Çoğumuz, yoğun iş temposu ve ardından gelen rahatlama ihtiyacı ile iş ve ev arasında koşturuyoruz. İş yerinde bilgisayar başında saatlerimizi harcadığımız yetmiyormuş gibi, eve geldiğimiz zaman da yorgunluktan dolayı ilk boşlukta kendimizi ya televizyon karşısına ya da yine bilgisayar karşısına atıyoruz. Kış mevsiminde dışarı çıkmamak için çok bahanemiz vardı ancak sizi özellikle akşamları oldukça güzel geçen yaz mevsimi için ne durduruyor? Yağmur ve kar sebebiyle zaten dışarıya çıkamayacağımız günler yenide gelmeden, kendinizi dışarı atıp temiz havanın ve doğanın keyfini çıkarmaya ne dersiniz? Dışarıda spor yapmanız, sabahları yapacağınız kısa bir yürüyüş, eğer enerjiniz ve zamanınız varsa sabah koşusu yapmak bile yaşamın güzelliklerini fark etmenizi ve kendinizi çok daha mutlu hissetmenizi sağlayacaktır. Spor yapmak size sadece fiziksel olarak yarar sağlamayacak aynı zamanda ruh sağlığınız için de oldukça yararlı olacaktır.

Bir diğer kafa karışıklığı ise sabah sporunun mu akşam sporunun mu tercih edilmesidir. Öncelik sabah sporu mu akşam sporu mu konusundan bahsedelim. Sabah sporu güne ne kadar zinde başlamanızı sağlasa da iş temposu düşünüldüğü zaman uygulanması oldukça zordur. Eğer sabahları erken kalkıp sporunuzu yaptıktan sonra işe gitmeniz sizin için zor bir ritüel olmayacaksa tercih edebilirsiniz. Akşam spor yapmak ise rahattır çünkü, bir yere yetişme telaşınız yoktur ve dolayısıyla da spora kendinizi verebilirsiniz. Aynı zamanda günün telaşı ve yorgunluğunun ardından spor yaparak negatif enerjinizi boşaltabilir, gerginliğinizi azaltabilirsiniz. Akşam sporunun bir diğer yararı ise yeme isteğinizi köreltmesi ve iyi uyumanıza katkı sağlamasıdır. Ancak yatmadan hemen önce yapmamaya dikkat etmelisiniz.

Dışarıda Spor Yapmanın Faydaları

Zinde hissedin : İyi bir sabah sporu sonrası kendinizi daha dinç ve enerjik hissedersiniz. Egzersiz sonrası vücudun aktifliği ve dinçliği 4 ile 10 saat arası devam eder. Vücudunuzun bu zindeliği 15 ile 30 dakikalık kısa egzersiz programlarıyla bile yakalaması mümkündür. Sabah sporunuzu dışarıda yapmanız vücudunuzun daha fazla oksijen almasını ve kan dolaşımınızın düzenli olmasına yardımcı olacağından dolayı fiziksel ve psikolojik olarak kazandığınız enerji, yoğun bir günün karmaşasının üstesinden gelmenizi de kolaylaştıracaktır.

Stresi azaltır : İş hayatınızın temposu, özel hayatınızdaki sorunlar ve tüm bunların yanında kendimize ayırmaya çalıştığımız zaman düşünülünce hayatımızda stresin olmadığı bir an bile yok neredeyse. Bu yaşadığınız stres hayatınızı ve sağlığınızı oldukça olumsuz yönde etkileyeceğinden dolayı stresi azaltmak için bir şeyler yapmanız şarttır. Stres düzeyini düşürmek için dışarıda yürümek kanıtlanmış en iyi yöntemlerden biridir. İlk başlarda yürüyüş yapmak size sıkıcı gelebilir ancak hayatınızın bir parçası haline getirdiğiniz zaman ve bir kaç yürüyüşten sonra yürüyüş yapmanın sizin için ne kadar ferahlatıcı ve rahatlatıcı olduğunu anlayacaksınız. Siz de dışarı çıkın, doğa ile barışın. Bırakın tüm pozitiflikler, hafif bir rüzgar ve insan cıvıltıları sizi rahatsın.

