Kilo vermek konusunda hemen herkes sabırsız davranır. Bu sebeple kalori kısıtlamak ve bazı besin maddelerini es geçmek gibi yollara başvurabilirler.

Ancak yapılan bu yanlışlar, kısa vadede kilo vermeyi sağlasa da uzun vadede vücudu kilo almaya daha meyilli hale getirir ve kilo verme hızını oldukça yavaşlatır.

Bu sebeple hızlı kilo vermek için kanıtlanmış bilimsel yöntemlerin bilinmesi oldukça önemlidir.

Daha Çok Su İçin

Su, vücudun yüzde 60’ını oluşturan ve oksijenden sonra vücut için en gerekli bileşendir. Aynı zamanda su, kilo vermek için de oldukça büyük bir önem taşır.
Böbreklerin vücuttan toksik maddeleri uzaklaştırmak için suya ihtiyacı vardır. Eğer vücutta yeterli oranda su bulunmazsa, böbrekler bu görevini yerine getiremez ve karaciğer devreye girer.

Karaciğer ise vücutta depolanmış yağı beyin ve vücut için kullanılabilir enerjiye dönüştürür. Fakat böbreklere yardım ettiğinde bu görevini etkili bir şekilde yerine getiremez. Dolayısıyla kilo vermek ve yağ yakma metabolizmasının etkili bir şekilde çalışması için yeterli oranda su içilmelidir.

Aldığınız Kaloriye Dikkat Edin

Vücutta kilo metabolizması, temel matematik kurallarına göre çalışır. Tükettiğiniz kalori, yaktığınız kaloriden daha fazlaysa kilo alırsınız, daha az ise kilo verirsiniz.
Ancak hızlı kilo vermek isteyenler çoğu zaman gereğinden çok daha az oranlarda kalori alırlar ve bu da kısa vadede etkili olsa da uzun vadede metabolizmanın yavaşlamasına neden olarak kilo almaya sebep olur.

Ayrıca çok düşük kalori ile beslenildiğinde; vücut direncinde düşme, hastalık, bitkinlik, kas kaybı gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Sağlıklı Yağlar Tüketin

Genel olarak insanlar aşırı kilolu olmanın yağ tüketiminden dolayı olduğunu düşünürler. Ancak, bu tamamen doğru değildir. Aslında bazı sağlıklı yağlar kas kütlesi kazanmanıza yardımcı olur. Dolayısıyla daha fazla kas yapar ve daha fazla kalori yakarsınız.
Yağ tüketimi yağ metabolizmasında yağ yakmak için oldukça önemli bir rol oynar. Aynı zamanda yağ tüketimi hormonal sisteme olumlu etki eder ve metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar.

Bu nedenle diyetinizde sağlıklı yağları içeren avokado, kuru yemişler, kuru meyveler, yumurta ve süt ürünlerini tüketmeyi ihmal etmemelisiniz.

Geç Saatte Yemeyin

Normalde kilo vermek için yaktığınızdan az kalori almanız yeterli olacaktır. Bu kaloriyi ne zaman alırsanız alın günlük harcadığınız kaloriden az kalori alıyorsanız kilo verirsiniz.
Ancak mümkünse akşam 7-8’den sonra, mümkün değilse gece yatmadan 2-3 saat önce son öğün tüketilmiş olmalıdır.
Vücutta kilo vermeyi sağlayan leptin hormonu, özellikle akşam 8’den sonra kalori değeri taşımayan bir şey tüketilmediği takdirde maksimum oranda salgılanır.

Bu da metabolizma ve vücut işleyişi için daha sağlıklı olacaktır. Vücut ve sindirim sistemi sağlıklı tutularak, kas kaybı azaltılıp daha uzun vadeli kilo verilebilir.

