Kışın kalorili gıdalar tüketildiği ve az hareket edildiği için metabolizma yavaşlar. Bunun sonucu olarak yağlanma kaçınılmaz olur.
Kış boyunca vücutta biriken toksinler ise, yorgun hissetmeye sebep olur. Toksinlerin bir kısmı vücut tarafından yok edilebilirken, bir kısmı birikerek vücutta olumsuz etkiler oluşturmaya başlarlar.
Bu fiziksel etkilere ilaveten ruh halinin de olumsuz etkilenmesiyle, çoğu zaman sebebi bir türlü çözülemeyen baş ağrıları, uyku problemleri, sürekli yorgunluk gibi problemler baş göstermeye başlar. Toksinlerden ve fazla kilodan kurtulmak için yapılacaklar ise bu yazıda! 😊
Her Zaman Olduğundan Daha Fazla Su Tüketin!
Günlük alınması gereken sıvının büyük kısmı su olarak, özellikle detoks döneminde içilen su bir miktar daha artırarak alınmalıdır.
Ortalama 70 kg ağırlığında ve yaklaşık 1.70 m boyunda, genel sağlık durumu iyi olan bir birey detoks boyunca günlük ortalama 12 ila 14 bardak su tüketmelidir. Detoks günlerinde idrarınızın rengini takip etmenizde fayda var, idrarınız su gibi şeffaf ya da hafif sarı renkte çıkıyor olmalıdır.
Alerjenlere Ara Verin!
Bahar detoksu ile eksojen ve endojen toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılması gerekir. Eliminasyon diyeti ile öncelikle en yaygın görülen alerjenik yiyecek ve içeceklerin günlük diyetten çıkarılması, özellikle şeker, gluten, beyaz un ürünleri, süt ve süt ürünleri ile yumurta gibi hayvansal proteinlerin tüketilmesine bir süre ara verilmesi sağlanır.
Alkol tüketimi varsa mutlaka ara verilmeli, sigara ve benzeri tütün ürünleri kesinlikle kullanılmamalıdır. Yoğun kafein tüketimi uzun dönemde sıkıntılara sebep olabildiğinden, istenen gevşemenin sağlanabilmesi için diyetten çıkarılması özellikle tavsiye edilir. Soya, mısır ve fındık gibi alerjen içerebilen bazı ürünlerden de uzak kalınmalıdır.
Doğal Besinler Tüketin!
Diyetinizde işlenmemiş gıdalara öncelik vermelisiniz. Organik olarak üretilmiş ve işlem görmemiş meyve ve sebzeler detoks yapılırken mükemmel seçeneklerdir.
Uzun süre dayanması için katkı maddeleri vs ile işlem görmüş paketli veya konserve ürünlerden detoks süresince uzak kalmalısınız. Sebzeleri olabildiğince tazeyken ve mümkünse buharda pişirerek tüketmeniz iyi bir seçenek olacaktır.
Günlük bir kaşık kadar zeytinyağı, taze limon suyu ve çok az deniz tuzu ile sebzeleri daha da sağlıklı ve lezzetli hale getirebilirsiniz. Hazır salça ve soslar bu süreçte mutfağınıza asla girmemelidir.
Yeşilliklere Öncelik Verin!
Baharda doğanın canlanması ile mutfağımıza çeşit çeşit yeşillikler de dolmaya başlamalıdır. Vitamin ve mineral zengini karahindiba, ıspanak, maydanoz, tere, kuşkonmaz, protein deposu bezelye, antioksidan özellikli rezene, kişniş otu, deniz yosunu, lahana, kıvırcık lahana hem içerikleri hem de lif zenginlikleri ile vücudu bir yandan beslerken diğer yandan toksinlerden arındırmaya yardımcı olurlar.
Bu yeşil besinler organizmamızda denge anlamına gelen homeostazisin sürdürülmesinde de önemli rol oynarlar. Unutulmaması gereken bir nokta bu besinlerin her zaman taze hazırlanması, çok yüksek ısılarda hazırlanmamaları ve piştikten sonra uzun süre bekletilmeden tüketilmeleri gerekliliğidir.
Bahar Detoksu Tüyoları
• Güne 1 bardak limon dilimi ve taze nane yaprakları eklediğiniz ılık suyla başlayın.
• Öncelikle tükettiğiniz besinlerin çeşitliliğine, miktarına ve besinsel içeriğine odaklanın. Ne yediğinizin farkında olun.
• Yemeklerinizde sebze ana öğün olsun. Enginar, semizotu, limon, kereviz, koyu yeşil yapraklı sebzeler, mor havuç, kırmızı pancar, ananas, elma, kivi özellikle daha etkili sebze-meyve çeşitlerindendir.
• Sebzelerin yanında yoğurt/kefir tüketmektense, ara öğün olarak tüketmeye özen gösterin. Özellikle ev yapımı olanlar tercihiniz olsun.
• Sebze yemeklerinizi buharda, haşlama usulü pişirildikten sonra üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyerek yemenizi öneririm. Haşlanmış sebze veya salatalarınıza ise keten tohumu yağı veya avokado yağı kullanarak zaman zaman farklılıklar yaratın.
• Bu bir hafta boyunca süt ve peynir tüketmeyin.
• Gluteni sınırlayın. Bu nedenle daha çok sabah salataları ile güne yeşillerle merhaba diyin! 😊