Disiplin kazanın: Tüm yoğunluklarımız ve zorunluklarımız arasında hayatımızda spora yer açmamız, disiplin sahibi olmamıza ve motivasyonumuzu yükseltmemize oldukça yardımcı olacaktır. Ancak bunu yaparken bir zorunluluk olarak görmek yerine, sağlığınız ve mutluluğunuz için gerekli bir araç olarak görmelisiniz. Özellikle eğer sabahları uyanmada veya kendinize gelmekte güçlük çeken biriyseniz, sporu hayatınıza dahil etmeniz sizin için oldukça yararlı olacaktır. Böylece disiplin kazanmış ve hayatınızı düzene sokmuş olacaksınız. Sabah spor yapmayı tercih ediyorsanız evde kalmanız kolayca vazgeçmenize sebep olabileceğinden dolayı kalkar kalkmak, kendinizi dışarı atmanız uyanmanızı kolaylaştıracak ve size disiplin kazandıracaktır. Sabah sporunuzu hayatınızın bir parçası haline getirmeniz ile motivasyonunuz her geçen gün biraz daha aratacak ve bu bir yaşam şekli haline gelecektir. Bu durumun hayatınızın diğer alanlarına da olumlu etki edeceğini unutmayın.

D vitamini ihtiyacınızı karşılayın : Güneş, en büyük D vitamini kaynağıdır ve her gün dışarıda yürümenin en iyi nedenlerinden biri de alacağınız D vitaminidir. Vücudunuzun D vitamini ihtiyacını karşılayabilmek için bedeninizin en az 15 dakika güneş görmesi gerekmektedir. Kapalı havalarda güneşi göremesek bile, D vitamini ihtiyacımızı güneşten dışarıda olduğunuz müddetçe alırız. D vitamini sağlığımız için gerekli olmasının yanında mevsimsel duygu bozukluğu, depresyon, kolon kanseri ve kalp hastalıkları gibi bir çok hastalığı önlemede oldukça etkilidir.

Daha iyi uyuyun : Sabah veya akşam fark etmez, dışarıda yapacağınız spor, daha kolay uyumanızı sağlayacak ve uyku kalitenizi arttıracaktır. Sadece yatmadan hemen önce spor yapmamanız sizin için daha sağlıklı olacaktır. Bunun yanında hergün sabahları aynı saatte spor yapmak, vücudumuzun 24 saatlik bütün biyolojik fonksiyonlarını düzenleyen sistemin düzenli bir şekilde gelişmesini sağlar. Bir kere uygun ritmi elde ettiğiniz zaman artık vücudunuz her gün kendiliğinden aynı saatte uyanarak sizi günlük sporunuzu yapmaya itecektir. İlk başlarda zorlanırsanız sakın korkmayın ve vücudunuza güvenin.

Değişime ayak uydurun: Mevsim değişiklikleri çoğu kişi için olumsuzlukları temsil etmektedir. Halbuki, mevsim değişikliğinden zevk almanız, ağaçlardaki değişimleri gözlemlemeniz ve doğayla iç içe olmanız kendi yaşam dengenizi bulmanıza da yardımcı olacaktır. Kendinizi doğa ile barıştırmak ve bir bütün olmak küçük şeylerden mutlu olmak için ne kadar çok sebep olduğunu hatırlatır size. Unutmayın her mevsimin kendine özgü güzellikleri var ve biz bu güzelliklere yetişemezsek hepsi kısa süreli.

Daha kolay kalori yakabilirsiniz: Sabah sporunun yararlarından bir tanesi ise metabolizmanızın hızlı çalışarak daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olmasıdır. Egzersizlerden 1 saat önce yiyeceğiniz elma veya yoğurt ile bu yakım sürecini hızlandırmanız da mümkündür elbette. Her gün dışarıda yapacağınız yürüyüşler veya koşular ile oksijen alımınızı arttırabileceğiniz gibi, zihniniz ve vücudunuz da yenilenmiş olacaktır. Böylece enerjinizi depolayabilecek ve siz fark etmesenizde artan motivasyonunuz sayesinde daha verimli ve uzun sürede spor yapacaksınız.

Kendinizi tanıyacaksınız : Düzenli olarak yapacağınız açık hava sporu sayesinde vücudunuzu daha iyi tanıyacaksınız. Açık havanın zihninizi açması sayesinde uzun zamandır umursamadığınız aklınıza bile gelmeyen kaslarınızı hissedeceksiniz. Sık sık yaptığınız yürüyüşler veya koşular sayesinde vücudunuzda toparlanma meydana gelecek, kilo verecek ve sıkılaşacaksınız. Emin olun ki bu sporları hayatınızın bir vazgeçilmezi haline getirdiğiniz zaman neden uzun zaman önce buna başlamadığınızı düşünür olacaksınız. Kuşkusuz önce spora başlamak için bir adım atmanız gerekiyor. Bunu, yürüyüşe açık alanda istikrarlı bir şekilde devam edip tüm bu etkileri, değişimi fark edebilmeniz için yapmalısınız

