2024’ü karşılamayı beklediğimiz şu saatlerde yılbaşı için hazırlıklar devam ediyor. Adım Sayar ailesi olarak mutlu, huzurlu, sağlıklı ve bol adımlı bir yıl diliyoruz. Hepimize mutlu yıllar! Yeni yılı kimimiz evde karşılarken kimimiz dışarda karşılamayı tercih ediyor. Yeni yıla girmenin heyecanıyla yılbaşı gecesi yediklerimizi içtiklerimizi çok kaçırmadan sağlıklı bir şekilde yılbaşına girmek için neler yapmalıyız?

Yılbaşı akşamı çok yemek yenileceği için gündüz bir şey yememek en çok yapılan yanlışlardandır. Akşama kadar aç kalan vücut akşam aldığınız besinleri enerji olarak kullanmak yerine depolamaya gidecektir.

Evde yılbaşı akşamı geçirmeyi tercih edenlerdenseniz çeşitleri az tutup servis şıklığına özen göstermeniz bir öneri olabilir. Özellikle salatanızı şık kaselerde servis yaparsanız kimse geri çevirmeyecektir. Salata öğünlerin sağlıklı ve dengeli olması için vazgeçilmezlerdendir ve midenizde hacim kaplayarak daha çabuk doymanızı sağlayacaktır.

Ana yemek olarak yılbaşının vazgeçilmezi hiç kuşkusuz hindidir. Bu sağlıklı bir akşam geçirmeniz için avantajdır. Hindi sevmeyenlerdenseniz kırmızı et yerine beyaz eti tercih etmelisiniz. Ana yemek yanında zeytinyağlılar ve salata tercih edilmeli pilav, makarna gibi karbonhidratı yüksek besinlerden kaçınmalısınız.

Şerbetli tatlılar demek daha fazla kalori ve daha fazla yağ depolanması demek. Bu yüzden o geceye özel sütlü bir tatlı, dondurmalı tatlı veya meyve salatası yapabilirsiniz. Eğer dışarıda kutlama yapıyorsanız gittiğiniz yerde yine düşük kalorili tatlı seçimi yapabilirisiniz. Örneğin cevizli kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı veya 1 kase sütlü tatlı ideal tatlı seçeneklerindendir.

Yemek sonrası kuruyemiş tabakları çıkacaktır. Kuruyemiş tabağınıza 5-6 adet fındık, 5-6 adet badem, 2 ceviz, 10-15 kuru yaban mersini, 5-6 adet antep fıstığı, 2 yemek kaşığı beyaz leblebi ekleyin ve gece boyunca bunları tüketin. Miktarın önemli olduğunu unutmayın.

Yılbaşı akşamının en önemli konularından biri de alkol tüketimi. Uzun süre masada kalmak yemeklerle birlikte alkolün de fazla tüketilmesine neden oluyor. Alkol alırken rakı, viski, votka gibi alkol oranı yüksek içkiler yerine alkol oranı daha düşük olan şarap, şampanya tercih edin. Kadınlar için 2-3 kadeh erkekler için ise 3-4 kadehte sınırlama faydalı olacaktır.

Yılbaşı gecesi ve özellikle 1 Ocakta su tüketimine büyük önem göstermelisiniz. Yılbaşı gecesi yemek esnasında içtiğiniz su midenizde yer kaplayarak hem daha az yemek yemenize hem de daha az alkol tüketmenize yardımcı olacaktır. Eğer yılbaşında alkol tükettiyseniz sabah kalkar kalkmaz 2 bardak su için ve bunu gün içerisinde 10-12 bardağa tamamlayın. Alkol vücuttan su atılmasına neden olur ve susuz kalan vücut toksin ve yağ depolar bu nedenle 1 Ocak günü çok su içmek gerekir.

Yılın ilk günü dinlenme ve yediklerimizden birazcık arınma günü olabilir. Vücudunuzu rahatlatmak için daha hafif beslenmeye çalışın. Kahvaltı da meyve ve yoğurt, aralarda yeşil çay ve meyve, öğle yemeğinde haşlanmış sebze tabağı ve 1 kase çorba, akşam da ızgara bir balık veya tavuk, yanında bol salata tercih edebilirsiniz. Bunun dışında 2,5 – 3 litre su tüketmeyi ve 1 saat yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir