Asya’da “Ölümsüz İksiri” olarak anılan, evde hazırlayabileceğiniz ve vücudunuz için çok değerli özelliklerinin tadını çıkarabileceğiniz şifalı bir içecek Kombucha’yı son zamanlarda çok duyar olduk.
Kombucha Nedir?
Kombucha, çayın fermante edilmesiyle ortaya çıkan, bakteri ve mayaca zengin, şeker, bazen meyve suları ve baharatlarla zenginleştirilebilen bir tür içecek olarak nitelendirilebilir. Kombucha çayı probiyotik açısından oldukça zengindir, antioksidan içerir, zararlı bakterileri öldürür, çeşitli hastalıklar ile de mücadeleye yardımcı olur.
Kombucha’nın Faydaları
- Kombu çayı içeriğindeki probiyotikler
Gıda Mikrobiyolojisi dergisinde yayınlanan makalede, kombucha çayının içinde bulunan iyi bakteriler yani probiyotikler olduğu belirtilmiştir. Bu probiyotikler bağırsaklarımız için sağlıklı bakteriler sağlar. Bu bakteriler de sindirimden kilo fazlalığına kadar birçok sağlık sorununu iyileştirir.
- Detoks için etkilidir
Çalışmalarda, karaciğer hücreleri yaralanmalarına karşı korunmuş ve toksine maruz kalmalarına karşın fizyolojilerini korudukları ortaya çıkmıştır. Araştırmacılar bunun, kombu çayının antioksidan özelliğinden dolayı olduğunu düşünmektedir.
- Sindirime yardımcıdır
İçindeki probiyotikler sayesinde bağırsaktaki zararlı maddeler ile savaşır. Aynı zamanda ülseri de büyük ölçüde iyileştirir. Mide yanması ve ülser tedavisinde kullanılan Prisolec adlı ilaç kadar etkili olduğu da kanıtlanmıştır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde serbest radikalleri kontrol edebilme yeteneğine sahiptir. İçindeki probiyotikler de bağışıklık sistemini desteklemektedir.
Bilim adamlarına göre, içinde bulunan DSL ve C vitaminlerinin hücre hasarları, tümör ve bağışıklık sistemine karşı koruma sağlamaktadır.
- Eklem ve artritik ağrı için etkilidir
Eklem hasarlarının iyileştirme ve önlenmesinde etkilidir. Artritik ağrıyı önler.
- Kilo vermeye yardımcıdır
Yapılan araştırmalar sonucunda, kombucha çayının metabolizmayı hızlandırdığı ve yağ birikimini azalttığı ortaya çıkmıştır.
Ömrü uzattığı düşünülür. Ölümsüzlük İksiri de denmektedir. Salgı bezlerini ve hormon sistemini uyarır. Vücutta biriken toksik maddeleri suda çözülebilir hale getirir ve vücuttan kolay atılmasını sağlar. Damar sertliğine iyi gelir. Kolesterolü düşürür. Hemoroidi tedavi eder. Doku sertleşmesini tedavi eder. Kabızlık problemini giderir.
Evde Kombucha Yapılır mı?
Oldukça pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz kombucha çayı için öncelikle bir anne scoby ihtiyacınız olacak. İnternetten ya da yakın çevrenizden temin edebileceğiniz bu anne ilk demlemeden sonra çoğalma eğilimi göstereceği için siz de başkaları ile paylaşmaya başlayabileceksiniz. Demleme aşamasının temiz ve doğrudan güneş ışığı almayan, oda sıcaklığında bir nokta olması uygun olacaktır.
Malzemeler
- SCOBY (Kombucha/kombu Mantarı)(İnternetten ya da daha önce çayı yapmış çevrenizden edinebilirsiniz)
- 1/2 su bardağı daha önce yapılmış Kombucha çayı(İnternetten ya da daha önce çayı yapmış çevrenizden edinebilirsiniz)
- 4-6 yemek kaşığı şeker (bal veya pekmez de kullanabilirsiniz, tatlandırıcı tavsiye edilmez)
- 2-3 adet (5-6 gr./demlemeye hazır çayların tek pakedi genelde 2-3 gr ağırlığında oluyor) çay (ilk aşamada, scoby kuvvetlenene kadar siyah ve yeşil çay kullanabilirsiniz. Sonrasında beyaz çayla devam edebilirsiniz.)
- 4 su bardağı içme suyu (doğal kaynak suyu olmalı, çeşme suyunda klor olduğu için maya ve bakterilere zarar verecektir.)
- 1 litrelik cam kavanoz.
- Tahta ya da plastik kaşık
- Plastik süzgeç (mümkün olduğu kadar metal kullanmayın)
Hazırlanışı
- Suyu 5 dakika kadar kaynatın ve kaynayan suyu dinlendirmek için ocaktan alın.
- Şekeri ilave edin (bal ya da pekmez de olur) ve kaşıkla homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın.
- Tatlandırılan suya çayı ilave edip demlenmesi için üzerini örterek oda sıcaklığında bir yere alın.
- Elde ettiğimiz çay oda sıcaklığına ulaştığında cam kavanoza koyun. Cam kavanozun tam doldurulmaması, en az 2-3 parmaklık bir boşluk olması gerekiyor.
- Kavanozdaki çaya anne scoby ve daha öncesinden kenara ayrılmış kombucha çayını ilave edin. (Scoby internetten alındıysa bu sıvı içerisinde size iletilecektir.)
- Cam kavanozun ağzını tülbent bezle örtüp lastikle sabitleyin.
- Güneş görmeyen yerde ve oda sıcaklığında 10-12 gün mayalanmaya bırakın.
Çayınız hazır olduğunu düşündüğünüz zaman çayı süzüp anne scoby, oluşan yeni scoby ve yarım bardak çayı sonraki demlemeler için ayırın.
Mayalanma süresi arttıkça asit oranın da artacağını, tadının keskinleşeceğini unutmayın. Diğer yandan, kısa sürelerdeyse şeker miktarı daha yoğun olacaktır. Kombucha çayınızı dilerseniz ekstra bir tatlandırma işlemi olmadan da içebilirsiniz. Eğer meyve, meyve suları veya çeşitli baharatlarla tatlandırmak isterseniz, süzerek elde ettiğiniz çayı 1-2 gün daha ikinci fermantasyona alabilirsiniz.
Rifat AYDIN
13 Temmuz 2022 at 08:37
Günaydınnnnn bilgiler için teşekkürler.