalori Hesabı ile Zayıflama Nasıl Olur?
Vücudun kilo mekanizması, en temel matematik hesaplarından bir tanesiyle belirlenir. Besin tüketerek vücudunuza aldığınız kalori, yaktığınız kaloriden fazlaysa kilo alırsınız. Aldığınız kalori, yaktığınız kaloriden az ise kilo verirsiniz.
Örnek vermek gerekirse, ortalama bir boy ve ortalama kiloda olan bir kişinin bazal metabolizması için günlük alması gereken kalori miktarı 2500 kalori olsun. Kalori hesabıyla, kişi günlük 2000 kalori alırsa her gün 500 kalori eksiği kalır. Vücut eksik kalan 500 kalori enerji için vücutta depoladığı yağları kullanır.
Ortalama bir matematik hesabıyla bu sayede haftada 1-2 kilo arasında vermek mümkündür.
Kalori Hesabı ile Zayıflamak Sağlıklı mı?
‘Kişi ne yerse, kendi de odur’ sözünü sıklıkla duyarız. Burada bahsedilen şey; kişi sağlıklı beslenirse vücudu sağlıklı olur, sağlıksız beslenirse vücudu sağlıksız olur.
Kalori hesabı da dahil olmak üzere hemen her diyette, ne kadar tüketildiği kadar ne tüketildiği de önemlidir.
Örneğin 100 gram patates kızartması ortalama 700-800 kaloridir. Yine aynı kalori miktarında sağlıklı bir et yemeğinin ise, vücutta oluşturduğu etkiler farklı olacaktır.
Kısacası kalori hesabı ile zayıflama prensibinde, günlük tükettiğiniz kalori miktarını ister sağlıklı besinlerden seçin ister sağlıksız besinlerden seçin yine de zayıflamanız mümkündür. Ancak sağlıksız yiyecekler devamlı olarak tüketildiğinde, vücutta oluşturacağı olumsuz etkiler illaki kişiyi etkileyecektir.
Kalori Hesabı Nasıl Yapılır?
Kalori hesabı yapılarak uygulanacak olan bir diyette besin ögesi dengelerinin sağlanabilmesi için öğün içeriklerine odaklanmak doğru bir davranış olacaktır. Günün hemen her öğünlerinde; süt ve süt ürünleri, tahıllar, sebze ve meyveler ile proteinler grubundan birer besinin yer alması ile istenilen makro ve mikro besin ögesi gereksinimleri kolaylıkla karşılanabilir.
Sonrasında günlük enerji ihtiyacı hesaplanmalıdır. Bunun için beslenme alanında çalışmalar yapan bilim adamlarının ve Dünya Sağlık Örgütü’nün ortaya koymuş olduğu formüllerden yararlanılabilir.
Günlük olarak alınacak ortalama kalori miktarı belirlendikten sonra tüketilen her besinin kalori değeri hesaplanarak günlük alınan toplam kalorinin belirlenen miktarın üzerine çıkmaması sağlanır. Bu şekilde her gün sabit bir kalori alımı sağlanarak kilo kaybı elde edilebilir.
Kalori hesabı ile yapılacak diyetlerde doğru kalorinin belirlenmesi diyetin başarı oranının arttırılması ve diyet bitiminden sonra verilen kiloların geri alınmaması açısından çok büyük bir öneme sahiptir.
Enerji ihtiyacının hesaplanması için bilinen formüller yalnızca bazal metabolizma hızını vermekte olup günlük enerji ihtiyacı gün içerisinde yapılan fiziksel aktivite oranına, yaşa ve vücut yapısına göre değişkenlik gösterir.
Bu sebeple kalori hesabı ile zayıflama amacı olan kişilerin bu sürecin başında bir diyetisyene başvurarak verilecek olan öneriler doğrultusunda planını uygulamasında fayda vardır. Aksi takdirde olması gerekenin üzerinde bir enerjiye göre kalori hesabı yaparak kilo alabilir veya olması gerekenin çok altında kalori alarak kas kaybı sonucunda vücutta sarkmalar ve deformasyonlar gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilirsiniz.
Kalori Hesabı ile Zayıflamak İsteyenlerin İzlemesi Gereken Adımlar
Paketli ürünlerin üzerinde, restoran veya iş yeri menülerinde, yemeklerin yanında, akıllı telefon ve saat uygulamalarında hemen hemen her yerde artık kalori değerleri sıkça karşımıza çıkmaktadır.
Bunun için iyi bir etiket okuyucusu olmanız gerekir.
Sindirim sisteminde sindirilip kanda emilebilen bütün besinler vücuda enerji sağlamaktadır. Fakat her besinin sağladığı enerji miktarının aynı olmadığı bilinmelidir.
1 gram karbonhidrat: 4 kaloridir.
1 gram protein: 4 kaloridir.
1 gram yağ: 9 kaloridir.
Teorik olarak bakıldığında tüm yağ çeşitleri aynı kaloridedir, yani gram başına 9 kaloridir. Ancak omega-3 içeren ceviz kalp dostu iken, aynı miktarda trans yağ içeren aynı kaloride cips gibi besinler hem sağlığı tehdit etmekte hem de şişmanlamaya sebep olmaktadır.
Bu sebeple kalori hesabı yaparak zayıflamada kalori kadar, ürünlerin içeriği de dikkate alınmalıdır.