Meditasyonun Bedensel Yararları

Meditasyon yapmak, bedenimizdeki hücrelere enerji sağlayacağından dolayı vücudumuzdaki prana seviyesinin artmasına ve keyif, huzur gibi pozitif duygular hissetmemizi sağlamaktadır. Bunlar dışında meditasyon yapmak sağlığımız açısından bedenimize oldukça önemli yararları vardır.

  • ­Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
  • Kandaki laktat seviyesini düşürür ve endişe nöbetlerinin azalmasını ve sakinleşmemizi sağlar.
  • Stres ve gerginlik ile bağlantılı baş ağrısı, ülser, uykusuzluk, kas ve eklem sıkıntıları gibi sorunları azaltır.
  • Ruh haliniz ve tutumunuzu geliştirecek serotonin hormonunun salgılanmasını arttırır, böylece kendimizi mutlu hissederiz.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Manevi olarak enerji aldığımız için vücudumuzdaki enerji seviyesini arttırır.

Meditasyonun Zihinsel Yararları

Bedenimize sağladığı yararların yanında meditasyon yapmak beyin dalgalarını, iyileşmenizi geliştirecek şekilde düzgün bir yapıya sokar. Meditasyon sayesinde zihnimiz güzel, hassas ve diri bir hale gelir. Meditasyonun zihnimize sağladığı bazı yararlar şunlardır;

  • ­Kaygılarımız azalır,
  • Duygusal stabilitemiz gelişir,
  • Yaratıcılık artar,
  • Mutluluğun artmasını,
  • Sezgilerimiz gelişir,
  • İç huzur ve duruluk elde edilir,
  • Kafamızdaki problemlerin ufalmasını sağlar.

Meditasyon yapmak zihnimizi açar ve konsantrasyonumuzu arttırır. Zihnimizi rahatlatacağından dolayı zihnimizin genişlemesini de sağlayacaktır. Genişlemeyen bir zihinde gerginlik, sinir ve huzursuzluk meydana gelmektedir. Genişlememiş ve açık olmayan bir bilinç her zaman eylem/gelişimden yoksun kalır. ­ Açık bir zihin ve geniş bir bilincin dengelenmiş hali ise hayatımızı pozitif olarak etkilemektedir.  Meditasyon bizi daha bilinçli yapar. Meditasyon sayesinde kötü düşüncelerimizden arınıp mutluluğa ulaşırız.

Kişisel Değişim

Meditasyon sayesinde gerçek bir kişisel değişime ulaşabilirsiniz. Kendiniz ile ilgili yeni şeyler öğrendiğiniz sürece, doğal olarak kendiniz ile ilgili yeni şeyler keşfetmeye başlayacaksınız. Tüm bu bilgiler eşliğinde hayatınızda size yardımcı olacak kararlar alabilirsiniz. Kendinizi dinlemeniz size kendinizi geliştirmeniz için de olanak sağlamaktadır.

Stresle Bağlantılı Yaşlanmayı Yavaşlatır

Nobel ödüllü araştırmacı Elizabeth Burns’ün 2012’de yayınladığı bir araştırma, 8 hafta boyunca günde sadece 12 dakika meditasyon yapmanın telomeraz aktivitesini %43 arttırdığını kanıtlamıştır. Telomeraz aktivitesi hücresel yaşlanmayı geciktirir. Bu da meditasyonun stresle bağlantılı yaşlanmayı yavaşlatabileceğini gösterir.

Beyin MR’ları meditasyon sonrası beynin öğrenme ve hatırlamayı sağlayan bölgelerinde gri maddelerin arttığını gösteriyor. Bu da yaşlanmanın getirdiği kötü etkenlerden kaçmanızı sağlamaktadır.

Mutluluk Seviyenizi Yükseltiyor

Mutluluk seviyelerimiz, beynimizin daha aktif olduğu taraf tarafından belirlenmektedir. Beynin sol tarafı aktif olduğunda moralimiz yüksek olur, örneğin enerjik, pozitif, coşkulu hissederiz.  Beynin sağ tarafı aktif olduğunda ise tam tersine moralimiz bozuk olur; endişeli, sinirli, mızmız hissederiz. Sağ ve sol taraftaki aktivitelerin birbirine oranı dinlenme halindeyken ölçüldüğünde ikisinden biri daha baskın çıkar.

Çıkan bu oran ise moralimizin genel halini belirler. Bu skalanın iyice sağında olanlar depresyona girmeye meyilli olur. İyice solunda olanlar ise kötü olaylar bile fazla etkilenmezler.
Araştırmalar meditasyonla beynimizdeki aktivite yoğunluğunu sola doğru kaydırmanın mümkün olduğunu göstermektedir.

Kalp Sağlığınıza Yardımcı Olur

Yüksek kalp krizi riski taşıyan 200 kişi ile 5 yıl süren bir araştırma sonucunda meditasyon yapan grupta yapmayanların 1.6 katı daha az kalp krizi ve ölüm görülmüştür. Meditasyon ise gevşemeyi sağlar. Gevşeme sayesinde vücutta kan damarlarını açan nitrik oksit adlı madde salgılanır ve tansiyonun düşmesine yardımcı olur. 2008 yılında yapılan bir araştırma yüksek tansiyon ilacı alan 60 kişi arasında meditasyon yapmaya başlayan 40 kişinin tansiyon ilacı almayı bırakabildiklerini göstermiştir.

 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir