Yeni ayakkabılar, koşu teçhizatları, kulaklığınız ve mükemmel bir koşu için şarkı listesi ile koşmaya hazır olabilirsiniz; ancak koşmaya başladığınızda hissedeceğiniz ilk krampa, nefes kabiliyetinizin kaybolmasına ve akciğerinizin yanmasına hazır olmayacağınız  değilsinizdir ve tabi ki acı hissetmeye. Her ne kadar ilk deneyimlerimiz acı verici olsa da, gelin bu deneyiminizi hatırlayıp yeniden gülelim:

1. Evre: Hazırlık ve kendine fazla güvenme

4d9b9c9c37b53b1f_giphy-3

İlk koşunuzu düşündüğünüz zaman, her şey gözünüze pozitif görünecektir ve muhtemelen kendi kendinize şöyle diyeceksiniz: ‘Nasıl yürümem gerektiğini biliyorum. Bu sadece yürümenin hızlı hali, değil mi? Sadece ileri doğru hareket edeceğim. Herkes koşabilir.’

2. Evre: Uygun kıyafet ve ayakkabıları giyme

Stage-2-Suiting-Up

Ayyakabılarınızı bağlarsınız ve artık hazırsınızdır. Kendinizi yeni koşu ayakkabılarınızla bir süperstar gibi hissedersiniz.

3. Evre: İyimserlik

Stage-3-Optimism

Parkta, sahilde veya mahallenizde yeni bir yolculuğa girişmiş gibi hissedersiniz ve bu mükemmel bir duygudur.

Çok hızlı koştuğunuzu düşünürsünüz ve hatta koşarken kendinizi gerçek bir atlet gibi hissedip bir yarış kazandığınızı bile hayal edebilirsiniz.

4. Evre: Hız kontrolü yapmama

giphy

Yeni bir aktiviteye başlamanın heyecanı ile kendinize aşırı derecede güvenirsiniz ve bu da aşırı efor sarfetmenize neden olur. Maalesef bunun sonu iyi bitmez, henüz ne olduğunu bilmesekte. Bu yüzden vücudunuzun kaldıramayacağı seviyelere çıkmamakta fayda var.

5. Evre: Ve akciğer isyan eder!

94863e2c1e79200a_tumblr_mmpbdljcFG1rch8w6o1_400

Küçük bir uyarı: Akciğeriniz bu yeni duruma hazırlıklı olmadığı için, nefes almakta sorun yaşayabilirsiniz. Neden akciğerlerimiz ona en çok ihtiyacımız olan zamanda çalışmayı bırakırlar ki?

6. Evre: Sürpriz ve şok

Stage-6-Surprise-Shock

İlk kez kendinize ‘Bir dakika! Neler oluyor?’ dediğiniz an gelmiştir. (Bakınız 5. Kademe) Neden bu kadar çabuk yorulduğunuzu düşünürsünüz. Oysa siz çok daha fit olduğunuzu düşünüyordunuz. Sandığınız gibi olmadığını anladığınız an tam da bu andır.

7. Evre: Motivasyon araçları bulmaya başlarsınız

explosions

Motivasyonunuzu yeniden düzenlemek ve artırmak adına, bir şeylerden kaçar gibi koşmaya çalışırsınız, korkunç bir canavardan ya da bir patlamadan! Ya da tam aksine bir şeylerin peşinden koştuğunuzu hayal edersiniz. Artık hangisi işe yarıyorsa 🙂

8. Evre:  Hız kontrolünüzü bu kez yaparsınız

Stage-8-Actually-Pacing-Yourself

İkinci motivasyon dalgası gelmeye başlar, fakat bu kez ağırdan alırsınız. Kendinizi çok daha iyi hissedersiniz.

9. Evre: Diğer koşucuları kıskanma

giphy (2)

Bu noktada koşarken yanınızdan süzülerek giden ve vücudunda hiç yağ olmayan insanları görüp kendinize ‘Neler oluyor? Bu insanlar nasıl benden hızlı koşabilirler ki? Biyonik mi bunlar nedir Gerçek olamaz bu insanlar’ diyerek sinirlenirsiniz.

10. Evre: O ilk kramp

giphy (1)

ilk kramp, shin splint (kaval kemiği ağrısı), ayak parmağınızın sıkışması ya da dizinizin dönmesi… Bunlardan hangisi olursa olsun, canınızı acıtacaktır ve esas sorun bunların hiçbirine hazırlıklı olmamanızdır.

11. Evre: Korku

Stage-11-Fear

Bunun bir egzersiz değil adeta Hunger Games (Açlık Oyunları) olduğunu anlarsınız. Bugün ne kadar koşmayı umuyorsunuz? Hangi yıldayız? Bundan canlı kurtulabilecek misiniz?

You-start-feel-little-overwhelmed

Biraz fazla bunalmış hissedebilirsiniz.

you-still-cant-really-breathe

Ve hala nefes almakta zorlanıyor da olabilirsiniz.

12. Evre: Öfke

Stage-12-Anger

Vücudunuz size ‘Neler oluyor? Beni sevdiğini sanıyordum’ gibi şeyler söyleyebilir.

Stage 13: Kontrol edilemez susuzluk

Stage-13-Uncontrollable-Thirst

Gerçek bir susuzluk deneyimine hazır olun; çünkü hayatınız boyunca bu kadar büyük bir susuzluk yaşamamış olabileceğinizi düşüneceksiniz.

14. Evre: Yorgunluk

Stage-14-Fatigue

Biri beni evime götürebilir mi?

15. Evre: Tünelin sonundaki ışık (Kabulleniş)

f6ef6416ae901349_amazing

Bir anda ne kadar uzağa gittiğinizi ve evden veya arabanızdan ne kadar uzaklaştığınızı fark edersiniz. Bu aydınlanmayı yaşamak kaçınılmazdır.

16. Evre: Bitiş çizgisi

Stage-16-Finish-Line

Başardınız! İlk koşunuzu tamamladınız. Bu gerçek bir mutluluk 🙂

17. Evre: Duygular

Stage-17-Feels

Bu oldukça duygusal bir durumdur ve kendi içinizde yoğun ve duygusal bir yolculuğa çıkmanıza neden olur. Fakat aynı zamanda yorgun, ağrılısınızdır ve en önemlisi açsınızdır.

18. Evre: Fiziksel tükenmişlik

Stage-18-Physical-Demise

Vücudunuz bu duruma hazırlıklı olmadığı için, malesef sonuçlarına katlanırsanız.

 19. Evre: Bitmek bilmeyen açlık

Stage-19-Insatiable-Hunger

Her şeyi yemek istersiniz, adeta bir insan vakumuna dönüşürsünüz; ama merak etmeyin buna alışacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir