Vücudumuzun büyük bir bölümünün sudan oluştuğunu hepimiz biliyoruz. Vücuttaki su oranı yeni doğan bebekler için % 90 iken, çocukluk çağında % 70, ilerleyen yaşla birlikte de yavaş yavaş azalıyor. Zira yaş ilerledikçe vücuttaki yağ dokusu kalınlaşmakta, yağ hücreleri çoğalmaktadır.

Bunun yanında kişinin yaşına, cinsiyetine, boyuna, kilosuna ve günlük yaptığı aktiviteye göre de vücuttaki su oranı değişiklik gösteriyor.

İşte tüm bunlardan yola çıkarak vücudun en az %50’sinin su olduğunu düşündüğümüzde günlük su tüketimimizi artırmanın ve kaliteli su içmenin önemi çok daha iyi anlaşılabilir. Elbette ki tüm uzmanların belirttiği gibi her sağlıklı kişi günde en az 2-2,5 litre su içmeli, ancak içilen bu suyun vücuda en faydalı olacak şekilde seçilmesi pH değerinin de sağlık için yeterli olması gerekiyor.

Sindirim ve bağışıklık sisteminin, hatta tüm metabolizmanın tam fonksiyonla çalışması öncelikli olarak kaliteli su tüketimine bağlıdır.

Kaliteli su nasıl olmalı?

Kaliteli su için belirlenen temel kriter pH değerinin 7.4 olmasıdır. Bununla birlikte suyun taşındığı, saklandığı kapların temiz olması, içinde zararlı bakteri ve mikrop oluşmasına izin vermeyecek cam ve çelik gibi sağlıklı kaplarda muhafaza edilmesi önemlidir.

Suyun ideal pH değerinin ve temizliğinin korunabilmesi için de suyu alkalileştirmek gerekiyor. Evde herkesin kolaylıkla yapabileceği bu işlem daha kaliteli bir su tüketerek, daha sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmamızı sağlayacaktır.

Suyu nasıl alkali edebiliriz?

Evde kendi kaliteli suyumuzu kendimiz hazırlayabiliyoruz. Bunun için içme suyu ve karbonata, limon ya da pH damlalarına ihtiyacımız var. Burada özellikle dikkat etmemiz gereken husus alkali suyun günlük olarak hazırlanması o gün içinde tüketilmesidir.

Bu bakımdan bir damacana suyu alkali hale getirip bir hafta tüketmek değil, bir sürahi suyu alkalileştirip gün içinde bitirmek gerekiyor. Alkali su hazırlamak için öncelikle evde tükettiğimiz içme suyunun pH değerini öğreniyoruz. Ardından içme suyumuza karbonat, limon ya da eczaneden satın alabileceğimiz pH ilave ediyoruz.

Karbonatlı alkali su nasıl hazırlanır?

Karbonatlı alkali su hazırlayacaksak 1 litre içme suyuna 1 tatlı kaşığı karbonat ekliyoruz ve tamamen eriyene kadar karıştırıyoruz. Karbonatı güvendiğimiz bir marka ya da eczaneden almalıyız. Karbonatın miktarını suya göre azaltıp artırabiliriz. Ancak temel ölçü 1 litre suya 1 tatlı kaşığı olacak şekildedir. İlaç kullanımını ya da tedaviyi gerektiren bir sağlık sorunu olanların alkali su tüketmeden doktora danışmalarında fayda var.

Limonlu alkali su nasıl hazırlanır?

Limon asitik özelliği olan anyonik (eksi elektrik yüklü) bir besindir. Bu bakımdan limonun içerdiği asit suyun asitik değerini etkilemez. Limonlu alkali su hazırlamak isteyenlerin 1 litre suya çeyrek limon sıkmaları yeterli olacaktır. Damak tadına ve isteğe bağlı olarak limonun miktarı artırılabilir.

pH damlaları ile alkali su nasıl hazırlanır?

Alkali su yapmak için eczanelerde satılan pH damlalarından edinmek mümkün. Limon ve karbonatla karşılaştırıldığında daha pahalı olsa da suyu alkali etmek için pH damlası (alkali su damlası) da kullanılabilir. Ancak daha kolay ve hesaplı olduğundan alkali suyunuzu karbonat ya da limon ile hazırlamanızı öneriyorum.

Suyun pH değeri neyi ifade eder, ideal suyun pH değeri kaç olmalı?

İçme suyumuzun sağlık değeri pH oranıyla ölçülüyor, bu değere göre yorumlanıyor. Genel olarak sıklıkla tüketilen su markalarının pH değerlerine bakalım. Erikli 7.5, Damla 7.73, Pınar 7.8, Abant 7.47, Hamidiye 6.96, Hayat 7.1-7.8 pH değerindedir. Suların bu değerleri ne kadar asidik oldukları hakkında fikir vermektedir. Eğer içtiğiniz suyun pH değeri 7’nin altında ise asidik, 7 ise nötr, 7’nin üzerinde ise baz olduğu anlamına gelir. İşte bu bağlamda sağlıklı bir sindirim sistemi, bağışıklık sistemi, metabolizma istiyorsak içtiğimiz suyun pH değerinin kesinlikle 7’nin üzerinde olması gerekiyor. Hatta ideal içme suyunun pH değerinin 8 ve 9 olması gerektiği bilimsel bir gerçektir.

Çeşme suyu kullananlar için alkali su önerisi

İçme suyu olarak çeşme suyunun kullanılması elbette ki önerilen bir durum değil. Ancak bir takım arıtma teknikleri kullanılarak çeşme suyunu tüketmek maddi olarak daha uygun olabiliyor. Çeşme suyunu da alkali hale getirmek mümkün. Bunun için öncelikle suyun pH değerini ölçmemiz gerekiyor. Çeşme suyundan bir miktar örnek alarak laboratuvarda test ettirmek ya da eczanelerden pH ölçer kiti alarak çeşme suyunun pH değeri bulunabiliyor. İçmek için uygun değerlerde ise (7 ve üzeri) karbonatla, limonla veya pH damlalarıyla alkali edebiliriz.

Alkali suyu günde ne kadar ve nasıl içmek gerekir?

Alkali su günlük içmemiz gereken su gibi 2-2.5 litre civarında tüketilmeli. Tıpkı normal su tüketiminde olduğu gibi yemeklerle birlikte değil de yemeklerden en erken yarım saat öncesinde ve yemeklerden yine yarım saat sonrasında alkali su içmek gerekiyor. Alkali suyun sağlık değerini koruyabilmesi için mutlaka günlük olarak hazırlanıp tüketilmesi, eğer bir gün önceden alkali su kaldıysa onu içmek yerine meyve, sebze yıkamak için kullanılması öneriliyor. Bununla birlikte alkali suyu ısıtıp ya da buzdolabında soğutup içmek yerine oda sıcaklığında tüketmek daha faydalı olacaktır.

Alkali su içmek ne getirir?

  • Bağışıklık sistemini ve sindirim sistemini korur, güçlendirir,
  • Sinir sistemini rahatlatır,
  • Hücre yenilenmesini ve nemlenmesini sağlar,
  • Vücuda enerji verir,
  • Yağ yakmayı ve kilo vermeyi hızlandırır,
  • Genç, diri ve taze bir cilt kazandırır,
  • Alkali suyun içindeki negatif iyonlar hastalıklara ve yaşlanmaya yol açan serbest radikalleri yok eder,
  • Vücudumuzda biriken asidik toksinleri nötr hale getirir, vücudu toksinlerden arındırır,
  • Temiz ve bakterisiz olduğundan diğer sulara göre 2 kat daha fazla oksijen barındırır,
  • Vücudun doğal pH dengesini korumaya yardımcı olduğundan hastalıklara karşı bünyeyi güçlendirir,
  • Vücutta detoks etkisi yarattığından enerjik ve zinde olmamızı sağlar,
  • Vücudun yorgunluğunu hafifletir,
  • Kanın oksijen kapasitesini artırıcı özelliği sayesinde, kanserli hücreleri zayıflatır, yok eder,
  • Kemoterapi sonrasında ortaya çıkan deformasyonları hafifletir,
  • Romatizma, alerji, yüksek tansiyon, kolesterol, diyabet gibi vücudun yüksek asidik ortamından kaynaklanan hastalıkları önler,
  • Vücutta kronik hastalıkların oluşma ya da başlama riski daha düşük olur,
  • Sinir, sindirim ve bağışıklık sistemlerinin tamamının daha sağlıklı çalışmasını sağladığı için alkali su tüketenler sinir, stres, depresyon gibi sorunları daha az yaşarlar.

Alkali su içerek nasıl zayıflanır?

Alkali su ile zayıflamak isteyenlerin hem her gün 2.5-3 litre alkali su içmeleri hem sağlıklı ve dengeli beslenmeleri hem de günlük düzenli olarak egzersiz yapmaları gerekiyor.

Bu bağlamda asidik besinlerden uzak durmak ve doğala, sebze, meyveye ağırlık vererek beslenmek en doğrusu olacaktır.

Zira asidik oranı yüksek olan hazır gıdalar kilo vermeyi yavaşlatmaktadır. Bu süre içinde hem alkali su içmek hem de alkali oranı yüksek besinlere ağırlık vermek esastır. Örneğin ıspanak, brokoli, lahana, bamya, börülce, domates, barbunya, kereviz, taze fasulye, muz, şeftali, ananas, mandalina, portakal, üzüm, kuruyemişler ve baharatların alkali değerinin yüksek olduğu biliniyor.

Bu bakımdan alkali su tüketmekle birlikte alkali değeri yüksek gıdaları tüketip günlük yürüyüşlerini de ihmal etmeyenlerin istedikleri kiloya kavuşmaları mümkün.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir