Diyet yapan çoğu kişinin kafasında akşam 6’dan sonra yemek yemek kilo aldırır mı veya tam tersi yemezsek kilo verebilir miyiz? soruları oluşmaktadır. Özellikle “intermittent fasting”in son yıllarda popülaritesinin artmasıyla bu soru daha çok gündeme gelmeye başlamıştır. Bu yazımızda bu soruya cevap bulacağız.

Öncelikle, intermittent Fasting kavramı beslenmenin programlandırılması olarak düşünülebilir. Bu methodun birden fazla çeşidi bulunmaktadır ve bunlardan biri de 16/8 metodu. 16/8 metodu, gün içinde 16 saat boyunca aç kalmayı ve yemek yenen saatleri sadece 8 saate sığdırmayı hedeflemektedir. Bu metod genel olarak akşam yemeğinden sonra 16 saat boyunca aç kalarak uygulanır. Bu durumda eğer 18.00’de akşam yemeğini yediysen 16 saat kadar aç kalırsın ve saat 10.00 gibi kahvaltını yapabilirsin. Tabi burada 18.00 sadece bir örnek, kimilerine göre bu 20.00, kimilerine göreyse daha geç olabilir.

Intermittent fasting’in insülin salınımı ve kilo kaybı üzerine faydalarını gösteren çalışmalar bulunmaktadır ama net konuşabilmek için henüz erken olmaktadır. Ancak  gece yenilen yemeklerin kilo aldırdığına dair çalışmalar bulunmaktadır. Bazı çalışmalar bunun, vücudun sirkadiyen ritminden kaynaklandığını öne sürüyor. Sirkadiyen ritim biyolojik saatimiz, yani vücudumuzun 24 saatlik döngüsüdür. Sirkadiyen ritme göre hava karardıktan sonra uyku hormonu olan melatonin vücudumuza salgılanır ve vücut yemek yemek yerine, dinlenmeye odaklanır. Gerçekten de, hayvanlar üzerinde yapılan birkaç çalışma bu teoriyi desteklemiştir. Aynı yiyecekleri yemelerine rağmen gece yiyenlerin gündüz yiyenlere oranla daha fazla kilo aldığına dair çalışmalar gözlemlenmiştir. Fakat bu konuda insanlar üzerinde yapılan çalışmalar hala eksik ve çelişkili olmaktadır. İnsan çalışmalarının sonuçları daha çok ne zaman yediğinize değil de, ne yediğinize odaklanmaktadır. Çalışma sonuçları günlük kalori ihtiyacından daha fazla yemek yemenin, günün hangi saatinde yediğinizle ilgili olmadan kilo almanıza neden olabileceğini göstermektedir.

Neden Saat Altı?

Altıdan sonra yemek yemek şişmanlatır mı sorusunun iki cevabı bulunmaktadır; biri evet, biri hayır. Eğer akşam yemeğinden sonra gün içinde ihtiyacın olandan daha fazla enerji alacak şekilde besleniyorsan bu sana kilo aldırabilir. Ama bunun için asıl suçlu saat olmamaktadır. Çünkü bunu günün hangi saatinde yaparsan yap, kilo alma tehlikesi yaşayacaksın. Dolayısıyla akşam işten geç çıkıyorsanız yemek saatiyle ilgili endişe etmemelisiniz. Böyle durumlarda saate değil, yediklerinize odaklanmalısınız. Çünkü gece yemek yeme ve kilo alımı arasındaki ilişki incelendiğinde sonuçlar genel olarak kişilerin ihtiyacından daha fazla kalori aldığını göstermektedir. Yapılan bir çalışma da gece 11 ile sabah 5 arasında yemek yiyen bireylerin ortalama 500 kalori daha fazla aldığını ortaya koymuştur.

Ayrıca gece yemek yiyenlerin sadece kalori anlamında değil, besin ögesi anlamında da daha kötü beslendiğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Gece yemek yiyen bireylerin daha sağlıksız besinleri tercih etme olasılığı yüksek olmaktadır. Bu durumda duygusal yemenin de etkisi olabilir. Günün yorgunluğu ve yorgunluğun besin alımını tetiklemesiyle gerçek açlık ve duygusal açlık birbirine karışıyor olabilir.

Brigham Young Üniversitesi araştırma görevlilerinin, 29 genç erkekle yaptığı deneyin sonucu şu şekildedir. İki hafta boyunca akşam 19.00’dan sabah 06.00’ya kadar hiçbir şey yemeyen denekler, yaklaşık yarım kilo vermişlerdir. Daha sonra deneklerin akşam yemek yemelerine izin verilmiş ve 600 gram kadar kilo almışlardır. Bu durum sadece erkekler için geçerli olmamaktadır. Bir başka araştırmada da, kadınların günlük tükettikleri kalori miktarlarının yarısını akşam yemeğinden sonra aldıkları sonucuna varılmıştır.


Tüm bunlar göz önüne alındığı zaman sizin için en mantıklısı güne iyi bir kahvaltıyla başlamak ve gün içinde dengeli, sık beslenmek. Eğer bütün gün iyi beslenirseniz, gece acıkmalarınız da kendiliğinden son bulacaktır. Önemli olanın gece yememek değil, ne yediğiniz olduğunu unutmamalısınız. Gece acıkıyorsanız yemek yemekten çekinmeyin. Yanlış yemek tercihleri, yemek yemekle sağlıksız bir ilişki kurduğunuzu gösterir. Bunun yerine, küçük porsiyonlarla müsli, yoğurt gibi yiyeceklere yönelirseniz, hem yemekten korkmayacak hem de fazla yemeyeceksiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir