100 kalori günlük enerji ihtiyacımız içinde düşünüldüğünde çok büyük gibi durmasa da, her gün sadece 100 kalori daha az alarak yılda tam 5 kilo verebilirsiniz. Yapacağınız küçük değişikliklerle 100 kalori eksik almak veya 100 kalori fazladan harcamak hiç de zor değil. Her gün sadece 100 kalori daha az alarak yılda tam 5 kilo verebilirsiniz. Kilo vermenin veya verilen kilolar sonrasında formu korumanın matematiğinin sadece denge olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Beslenme düzeninizde yapacağınız birkaç küçük değişiklikle fazladan aldığınız kalorileri kontrol etmek mümkün. İşte daha az kalori almanın yolları:

  • Menülerde büyük seçimler yerine küçük seçimleri tercih ederek veya büyük porsiyonlu bir yemeği arkadaşınızla paylaşarak kaloriden tasarruf edebilirsiniz.
  • Şekerli içecekler yerine su, maden suyu, ayran, kefir tercih etmek hem sağlık hem de kalori açısından kara geçmenize yardımcı olur.
  • Aromalı, kremalı, şeker içeren kahvelere dikkat! Tam yağlı süt ve kremalı kahve yerine az yağlı sütle yapılmış kremasız kahveler kalori tasarrufu sağlar.

  • Yemeğe çorba veya salatayla başlamak ana yemekte çok daha az kalori almanıza yardımcı olur. Elbette kremasız çorbaları tercih etmeyi ve salatanızın soslarını kontrol etmeyi unutmayın.
  • Soslara dikkat edin. 2 kaşık mayonez 290 kalori iken 2 kaşık hardal sos sadece 18 kalori. Salatalarınıza 1 tatlı kaşığı yağ, limon ve sirke eklemek de sizi fazladan kalorilerden kurtaracaktır.
  • Pişirme yöntemlerini değiştirerek de yemeklerinizde 100 ve hatta daha fazla kalori tasarrufu yapılabilir. Kızartma yerine, fırında, ızgara ya da buğulama tercih etmek fazladan kalori almanızı engelleyecektir.

  • Pirinç yerine bulgur, beyaz ekmek yerine tam tane tahıllı ekmekleri tercih edebilirsiniz, böylece çiğneme süreniz ve tokluk hissiniz artar ve daha az kalori almanıza destek olur.
  • Sağlıklı da olsa her besin kalori içerir, bu yüzden meyve yerken de porsiyon kontrolü sağlamayı unutmayın. 1 porsiyon meyve ortalama 60 kaloridir ve örneğin yarım muz 1 porsiyon meyvedir.

  • ‘Hayır’ demeyi öğrenin. Size uzatılan ikramlara hayır diyebilmek gün içinde sizi fazladan kalori almaktan kurtarabilir, ısrarlara yenilmeyin.
  • Açlık ve susuzluk birbirine karışabilir ve siz susamışken kendinizi aç hissedebilirsiniz. Kendiniz aç hissettiğinizde bir bardak su içip gerçek açlığı beklemek kalori alımınızı azaltabilir.

2 Yorumlar

  1. Hüseyin

    25 Nisan 2023 at 21:35

    On numara bilgi teşekkür ederiz ben iki hafta yoğurt salata meyve diyeti ile 4 kilo verdim. Yağ limon sirke ve tam tahılbekmek dahil sizin önerilerle aynen uyuyor

  2. Sbahadr

    25 Nisan 2023 at 21:40

    Harika👌🏾

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir