Dengeli beslenme denildiğinde akla ilk olarak ana öğünlerde yememiz gereken yiyecekler gelir. Kırmızı et, beyaz et, süt ürünleri, yumurta, karbonhidratlar ve sebzeler kaliteli beslenme açısından oldukça önemlidir.

Doğru beslenmenin en temel parçalarından birinin de ara öğünler olduğu bilinir. Meyveden yoğurda, şekersiz çikolatadan meyve suyuna kadar birçok ara öğün alternatifi mevcuttur.

Bununla birlikte pek çok diyet listesinde, çok yağlı oldukları gerekçesiyle kuru yemişlere gereken önem verilmez. Oysa ki birbirinden farklı vitaminleri içeren kuru yemişler, beslenme düzenini tamamlayıcı özellikler taşır!

Ay Çekirdeği: Solunum sistemi hastalıklarına, idrar söktürmeye, sinir hastalıklarına, kolesterolü düşürmeye, damar sertliğine, iyi gelir. Günde 50 gram kadar ay çiçeği yemek özellikle zayıf çocuklara ve çok çalışanlar kişilere faydalıdır. 

Ceviz: Kansızlığı, kanda kolesterolün yükselmesini önler ayrıca beynin işlevlerini güçlendirir, özellikle çocukların okul performanslarını ve hatırlama kabiliyetlerini güçlendirir. Ceviz içeriğindeki fosfor ile kalsiyum sayesinde kemikleri ve dişleri güçlendirdiği gibi zihin yorgunluğunu alır. Ceviz bunların dışında bağışıklık sistemini güçlendirir ve mükemmel bir antioksidan kaynağı olduğu için kanserle savaşmanızda yardımcı olur.

Yapılan araştırmalar sonucunda düzenli bir şekilde ceviz yiyen insanlarda koroner damar hastalığı riskinin azaldığı saptanmıştır. Anlaşıldığı üzere ceviz kalp sağlığının korunmasında yardımcıdır ayrıca içeriğindeki omega3 asidleri ile alfalinoleik asidi sayesinde damar tıkanıklığını önemli ölçüde azaltır hatta önler. Cevizin kolesterol üzerinde de etkisi vardır. Cevizdeki doymamış yağlarda bulunan linoleik asit sayesinde kolesterol düzeyinin düşmesinde yardımcıdır.

Cevizin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri bunlarla da sınırlı değildir. Ceviz safra kesesi oluşumunu engeller, parkinson ve alzheimer hastalıklarına karşı koruyucudur, potasyum açısından zengin olduğu için sinir uyarımı ve kas dokusunun çalışmasında yardımcıdır, şeker hastalığı olan kişilerin kalp hastalığına yakalanma riskini azaltır, sindirim bozukluklarını, mide gazını giderir, kırmızı kan hücrelerinin biçimlenip, akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olur.

Beyaz Leblebi: Beyaz leblebi en başta anne sütünü arttırması ile tanınır. Ayrıca kişiye tokluk hissi verir ve bu yüzdende özellikle diyet yapanlar için kilo kaybetmede oldukça yardımcıdır. Beyaz leblebinin içerisindeki yağ neredeyse yok denebilecek derecede azdır ve özellikle bu nedenle vücut için oldukça faydalıdır. Tüm bunların dışında beyaz leblebi vücuttaki asit fazlasını alarak mideyi rahatlatır.

Leblebi: Beyaz leblebi gibi normal leblebide anne sütünü arttıran kuruyemişler arasındadır. Yine aynı beyaz leblebi gibi sarı leblebide mideyi rahatlatıp, mide gazlarını alır. Yine beyaz leblebi gibi tokluk hissi verir ve diyet yapanlar için birebirdir.

Badem: Böbrek, karaciğer ve baş ağrılarını hafifletir, zihin ve beden yorgunluğunu alır, kanser riskini azaltıp, kan şekeri düzeyini ayarlar, kalp hastalığını azaltmak için günde 42 gram kadar badem yenmelidir. Bunların dışında badem kalp krizi ve kolesterol riskini düşürür, idrar yolları ile böbrek iltihabını iyileştirir, sinirleri güçlendirdiği gibi, göğüs hastalıklarını önler ve gebelerin sütünü arttırıp bebeklerin gelişimlerinde yardımcı olur. Ayrıca badem bir müshil ilacı olarak da kullanılabilir.

Patlamış Mısır: Mısırın içerisinde A ve B2 vitaminlerinin yanı sıra fosfor, protein, kalsiyum ve demir bulunur ayrıca mısır lifli bir besin maddesidir. Bu yüzde patlamış mısır kan şekeri yükselimini dengeli tutar, kabızlığı önlemede yardımcıdır, koroner kalp hastalığı riskini azaltır. İçeriğindeki yüksek karbonhidrat sayesinde enerji seviyenizi arttırır. 

Fındık İçi: Varis tedavisinde kullanıldığı gibi, cildi güzelleştirir, prostat, yüksek tansiyon, menopoz, kalp hastalıkları, kolesterol, kalp krizi, böbrekteki kum ve taş gibi hastalıklara karşı hem koruyucu hem de tedaviyi destekleyici bir kuru yemiştir.
Günlük E vitamini ihtiyacınızın tamamını sadece günde 30 gram fındık yiyerek karşılayabilirsiniz. Ayrıca dikkatinizi toplayabilir, gücünüzü arttırabilirsiniz.

Kabak Çekirdeği: Çoğu fosfat ilacının bileşiminde kabak çekirdeği vardır. Kabak çekirdeği bağırsak kurtlarını düşürmede, idrar yolu hastalıklarında, mesane ile böbrek iltihaplarında böbrekleri güçlendirmede iyi bir besindir. 

Tuzlu Fıstık: Öksürüğü söktürüp göğsün yumuşamasını sağlar, bedensel ile ruhsal yorgunlukları giderir, safra kesesi ile böbrek ağrılarına iyi gelir. Fakat tuzlu fıstığın bu şifalarından yararlanmak istiyorsanız tuzlu fıstığın yanında herhangi başka bir şey yememelisiniz.

Antep Fıstığı: Akciğerlerden iltihabın temizlenmesine, ağrıların hafifletilmesine, göğsün yumuşamasına, öksürüğün yok olmasına yardımcı olur. Özellikle nekahet döneminin kısa sürmesine yardımcı olur ve kişiyi eski direncine kavuşturur. Günlük yiyeceğiniz 100 gram kadar fıstık sayesinde vücudunuzun günlük olarak protein, B1 ve vitamin ile fosfor ihtiyacının yaklaşık olarak %35’ini karşılamış olursunuz. Ayrıca koroner kalp hastalığı riskinin azalmasına, kandaki kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur.

Kaju Fıstık: Gripten korur, gelişim ile büyümeye destek sağlar, bağışıklık sistemi üzerinde güçlendirici bir etkisi vardır, sinir ile kemik dokusunu besler, kalp atışları ile kasların çalışmasını düzenler, özellikle gebelerde D vitamini eksikliğini giderir, kanser direncini arttırıp şeker hastalığını engeller.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir