Çoğumuz çevremizdekileri mutlu etmek için kendimizden ödün veririz. Yeterince nazik, kibar ve yardımsever olursanız, kendinizi bir tarafa bırakıp başkalarının ihtiyaçları ve rahatlığı için koşturursanız daha çok sevileceğinizi düşünmeniz size zarar verir ve bu tamamen bir yanılgıdan ibarettir.
Dünyaca ünlü psikolog ve yazar Dr. Harriet Braiker’ın dediği gibi, “İyilik ve kibarlık, başkalarını mutlu etmeye odaklanmış insanın psikolojik olarak kuşandığı zırhtır.” Siz bu zırhı kuşanıp beğenilme ve onaylanma arenasına girebilirsiniz, ancak ruhsal olarak yara almanız oldukça olasıdır.
Başkasını Mutlu Ederken Kendini Unutmak
Çoğu kişi gerek ailesinden göremediği ilgiyi ve sevgiyi aramak, gerekse de hayatındaki başka bir eksikliği kapatmak için başkalarına yardımcı olmaya çalışabilir. Ancak burada gerçekten yardıma ihtiyacı olan birine el uzatmaktan değil, birinin rahatı ve iyiliği için kendi rahat ve huzurundan vazgeçmekten bahsediyoruz. Örneğin sadece bir insanı mutlu etmek için sizin programınızı kötü bir şekilde etkileyecek bir özveriden bahsedebiliriz. Aceleniz olduğu hale ve programınızı etkileyeceği halde arkadaşınızı gideceği yere bırakmak bir örnek olabilir. Bu gibi durumlarda alttan alta, bu hoşluğun size birtakım puanlar kazandıracağını düşünürsünüz.
Başkalarını mutlu etmek güzeldir, fakat bu eğilim sizde kendinizden vazgeçme haline geldiyse buna “Dur!” demenin zamanı gelmiş olabilir. Çünkü bu takdir toplama ve kendini sevdirme isteği, diğerlerinde “Aman canım, nasılsa işim görülüyo.r” rahatlığına ve hatta iyi niyetinizi sömürmeye yol açabilir. Yakın arkadaşlarınızda tabii ki bu olmayacaktır ancak dikkatli olmanızda fayda var.
Ne yazık ki, sıkışınca sarılmayı pek sevdiğimiz “Hep iyi niyetimden kaybediyorum.” mazereti de kendi kendimize yarattığımız bir illüzyondan başka bir şey değildir. İyi niyetli olmak elinizde olduğu gibi, başkalarının çıkarlarını kendinizinkiyle dengelemek de elinizdedir.
Bu Durumu Nasıl Değiştirebilirsiniz?
Kendinize ve kendi çıkarlarınıza da en az başkalarına olduğu kadar değer verme yolunda bir değişime gidecekseniz, aklınızda şunları tutmanızda fayda var:
- Başkalarının kendileri için yapmadıklarını onlar için yaparak kendi değerinizi düşürüyor olabilirsiniz.
- Kendi sınırlarınızı gözetmiyor ve onları başkaları için aşıyorsanız, kendinize olan saygınız azalabilir.
- İçinizden “Hayır.” demek geldiği halde karşınızdakini mutlu etmek için/ayıp olmasın diye “Evet.” demek kimseye, ama en başta size yarar sağlamaz.
- Diğerlerinin tatminsizliklerini içselleştirmek ve sorunlarını kendi sorununuz haline getirmek, size olmadık can sıkıntıları yaratabilir.
Sevilme, beğenilme, takdir edilme gibi isteklerle karşınızdakine gereğinden çok taviz verme eğilimindeyseniz, manipülatif kişilerle karşı karşıya olduğunuzda bu eğilim daha da şiddetli olarak kendini gösterebilir. Bu kişiler, sizin istemli olarak vazgeçeceğiniz çıkarlarınız ve huzurunuzu size sezdirmeden elinizden almayı oldukça iyi bilirler.
Hareketlerinizden siz sorumlusunuz ve kime karşı nasıl davranacağınızı yine siz belirleyebilirsiniz. Başkalarını suçlamak rahatlatıcı fakat sonuçsuz bir davranıştır. Sevilmek ve onaylanmak için kendi boş zamanınızdan, huzur ve mutluluğunuzdan feragat ettiğinizi düşünüyorsanız bunu değiştirmek yine sizin elinizdedir.
Manipülasyon Nedir?
Manipülasyon, başkalarını kontrol altına almak amacıyla yapılan bir akıl oyunudur. Çoğu zaman bilerek ve isteyerek, amacına hizmet eder şekilde yapılır. Ancak kimi zaman, kişi karşısındakini manipüle ettiğinin farkında olmayabilir. İsteklerinin karşılanması için manipülasyona başvuran kişiler, genelde yaptıkları işte oldukça iyidir. Amaçlarına ulaşmak için manipüle ettikleri kişiyi suçluluk, korku gibi farklı duygular içinde ve kimi zaman yük altında bırakarak, seçim şansı bırakmazlar.
Manipüle Edildiğinizi Nasıl Anlarsınız?
- Manipüle edildiğinizi fark edebilmek için, dikkat etmeniz gereken ilk konu; karşınızdakinin sizden bir şey isterken nasıl davrandığıdır. Normalde hiç de nazik olmayan bir arkadaşınız sizden bir şey isterken dünyanın en kibar insanına dönüşüyorsa, manipüle ediliyor olabilirsiniz.
- Biri sizden bir şey istediğinde ve yapmadığınızda nasıl hissettiğinize odaklanın. Hayır demekten çekiniyor, istemediğinizi belirtirken suçlu hissediyor ya da utanıyorsanız, karşınızdaki kişi sizi manipüle ediyor olabilir. Manipülasyonun amacı başka insanları kontrol etmek olduğundan, “suçluluk psikolojisi” yaratmak, en sık kullanılan yöntemlerdendir.
- Manipülasyon için sıkça başvurulan yöntemlerden biri de öfkelenmektir. Sizden bir şey isteyen kişinin “hayır” cevabınız karşısında öfkesinin nasıl değiştiğine dikkat edin. Öfke duygusu kimi zaman başkaları üzerinde kontrol kurmak için kullanabilir. Bu durum öfkenin hedefi olan kişinin korkularını açığa çıkarırken; öfkenin sonuçlarından korkan kişi öfkeli kişiye istediğini vermek zorunda hisseder.
- Manipüle edilmemek için dikkat etmeniz gereken bir diğer konu, sürekli kurban rolü oynayan kişilerdir. Her zaman yardıma ihtiyacı varmış gibi umutsuz ve çaresiz görünmek, bazı kişiler için manipülasyon silahıdır. Çevrenizde bu tarz kişiler varsa, istedikleri aldıklarında durumlarının nasıl değiştiğine dikkat edin. Bu kişiler istekleri karşılandığı zaman çok daha iyi olurlar, bir sonraki isteklerine kadar…
cengiz elmas
15 Eylül 2022 at 07:19
cok güzel özetlemişsiniz sanki benim hayatımı bilerek özetlemişsiniz teşekür ederim ben çok etkilendim
Ümmühan
25 Ağustos 2023 at 22:43
Mükemmel bir blog harika hepsi doğru çok motive oldum teşekkür ediyorum
Anonim
25 Ağustos 2023 at 22:51
Çok aydınlatıcı sade bir çalışma; emeği olanlara teşekkürler.!