Karbonhidratları Kısıtlayın

Karbonhidratlar, vücudun birincil enerji kaynaklarıdır ve metabolizma için olmazsa olmazlar arasındadır.
Burada ise önemli olan, tüketilen karbonhidratın miktarıdır.
Eğer diyetinize uyup düşük kalori ile besleniyorsanız fakat buna rağmen kilo veremiyorsanız, tükettiğiniz karbonhidrat oranını bir miktar azaltmak işinize yarayabilir.
Karbonhidrat alımını azaltmak insülin direncini düşürerek daha fazla kilo vermenizi sağlayabilir. Fazla alınan karbonhidrat vücutta daha sonra enerji olarak kullanılmak üzere yağ olarak depolanır.

Gün içinde daha az karbonhidrat alarak beslenirsek kan şekeri daha stabil ilerler. Bu sayede kan şekerini düşürmeye yarayan insülin hormonu daha az salgılanır. İnsülin yağ depolayan hormondur. İnsülin hormonu daha az salgılanırsa daha az yağ depolanır. Bu da daha çok kilo vermek anlamına gelir.

Spor Yapın

Kilo vermek için alınan kaloriden daha fazla kalori yakmak gerekir. Bunu sağlamanın en kolay yolu daha fazla fiziksel aktivite yapmaktır.
Ağırlık antrenmanlarının yanında kardiyo seanslarını artırmak, yaptığınız fiziksel aktivite süresini uzatmak gibi yöntemlerle daha kısa sürede daha fazla kilo vermeniz mümkündür.
Aynı zamanda ağırlık antrenmanlarınızda kullandığınız ağırlıkları arttırmakta daha fazla enerji harcayıp, daha çok kalori yakmanızı sağlayacaktır.

Bu sayede gün içinde kaslarınızda daha fazla besine ihtiyaç duyacağı için kendinizi aç bırakmadan kilo verebilirsiniz.

Yeterli Oranda Uyuyun

Kilo vermek isteyenlerin en fazla dikkat etmesi gereken konulardan bir tanesi uyku süresidir. Uyku süresi, zayıflamak için yapılan egzersizler kadar önemlidir.
Çünkü vücut dinlenemediğinde kalori tüketmeye daha meyilli hale gelir ve salgılanan hormonlar metabolizma hızını bir miktar düşürür.
Az uyku aynı zamanda kortizol hormonu artışına da sebep olur. Stres hormonu vücuda enerjiyi koruması için sinyal gönderir. Bu yüzden yağ yakmak ve kilo vermek zorlaşabilir.

Bu sebeple yeterli oranda uyumak, uzun vadede kilo vermenizi oldukça kolaylaştıracak bir yöntemdir.

Lifli Gıdaları Tüketin

Lifler bitkisel besinlerin insanlar tarafından sindirilemeyen kısımlarıdır. Lifler sindirim sisteminden geçerken içerisine suyu emerek dışkı yapmayı kolaylaştırırlar.
Lif alımı bu sebeplerden dolayı sağlıklı bir sindirim ve boşaltım sistemi için oldukça önemlidir. Sindirim ve boşaltım sistemimizin sağlığı da kilo vermek için temel taşlardan bir tanesidir.

Aynı şekilde lifli besinler tokluk hissini de arttırdığı için kilo vermek için önemlidir.

 

3 Yorumlar

  1. Ertaç

    10 Eylül 2020 at 16:39

    Keşke yazdıklarınızı örneklendirseydiniz daha yardımcı olurdu

  2. Berrin

    10 Eylül 2020 at 16:47

    Faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim.Haşimato hastalarının nasıl beslenmesi gerekiyor ödem atmak için neler yapılması gerektiği konusunda bilgi verebilirmisiniz teşekkürler.

  3. Cemre

    10 Eylül 2020 at 20:27

    Gerçekten çok önemli bilgiler veriyorsunuz ve bunun için “adım sayar” uygulamasını çok seviyorum ben aktif yaşam koçluğu yapıyorum yeni bilgiler hem kendimi geliştirmeme etki sağlıyor hemde danışanlarıma. Daha fazla destek oluyorum 🙏

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir