Soğuk kış günlerinde birçok insan koltukta oturup sıcak içeceğini yudumlamak istiyor, ancak bunun yerine sıkı giyinip dışarıda uzun yürüyüşler yaparak sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz. İşte kışın dışarı çıkıp yürüyüş yapmanın vücudumuza faydaları:

Güçlü Kemikler İçin Güneş Işığı

D vitamini güçlü kemikler için oldukça önemlidir ve dışarıda vakit geçirmemek vücudumuz için bu üretimin düşmesi anlamına gelir. Wheaton Franciscan Healthcare bu konuya şu sözlerle açıklık getiriyor: Haftada 2 veya 3 kez yüzünüzü ve ellerinizi güneşe çıkarmak vücudunuzun için gerekli D vitaminin üretilmesi için oldukça önem arz ediyor. Güneşe maruz kalınca deride ve kemiklerde ihtiyacınız olan D vitaminin üretiliyor, vücudunuz kemik gelişimi için gerekli kalsiyumu absorbe ediyor.’ Bu yüzden her güneşli günden faydalanarak dışarı çıkmalısınız.

Modunuzu Yükseltin

Kış zamanları günlerin kısa olması ve havanın soğuk olması nedeniyle insanlar, kendilerini evde vakit geçirme mecburiyetinde hissederler. Egzersiz yapmak, bu hafif depresyonla mücadele etmenize yardımcı olurken, bir yandan da vücudunuz endorfin(mutluluk hormonu) salgılayarak modunuzu yükseltir. Bu yüzden hüzün ve kederi kendinizden uzaklaştırmak için mutlaka kışın yürüyün. Kısa yürüyüşlerin bile faydası olacaktır.

LiveStrong bu konuyla ilgili şunları söylüyor: “Birçok insan vücudumuzun endorfin salgılaması için aşırı derecede egzersiz yapmamız gerektiğini düşünüyor; fakat 20-30 dakikalık hafif bir antrenman bile vücudumuzun endorfin salgılaması için yeterlidir. Aslında egzersiz yapmaya yeni başladıysanız, düzenli olarak egzersiz yapan bir kişiye göre endorfinin etkisini daha güçlü bir şekilde hissedersiniz. Bunun nedeni beyninizin fazla endorfin salgılanmasına alışkın olmamasından kaynaklanır.”

Ekstra Kalori Yakmak

Kışın yürüyüş yaparak ekstra kalori yakmanın birçok yolu bulunmaktadır. Üşüdüğünüz zaman vücudunuz, vücut sıcaklığınızı dengelemek için daha çok çalışacaktır. The Atlantic ise ‘Hollanda’daki Maastricht Üniversitesi’ndeki bilim insanları aslında egzersiz yapmanın tek seçenek olmadığını düşünüyor. Hafif soğuğa maruz kaldığını zaman bile bu durum enerji harcamanıza neden olarak alternatif kalori yakma stratejiniz olabilir.’ diyor. Yani soğuk havalarda dışarı çıkmak bile ısınmak için hareket ettiğiniz sürece vücudunuzun kalori yakma kabiliyetini artırıyor.

Indianapolis’te bulunan Indiana University ve Purdue University’deki profesörler ise ‘Soğuk hava, zihnimizi boşaltıp stresi azaltmaya yardımcı oluyor. Ayrıca kilo verme konusunda da yardımcı oluyor. Soğuk havalarda yavaş yürüseniz dahi kilo verebilirsiniz. Karlı ve rüzgarlı havalarda güçlükle yürümek de çok enerji harcamanıza neden olur.’ diyerek konuya farklı bir boyut getiriyor.

2 Yorumlar

  1. Tacide Sema Soykan

    4 Aralık 2023 at 22:08

    İki aydık haftada beş gün yürüdüm. Aşağı yukarı iki saat. 76 olan kilom şu an 62 kg. oldu. Yürüyerek,ekmek ve işlenmiş şeker yemeyerek verdim. Mutluyum.

  2. Bahar

    4 Aralık 2023 at 22:09

    Süper bilgiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir