Yoğun iş temposu ve bu temponun beraberinde getirdiği stresler, sorumluluklar, hareketsizlik derken pek çoğumuz kendimizi mutsuz hissetmeye başlıyoruz. Tüm bu kötü koşullar motivasyonumuzu ve hayat enerjimizi kaybetmemize yol açıyor. Bu durumdan bazı küçük ancak önemli alışkanlıkları hayatımıza ekleyerek kurtulabiliriz. Ne kadar basit görünseler de bu alışkanlıkları hayatınıza uyarladığınız zaman olduğunuzdan daha mutlu hissedeceksiniz.

Uyku Düzeninizi Küçümsemeyin

Atalarımız ‘’Erken kalkan yol alır’’ diye boşuna dememiş. Güneş ışığı ile beraber uyanmanız kendinizi zinde hissetmenizi sağlayacaktır. Ancak uyku düzeninizi oturtabilirseniz uzun vadede daha enerjik ve mutlu hissedersiniz. Tüm bunların yanında uykusuzluk kilo almanıza neden olabilir. Özellikle eğer kilo vermek istiyorsanız düzenli bir uyku sizin için olmazsa olmazların başında gelmektedir. Uyku düzeninizin olmaması veya az uyumanız metabolizmanızın da yavaşlamasına sebep olmaktadır. Bu durum ise yediğiniz besinleri eritmenizde zorluk yaşamanıza sebep olur.

Düzenli uyku beyin fonksiyonlarınızın çalışmasını olumlu yönde etkilediği gibi konsantrasyonunuzu da arttıracaktır. Güzel bir uyku sayesinde yaratıcılığınız ve üretkenliğinizde artma gözlemlenmektedir. Hayatımızın olmazsa olmazı spor için de kendinizi enerjik hissetmeniz ve iyi bir uyku çekmeniz çok önemlidir. Uykusuzluk, bağışıklık sisteminizin de en büyük düşmanlarından biridir. Eğer çok fazla hasta olduğunuzu düşünüyorsanız günde 8 saat uyumaya dikkat etmenizde fayda var.

Su İçmeyi Unutmayın

Su içmek sağlıklı bir hayatın olmazsa olmazıdır. Su içmek yorgunluk hissimizi azaltacağı gibi kilomuzu korumamıza da yardım edecektir.  Yeterli miktarda su içmemiz dış görünüşümüzü de olumlu etkileyecektir. Su içmek saçlarımızın daha sağlıklı olmasına; kırık, kepek veya dökülme gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur.

Su içmenin beyin fonksiyonlarımız üzerinde de önemli bir etkisi vardır. Unutkanlık ve dikkat problemi gibi sorunların önlenmesinde oldukça etkilidir. Aynı şekilde susuz kalmamız stres ve gerginliğe de sebep olacağından günde 2-2,5 litre su içmeyi hayatımızın bir rutini haline getirmeliyiz.

Yeterli miktarda su içmemizin bağırsaklarımızın çalışmasına da olumlu etkileri vardır. Su içmek kabızlık ve bağırsak tembelliği gibi sorunları önlemektedir. Aynı şekilde reflü gibi sağlık sorunlarını önlemek için de vazgeçilmezdir. Vücut direncimizi arttırmamızda büyük bir etkiye sahip olan su, fazla tüketilmediği taktirde bağışıklığımızın düşmesine neden olmaktadır.

Gülümsemeyi İhmal Etmeyin

Gülümsemek beynimize daha fazla endorfin salgılanmasını sağlar ve böylece stres seviyemiz azalır. Gün içinde enerjisiz veya mutsuz hissettiğiniz zaman gülümsemeyi deneyin. Gülümsemenizle etrafa yayacağınız pozitif enerji emin olun size geri dönecektir.

Duruşunuza Dikkat Edin

Kambur durmanız sırt ve omurilik ağrılarının yanı sıra boyun, baş ve çene ağrılarına neden olur. Dik durmanız bu ağrıların önüne geçerken kendinize güveninizin artmasını da sağlamaktadır. Dik durmanız vücudunuzu daha güzel gösterecektir. Kambur durduğunuzda sırtınızın yuvarlanması ve omuzların içe dönmesi ile daha kısa görünürsünüz.  Vücudunuzun olduğundan kötü gözükmesinin bir etkisi de özgüveninizin düşmesidir. Sizi dışarıdan gören kişiler hakkınızda kendinizi saklamak istediğinizi düşünebilirler.

Dik duruşunuz aynı zamanda solunum ve dolaşıp sisteminizi de etkilemektedir. Duruşunuzu düzelttiğiniz taktirde daha rahat nefes aldığınızı gözlemlemeye başlayacaksınız. Duruşunuz motivasyonunuzu da etkileyeceğinden dolayı iş hayatınızdan daha fazla verim almanızı sağlayacaktır.

Hareketsizlikten Kaçın

Özellikle yoğun bir iş temposuna sahipseniz genellikle halsizlik ve hareket etmek için isteksizlik gösterirsiniz. Düzenli spor yapacak vaktiniz olmasa bile gün içinde masa başından kalkıp biraz yürüyün. Masa başında yapacağınız esneme hareketleri veya asansör yerine merdiveni kullanmak gibi küçük değişiklikleri hayatınıza uygulayın.

Hareketsiz kalmak vücudumuzu hamlaştıracağı gibi ruh halimizi de etkilemektedir. Açık havada yapacağınız kısa yürüyüşler kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Uzun süre kapalı alanlarda kalmanız psikolojinizi etkileyeceği gibi depresyona girmenize de neden olabilmektedir.

Enerjinizi Yükselten Besinler Tüketin

Gün içinde özellikle stresin getirdiği yorgunluk ile birlikte atıştırmalıklara yöneliriz. Ara öğün olarak sağlıklı yiyecekler tüketmemiz metabolizma hızımızı arttıracağı gibi kilo almamızı da önleyecektir.  Sağlıklı atıştırmalıklar ile kan şekerinizi düzenleyebilir ve motivasyonunuzu geri kazanabilirsiniz. Kuru yemişler ve meyveler sağlıklı atıştırmalıklara örnek olabilir. Unutmayın kendinizi ne kadar güzel ve sağlıklı hissederseniz o kadar mutlu olursunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir