Vücudumuza yeterli miktarda kaliteli besin almadığımız, yeteri kadar su içmediğimiz, egzersiz yapmadığımız ve stres yönetimine dikkat etmediğimizde vücut fonksiyonlarımızın sağlıklı bir şekilde çalışması zorlaşır bu da bağışıklık sistemimizi hızlı bir şekilde etkiler. Bağışıklık sisteminin zayıflaması vücudumuzu hastalıklara açık hale getirir. Mikroorganizmalara ve virüslere karşı vücudumuz daha dayanıksız hâle gelir.

Son yıllarda ortaya çıkan güçlü grip salgınları ve virüs temelli enfeksiyonlar ile özellikle küresel anlamda bir salgına dönüşen korona virüsü (2019-nCoV) iki kavramı hayatımızın çok merkezine taşıdı hijyen ve bağışıklık. En güçlü maske güçlü bir bağışıklık sistemidir diyerek size bağışıklık sistemi ile ilgili bir yazı hazırladık. İşte tüm yönleriyle bağışıklık sistemi ve onu güçlendirmek için yapmamız gerekenler…

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NEDİR?

Bağışıklık sistemi, vücudun enfeksiyonlarla mücadelesine yardımcı olan doğal savunma sistemidir. İşte bu yüzden bizi sağlıklı tutan bağışıklık sistemimizdir.

Bağışıklık sisteminin organları şunlardır:

– Boğazın arka tarafındaki boğazın her iki tarafında bulunan bademcikler. Bademcikler, enfeksiyonlarla savaşan antikorların yapılmasına yardımcı olur.

– Tüm vücutta bulunan lenf düğümleri ve lenfatikler. Lenfatikler vücut dokuları ve kan dolaşımı arasında sıvı, besin ve atık madde taşırlar. Lenf düğümleri, lenfositler olarak adlandırılan özel beyaz kan hücreleri tarafından tahrip edilen bakteri, virüs ve diğer yabancı maddeleri hapseden, lenf sıvılarını süzer.

– Göğüs kemiğinin arkasında, boynun dibinde üst göğüste bulunan timüs bezi. Timüs, enfeksiyonla mücadele eden antikorları oluşturmaya yardımcı olur.

– Kemik iliği, esas olarak uzun kemikler, omurlar ve vücudun pelvik kemiklerinde bulunur. İlik, bakterileri, virüsleri ve enfeksiyona neden olan diğer organizmaları tahrip eden beyaz kan hücrelerini yapar.

– Karın üst sol tarafında bulunan dalak. Dalak, bakteri ve diğer yabancı maddeleri tanımak ve onları yok etmek için bağışıklık sistemini destekler.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL GÜÇLENDİRİLİR?

Bağışıklığınızı güçlendirmek cazip bir fikir olabilir ama uygulama konusunda bazı nedenlerden dolayı zor olduğu kanıtlamıştır.

Bağışıklık sistemi tam olarak budur denilemez – bir sistem, tek bir varlık değildir. Bağışıklık sisteminin iyi olması denge ve uyumu gerektirir.

Bilim insanlarının, bağışıklık sisteminin karmaşıklığı konusunda hala çözemedikleri çok fazla şey bulunmakta.

Yaşam tarzı ve gelişmiş bağışıklık işlevi arasında bilimsel olarak kanıtlanmış doğrudan bağlantılar mevcut değildir.

Fakat bu, yaşam tarzının bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerinin olmadığı anlamına gelmez.

Bilim insanları hem hayvanlarda hem de insanlarda diyet, egzersiz, yaş ve stresin bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini araştırıyorlar.

Bu arada, genel olarak yaşam tarzındaki bazı değişikliklerin, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili olduğu biliniyor.

İşte hastalıkla savaşmak ve bağışıklığı güçlendirmek için ipuçları:

Sağlıklı yaşam stratejilerini belirleyin. İlk ve öncelikli amacınız sağlıklı bir yaşam tarzı seçmektir. Bağışıklık sisteminiz dahil vücudunuzun her parçası, çevresel etkilerden korunarak daha iyi çalışır ve bunları desteklemek için aşağıdaki sağlıklı yaşam stratejileri ile desteklenir:

– Sigara içmeyin

– Yüksek proteinli meyve ve sebzeler tüketin

– Düzenli egzersiz yapın

– Sağlıklı kilo verin

– Alkol kullanıyorsanız azaltın ya da bırakın

– Yeterli uyku uyuyun

– Ellerinizi sık sık yıkamak ve etleri iyice pişirmek gibi enfeksiyonları önleyici tedbirleri alın.

– Stresi en aza indirmeye çalışın.

BAĞIŞIKLIĞI ARTTIRICI 15 SÜPER BESİN

  1. Ispanak: Bu süper yiyeceğin içinde çok miktarda besin mevcuttur. Bunlardan biri, vücudunuzun yeni hücreler oluşturmasına ve DNA’yı onarmasına yardımcı olan folattır. Ayrıca C vitamini, lif, antioksidanlar içerir. Ispanaktan maksimum fayda sağlamak için çok fazla pişirmeyin.
  2. Sarımsak: Çiğ sarımsak, bakteriler, virüsler ve mantarlarla savaşma yeteneği sayesinde cilt enfeksiyonlarını tedavi eder. Faydalı olabilmesi için çiğ tüketmek en iyisi. Sarımsak tozu kullanmayın. Ayrıca sarımsak, kolesterolünüzü düşürmeye yardımcıdır.
  3. Tavuk Çorbası: Ev yapımı tavuk çorbası gerçekten semptomlarınızı hafifletebilir ve daha erken iyileşmenize yardımcı olabilir. Dahası, vücudunuzu grip virüsünden koruyacak karnosin adı verilen bir kimyasala sahip
  4. Nar Suyu: Eski Mısırlılar, bu meyveyi enfeksiyonları tedavi etmek için kullanmışlar. Vücudunuzun bakterilerle ve grip dahil olmak üzere çeşitli virüslerle savaşmasına yardımcı olabilir.
  5. Buğday Tohumu: Buğday tohumu besin açısından zengindir. Çinko, antioksidanlar ve B vitaminleri içerir. Buğday tohumu, lif, protein ve bazı sağlıklı yağların bir karışımı gibidir. Tariflerde, normal unun bir kısmını buğday tohumu ile değiştirebilirsiniz.
  6. Az yağlı yoğurt: Yoğurt ve diğer fermente ürünlerdeki probiyotikler soğuk algınlığının şiddetini hafifletebilir. Ayrıca, D vitamini eklenmiştir. Araştırmalar, D vitamini düzeyi düşük olan kişilerin soğuk algınlığı veya grip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.
  7. Keten Tohumu: En iyi bitkisel Omega 3 kaynağı olarak bilinen keten tohumu anti-oksidandır. Serbest radikallerin yol açtığı hasarı azaltarak bağışıklığınızı güçlendirir. Bir araştırma günde bir kaşık keten tohumu yağı içen çocukların, içmeyen akranlarına kıyasla daha az solunum yolu iltihabına yakalandığını göstermiştir.
  8. Hindistan Cevizi: Hindistan cevizi metabolizmayı hızlandırarak kilo vermenin yolunu açar. Araştırmalar hindistan cevizi yağında defne asidi bulunduğunu göstermiştir. Defne asidi tükürük ile temas ettiğinde monolorine dönüşür. Anne sütünde de bulunan monolorin bağışıklık sistemi için oldukça faydalıdır.
  9. Tatlı Patates: Virüs ve bakterilere karşı kalkan oluşturabilmek için A vitamini yönünden zengin bir besin olan patates beslenmenize dahil edilmelidir. Cildimizin kirli maddeler içeren havayla ilk temas eden hücre olduğunu düşündüğümüzde cildi koruyan bir besin oldukça önemlidir. Tatlı patates cildinizi de sağlıklı ve güçlü tutar.
  10. Mantar: Mantarlar protein, lif, B ve C vitaminleri, kalsiyum ve mineraller içerdiklerinden bağışıklık sistemi için güç kaynağıdırlar. Vücuda, selenyum, B vitaminleri, riboflavin ve niacin verir. Eğer vücutta selenyum düşükse, grip semptomları daha şiddetli olur. Ayrıca vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan beyaz kan hücrelerinin üretimini de artırırlar.
  11. Çay (Siyah, Yeşil, Hint fesleğeni): Siyah ve yeşil çayda bulunan amino asit bağışıklık sistemini güçlendirmekten sorumludur. Virüslerle mücadelede yardımcıdır. Yeşil çay antioksidan C ve E vitaminlerine göre daha yararlıdır. Hint fesleğeni Ayurvedik tıpta sıkça kullanılan fesleğen bitkisinden gelir ve sağlık için çok faydalıdır.
  12. Yaban Mersini: Kanser dahil birçok sağlık sorununu önlemede yardımcı olduğu bilinen yaban mersininin zengin bir besleyici değeri var. Diğer meyvelere kıyasla yaban mersininin antioksidan kapasitesi daha yüksek. Şeker içeriği ise daha düşük olduğundan bağışıklık sistemine ciddi ölçüde güç kazandırabilir.
  13. Karanfil ve Zerdeçal: Zerdeçal iyileştirici özelliğiyle bilinir ve sıklıkla daha hızlı iyileşmesi için yaralar üstüne uygulanır. Antioksidan içeriğinden dolayı, aynı zamanda kanser karşıtı bir ajan olarak da kullanılabilir. Karanfil de öksürük ve soğuk algınlığına karşı koruyucudur. Ayrıca, diş ve boğaz ağrılarına da iyi gelir.
  14. Karnabahar: Yüksek antioksidan içeriği ile karnabahar bağışıklık sisteminizi güçlendirerek tüm vücut işleyişini iyileştirir. Aynı zamanda içeriğinde kolin ve glutatyon bulunduğundan her türlü hastalığı uzak tutar ve sindirim sistemi sağlığını korumaya da yardımcı olur.
  15. Greyfurt: C Vitamininden zengin greyfurt, soğuk algınlığı, grip ve diğer benzer sorunlara karşı savaşmak için mükemmeldir. Aynı zamanda güçlü bir bağışıklık sistemi için vücudun ihtiyaç duyduğu diğer besinlere de sahiptir.

6 Yorumlar

  1. İbrahim

    11 Mart 2020 at 22:52

    Teşekürler

  2. Semra

    9 Kasım 2020 at 21:40

    Teşekkür ederiz 🎈

  3. Nesrin

    9 Kasım 2020 at 21:40

    Teşekkürler bildiler için sağlıklı günlere ..

  4. Figen

    10 Kasım 2020 at 22:15

    Çok faydalı teşekkür ederim

  5. Anonim

    14 Kasım 2020 at 13:46

    👏🏻👏🏻👏🏻

  6. Elif

    15 Kasım 2020 at 20:42

    Çok faydalı oldu. Teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir