Yaşlandıkça hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımızda bozulmalar görülmeye başlar. Bu bozulmalar bazen ciddi bir hal alıp Alzheimer gibi hastalıklara neden olabilir. Son dönemde yapılan klinik çalışmalar dans etmenin hem zihnimizi hem de bedenimizi zinde tutmamıza yardımcı olduğunu gösteriyor.
Yaşlılıkla azalan hippokampal plastisite dans ve fitness ile artış gösterdiği gözlemlendi. Denge kabiliyetimizi arttırmaya yardımcı olan dans; yürüyüş, bisiklet sürme ve aerobik aktiviteler gibi beynimizdeki öğrenme ve hafıza konularından sorumlu olan gri maddeyi arttırmaya yardımcı olur. New England Tıp Dergisinde yayınlanan bir çalışma sık sık dans etmenin Alzheimer hastalığının etkilerini ortadan kaldırmayı sağlar. Sadece yaşlılar değil her yaştan insanın zihin açıklığını arttırır. Eskilerden hatırladığınız müziklerle dans etmenin hafızayı güçlendirdiği gözlemlenmiştir.
Araştırmalara göre belli bir koreografiye bağlı kalıp öğrendiğimiz dans rutinleri beynimizdeki nörolojik aktiviteyi ve beynimizdeki farklı bölgelerin birbirleriyle bağlantılarını geliştirir. Araştırmalar sonucunda dans edenlerde, beden-zekâ hassasiyetinin ve beyindeki aktivitenin arttığı gözlemlenmiştir. Kalp-damar hastalığı riski olan kişiler için dans etmek oldukça yararlı bir aktivitedir. İtalya’da yapılan bir çalışma kalp yetersizliği olan hastaların dans etmesinin, kalp sağlığı ve solunumları ile yaşam kalitelerini, bisiklete binmeye veya yürüyüş yapmaya kıyasla daha fazla arttırdığını göstermiştir. Uzmanların bu araştırmalardan edindiği sonuç ise dans sayesinde beynin yaşlanmaya bağlı olarak zayıflayan bölgelerindeki aktivitenin çoğaldığı gözlemlenmiştir. Yaşlanmaya bağlı olarak gelişen gen bozukluklarımızın üzerinde de dansın olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir.
Dans Etmenin Duygusal Sağlığa Etkileri
Sevdiğiniz müziklerle, belli kurallara takılı kalmadan istediğiniz gibi dans edebilmek gibi mutlu etmez ki? Dans etmek sizi mutlu hissettireceğinden dolayı ruh sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Uluslararası Nörobilim Dergisinde yapılan bir çalışmaya göre, danslı hareket terapisinin depresyona iyi gelmesiyle beraber, bir yandan da vücudunuzdaki serotonin ve dopamin seviyelerini ayarlayarak stres psikolojisine de iyi geldiği belirlenmiştir. Dans etmek sosyal bir aktivite olduğundan dolayı insan ilişkileri açısından da oldukça sağlıklıdır. Dans ederek yalnızlık hissinin oluşturduğu depresyona karşı önlem almış olursunuz. Dans etme sayesinde ve dans derslerine yazılarak sosyal güçlü bağlar kurabilirsiniz. Dans etmek sayesinde hem kendinize güveninizde hem de enerji seviyelerinizde artma gözlemlenir. Kendinizdeki bu güven artışı sosyal yaşantınızı olumlu yönde etkilemektedir. Fiziksel olarak egzersiz yapacağınızdan dolayı stres ve gerginliğiniz de azalacaktır