Diyete başlandığında mevcut kilo durumuna bakmak normaldir. Bununla birlikte diyet yapmaya karar verildiğinde, gün içerisinde sürekli tartılmak ve sürekli kiloyu takıntı haline getirmek yanlıştır.
Diyet yapan kişi her sabah aç karnına, kahvaltı yaptıktan sonra, akşam yatmadan önce ve hatta su içtikten sonra sürekli tartıya çıkarak ne kadar kilo aldığını kontrol eder. Ancak burada büyük bir hata yapılmaktadır. Çünkü bir insanın sahip olduğu mevcut kütle, gün içerisinde oldukça değişkenlik gösterir.
Bütün gün tüketilen sıvı ve yemek miktarı, vücudun o gün içerisindeki ödemini, idrarını ve dışkısını etkiler. Özellikle su içtikten ve yemek yedikten sonra tartıda kilonun fazla çıkması, direkt moral bozukluğuna sebep olmamalıdır.
Almış gibi görülen kilo, aslında vücutta depo edilecek olan yağ miktarı demek değildir. Gün içerisinde bakılan bu tartı sonuçları yanlıştır ve kişide moral bozukluğu oluşturmaktan başka bir işe yaramaz. Bu sebeple gün içerisinde sürekli tartılmak yanlıştır.
Doğru Tartma İşlemi Nasıl Olmalıdır?
Zayıflamak, kilo kontrolünü sağlamak ve yapılan diyetin başarısını ölçmek için belirli aralıklarla tartılmak oldukça önemlidir. Beslenmelerine dikkat eden kişiler ideal kilolarına inebilmek ve formunu koruyabilmek için yoğun bir mücadele içine girer. Burada yapılan ilk hata ise, aceleci davranmaktır.
Diyet yaparken aceleci davranmak ve kısa sürede gerçekçi olmayan sonuçlar görmek mümkün değildir. Doğru zamanda ve doğru şekilde yapılmayan tartma işlemleri, kişinin motivasyonunu oldukça düşürebilir ve başarısızlık hissine kapılmasına sebep olabilir.
Adım 1- Ne Zaman Tartılmalıyız?
Tartılma sonuçlarını etkileyen en önemli faktörlerden biri de önceki tartılmanın ardından geçen zamandır. Bu konuda genel görüş, haftada bir kere aynı günde ve mümkünse aynı saatlerde gerçekleştirilen tartılma işlemleridir.
En doğru sonuç için; sabah uyanıldığında, kıyafetsiz, aç karnına ve mümkünse dışkılama sonrası tartılma işlemi yapılmalıdır.
Kahvaltı ardından, bir şeyler atıştırdıktan sonra ya da birkaç bardak su içilmesinin arkasından yapılan tartılmalar yanlış sonuçlar doğurabilir. Kişiler rutin öğün yemeklerinde 500-1000 gram aralığında bir toplam kütle hacmi kazanmış olabilir. Hatta akşam yemeğinin yenilmesinin ardından yapılan tartılma işleminde, kişinin olduğu kilonun ortalama 1500-2000 gram kadar daha kilolu çıkması gözlenebilir.
Diyet yapılan süre boyunca iki tartım işlemi arasında 1 haftadan kısa zaman olması, kişileri yanıltabilir ve motivasyon düşüklüğüne neden olabilir. Aynı zamanda kadınlarda regl döngüleri gibi bazı özel durumlarda vücut kütlesi de etkilenebilir. Bu dönemlerde tartım yapılmaması ya da yapılan ölçümün göz ardı edilmesi önerilir.
Adım 2- Tartılma İşlemi Sırasında Giyilen Kıyafetler
Tartılma işlemi sırasında giyilen kıyafetler de ölçümleri etkileyen, oldukça önemli bir faktördür. Farklı kıyafetlerle yapılan tartılma işlemlerinde, ölçümler kolaylıkla değişebilir. Günlük kıyafetler ve özel günlerde giyilen kıyafetler arasında, hatta yazlık ve kışlık kıyafetler arasında dahi oldukça büyük farklılıklardan söz edilebilir.
Tartılma işlemi sırasında en doğru adım, tamamen kıyafetsiz bir şekilde tartma işleminin gerçekleştirilmesidir. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir.
Bu nedenle ölçümler yapılırken aynı kıyafetleri giymek, verilen ya da alınan kilonun kontrolünün doğru bir şekilde ortaya koyulmasını sağlar. Bir başka deyişle ölçüm yapılan yere aynı ayakkabı ve kıyafetlerle gidilerek bir önceki ağırlık ile ölçülen ağırlık arasındaki fark baz alınır.
Adım 3- Farklı Basküllerde Tartılmayın
İdeal olan ve gerçek kütleyi yansıtan bir tartılma işlemi için, her ölçümde aynı baskülün kullanılması önemli bir konudur. Tartım işlemlerinde farklı basküller kullanılması, ölçümlerin büyük ölçüde hatalı olmasına neden olabilir. Bunun sebebi, her cihazın kalibrasyonunun birbirinden farklı olmasından kaynaklanır. Bu nedenle birbirinden farklı sonuçların çıkması muhtemeldir.
Bu sebeple diyet yapan kişilerin, düzenli olarak belirli aralıklarla diyet başarısını ölçebilmek için kendisine ait bir tartı edinmesi veya her zaman aynı tartı ile tartılması daha doğru sonuçlara ulaşılmasını sağlar.
Kilo kontrolünde önemli olan iki tartım arasındaki farktır. Tartı diğer tartılarla aynı kiloyu göstermese de bir önceki tartım sonucuyla ölçülen sonuç arasındaki fark kilo kontrolü konusundaki başarınızı ölçebilir. Ancak kıyafet farklılığı, açlık tokluk durumu hatta baskül farklılıkları dahi bu başarıyı saptamada birer değişken niteliğindedir.
Ayrıca tartım yapılan baskülün kullanıldığı zemin de önemlidir. Halıda ya da parke üzerinde yapılan tartımlar farklı sonuçlar verebilir. Bu nedenle doğru bir tartım işlemi için baskülün her ölçümde aynı zeminde durmasına dikkat edilmelidir.
Anonim
24 Şubat 2022 at 22:54
Eyvallah iyi geceler
Hülya oğuz
24 Şubat 2022 at 23:15
👍👍👍👏👏👏
Hafiz göz
26 Şubat 2023 at 23:33
İyi akşamlar