Çevrenizde, meditasyonun gerçek anlamını ve nasıl yapıldığı bilmemesine rağmen negatif düşüncelere sahip insanlar görmüşsünüzdür. Ancak asla meditasyon yapmayacağını söyleyen biri bile farkında olmadan meditasyon yapmıştır. Kendimizi sakin ve ve farkındalık dolu hissettiğimiz anlarda bile aslında meditasyon yapıyoruzdur. Kendimizle baş başa kaldığımız ve kendimizi dinleyebildiğimiz anlarımız da aslında bir meditasyondur.
Uzmanlar, meditasyonun belli teknikleri olmasına rağmen aslında doğal bir durum olduğunu açıklamıştır. Meditasyon aslında her insanın içinde doğal olarak var olan ve yeni doğallığımıza gitmemiz ile ulaşabileceğimiz bir aktivitedir. Sanılanın aksine, meditasyon sırasında asıl sorun yeterince odaklanamamak değil, akışta kalamamaktır. Kişinin kendisine doğal bir bilinç halini deneyimlemesi ve bunu rahat bir biçimde gerçekleştirmesi ‘’akışta kalmak’’ olarak adlandırılır. İnsanın iç benliği ile iletişim kurması, kendiyle baş başa kalabilmesi ve düşüncelerine odaklanması akışta kalmak olarak nitelendirilmektedir.
Stresten Kurtulma Yöntemi
Meditasyon, hayatımızda yaşadığımız diğer mutluluklara kıyasla kendi iç mutluluğumuzu yakalamamızdır. Hayatımızda bizi mutlu edecek ne kadar çok şey varsa mutsuz edecek de o kadar şey bulunmaktadır. Stres ve kaygı bizi mutsuzluğa sürükleyen duyguların başında gelmektedir. İş hayatımız, içinde bulunduğumuz kalabalık ve kaos bu negatif duygulara ortam sağlamakta ve dolayısıyla oldukça mutlu hissettiğimiz bir ruh halinden mutsuzluğa geçmemiz oldukça kolay. Eğer düzenli olarak kendinize vakit ayırıp iç benliğiniz ile iletişime geçerseniz içinizde bulunduğunuz stresli durumlara tepki vermemeyi öğrenebilirsiniz.
İçinde bulunduğumuz durumların etkisiyle özümüzde ne kadar sakin ve sıcakkanlı bir insan olsak da zaman zaman gergin ve negatif bir kişiliğe bürünebiliyoruz. Eğer bizi rahatsız eden durumlardan kurtulamazsak bu yeni kişilik zamanla üzerimize yapışabiliyor. Stres ve öfke etrafımızdaki insan ilişkilerimize zarar verdiği gibi kendimize de zarar vermektedir. Meditasyon yapmak, belli zamanlarda çıkan bu kişiliğinizi önlemenizi sağlayacaktır. İç benliğinizle iletişime geçmeniz sizi rahatlatacak ve insan ilişkilerinizi kolaylaştıracaktır.
Meditasyona Başlamanız Aslında Çok Kolay
Meditasyona hayatınızda yer vermeye başlamanız için yapmanız gereken iki yaklaşım vardır.
Bunlardan ilki kişinin kendisiyle olan ilişkisi ve ikincisi de meditasyona karşı yaklaşımıdır. Öncelikle kendi değerimizin farkında olmalıyız. Meditasyonun bize iyi geleceğini kabul etmeli ve bunun uğruna bir çaba göstermeliyiz. Vaktimizin olmaması kendimize en çok söylediğimiz bahanedir. Başka işler için 10 dakikamızı ayırabiliyorken meditasyon için ayırmamak ile kendimizi değersiz görmek aynı şeydir. Kişinin kendisi de en az değer verdiği diğer insanlar kadar değerlidir ve bireyin kendi değerinin farkına varması gerekir.
İkinci maddeyse meditasyon için mutlaka ayrı zamanlar yaratmaya gerek duymamamız gerektiğidir. Çünkü meditasyon gözlerimizi kapatıp kendimizle baş başa kalabildiğimiz her an yapılabilir. Nerede olduğunuz fark etmez, bir metroda, vapurda, odanızda, plajda, hatta işteki öğle aranızda bile meditasyon yapabilirsiniz. Bunun için gözlerinizi kapatmanız ve iç benliğinize ulaşmanız yeterli.