Açık Havada Yapabileceğiniz Egzersizler
Gideceğiniz bir parka yanınızda pilates matınızı götürerek oldukça rahat spor yapabilirsiniz. İşte sizin için açık alanda yapması eğlenceli olacak bazı egzersizler.
Superman Egzersizi

Yere yüz üstü uzanın. Ellerinizi, avuçlarınızı yere değdirin ve uzatın. Bacaklarınızın düzlüğünü bozmadan yukarı kaldırın. Bu pozisyonda olabildiğince kalmaya çalışın. Gevşeyin daha sonra ve tekrar yapmaya devam edin. Bu hareket ile sırt kaslarınızın gelişmesini sağlayacaksınız.

Squat

squat ile ilgili görsel sonucu

Bacak kaslarını çalıştırmak, bacaklardaki sarkmaları ve selüliti önlemek, bacakları sıkılaştırmak için en güzel egzersiz hareketlerinden biri sqaut yapmaktır. Aslında sandalyeye oturur gibi yapmak diye de açıklayabiliriz. Hareketi ilk yapmaya başladığınız zamanlarda eğer fazla yüklenirseniz ertesi gün yürüyemez hale gelebilirsiniz. Bu yüzden hiç yapmamış olanlar için 5 adetle başlamaları yeterli. Her gün 2-3 adet üstüne ekleyerek ilerleyebilirsiniz.

Makas

Yere uzanın ve ellerinizi bel boşluğunuza yerleştirin. Bacaklarınızı kaldırın ve makas hareketi yapın. Bu hareket sayesinde bacaklarınızı güçlendirecek ve karın kaslarınızı geliştireceksiniz.

Köprü Hareketi

köprü hareketi ile ilgili görsel sonucu

İç ve dış bacak kasları başta olmak üzere sırt ve karın kaslarını da çalıştıran köprü hareketi doğru yapıldığı zaman vücudunuzu şekle sokacaktır. Hareketi yaparken kollarınızın omuzlardan vücudunuza yakın durmasına özen gösterin. Köprü hareketinin en basit halidir aslında bu. Köprü hareketinin farklı versiyonlarını yan karın kaslarınızı, yan bacak kaslarınızı ve kollarınızı çalıştırmak için yapabilirsiniz. Ayaklarınız tam olarak yere basmalı ve kollarınız da yerden kalkmamalıdır. Sırtınızı yavaşça aşağı indirip, yere değdirmeden yavaşça kaldırmalısınız.

Sıçramalı Squat

Squat hareketinin birbirinden farklı pek çok versiyonu var. Sıçramalı squat da bunlardan biridir. Aslında tıpkı makas hareketinde olduğu gibi bu biraz daha nabzı yükseltip yağ yakımını arttırmayı amaçlayan hareketlerden biridir. Bacak kaslarını çalıştıran, yağ yakımını hızlandıran bu hareketi 5 den başlayarak yavaş yavaş arttırabilirsiniz. Hareketi yaparken başlangıç pozisyonunuz squat hareketi olacaktır. Zıplayacağınız zaman kollarınızdan ve bacaklarınızdan destek alarak kendinizi mümkün olduğunca yukarı itmeye çalışmalısınız. Zıplayıp tekrar yere indiğiniz zaman pozisyonunuz yine squat pozisyonu olmalıdır.

Crunch Hareketi

crunch ile ilgili görsel sonucu
 Öncelikle yere sırt üstü uzanın ve dizlerinizi kırın. Daha sonra ayaklarınızı topuklarınızın üstünde olacak şekilde hafifçe kaldırın. Ellerinizi başınızın altına alın ve gövdenizi kürek kemikleriniz havaya kalkacak şekilde kaldırın. Burada önemli olan hareket sırasında kürek kemiklerinin tamamen havaya kalkması, ayakların topuklar üzerinde yerden kesilmesi ve mutlaka harekette karın kaslarının sıkılmasıdır.

3 Yorumlar

  1. Ersin

    4 Mayıs 2019 at 23:24

    Herbir paylaşımınız muhteşem. Rehber niteliğinde. Çok teşekkürler.

  2. Anonim

    11 Haziran 2023 at 11:36

    Severek kullanıyorum uygulamayı teşekkür ederi güzel bilgileriniz için

  3. Necla

    12 Haziran 2023 at 09:06

    Güzel bilgilere teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir