Doğru Nefes Alma Tekniği
Nefes almayı ne kadar basit bir eylem olarak görsek de tekniğimizde yapacağımız küçük değişiklikler sayesinde hayat seviyemizin kalitesini arttırmamız mümkündür. Doğru nefes alma tekniklerin size ne gibi yararlar sağladığını öğrendiğinizde şaşıracağınıza eminiz.
Doğru Nefes Almak Neden Önemlidir?
Nefes almak ne kadar doğal ve otomatik bir dürtü olsa da yapacağınız küçük değişiklikler hayatınızda büyük farklılıklara neden olabilir. Hayatta kalmak için nefes aldığımızdan nasıl nefes alınması gerektiğini öğrenmek saçma gelebilir. Ancak, eğer doğru nefes almamızı önleyen duruşları alışkanlık haline getirirsek alacağımız kısa nefesler akciğerin maksimum kapasiteyle çalışmasını önleyebilir.
Nefes almak, vücudumuza ve organlarımıza yaşamlarını sürdürebilmeleri için gereksinim duydukları oksijeni almamızı sağlamaktadır. Aynı şekilde nefes almamız vücuttan atılması gereken atık ve toksinlerden kurtulma yolumuzdur.
Nefes almak, iç organların, bezlerin, sinir sistemi ve beynin çalışması için gereklidir. Besin olmadan birkaç hafta, su olmadan birkaç gün yaşanabilir ama oksijen olmadan birkaç dakikadan fazla yaşayamayız.
Beynimizin diğer organlara oranla daha fazla oksijene ihtiyacı vardır. Beynimiz, yeterli miktarda oksijen almazsa zihinsel bulanıklık, olumsuz düşünce, depresyon ve peşinden işitme ve görme bozuklukları başlayabilir. Akut bir dolaşım bozukluğunun kalbe giden oksijeni durdurması kalp krizi riski taşıdığı gibi beyine giden oksijeni durdurması da beyin kanamasına yol açabilir.
Özellikle basa başında oturarak çalışan insanların devamlı yorgun hissetmeleri, sinirli olmaları ve iş hayatlarında verimsizlik görülmesinin ana sebeplerinden biri yetersiz oksijen alınımıdır. Yeterli oksijen alınmadığı sürece uyku düzenlerinde de problem yaşanabilir ve bağışıklık sistemleri de zayıflayabilir. ve problemler artarak devam eder.
Canlılık ve gençliğin ana sırlarından biri olan temiz kan dolaşımı, yeterli miktarda oksijen almak ile ilgilidir. Doğru nefes alarak vücudun bütün organlarının doğru beslenmesini sağlayacak ve daha sağlıklı bir cilde de kavuşabileceksiniz.
Nerede yanlış yapıyoruz?
Fazla sık ve sığ nefes almak oldukça yanlıştır. Sığ nefes alıp vermek akciğerlerin yeterince çalışmamasına sebep olur. Bu nefes şekli organların bazı işlevlerini kaybederek cansızlığını artırır, yaşlanmayı hızlandırır ve bağışıklık sistemini bozar.
Nefes Alma Teknikleri
Çoğumuz üç veya dört tür solunum kullanırız. Bunlar yüksek, orta, alçak veya komple solunum türleridir. Komple solunum diğer üçünün birden kullanılmasıyla alınan nefes şeklidir.
Yüksek solunum: Göğüs ve akciğerlerin üst tarafında meydana gelen ve göğüs kafesi, omuz ve ensenin kalkmasıyla meydana gelen solunumdur. Astımlı kişiler, fazla sıkı kemer takmış olanlar, midesi fazla dolu olanlar veya çabuk nefes nefese kalanlar sık sık bu solunum türüne sığınır. Bu nefes alma biçimi sığdır ve alınan nefesin çoğu lazım yerlere ulaşmaz. Akciğerlerin yalnızca az kapasitesi olan üst lobları kullanıldığından bu solunum biçimi en istenmeyen sayılabilir. Dar kıyafetler kullanan kadınlar arasında yaygın olan bu solunum türü sindirim sorunu olan kişilerde de görülür.
Alçak solunum: Göğüs ve akciğerlerin alt tarafında meydana gelen solunumdur. Yüksek veya orta solunumdan çok daha aktiftir. Bu solunumu kullanmak için nefes alırken yavaşça mideyi öne iter ve nefes verirken midenin yerine dönmesine izin verirsiniz. Diğerlerinden iyi olmasının dört ana nedeni vardır:
- Nefes alırken daha fazla hava çekilir çünkü akciğerlerin alt lobları buna daha müsaittir.
- Diyafram ikinci bir kalp görevi görerek pistona benzer hareketi ciğerlerin altını genişleterek damarlardaki akışı artırır; bu da dolaşımın genel anlamda iyileşmesine sebep olur.
- Bölgedeki diğer organlara diyaframın yukarı-aşağı hareketi sayesinde masaj yapılmış olur.
- Bu solunumun sinir sistemine de olumlu tesirleri vardır.
Orta solunum: Bunu anlatmak diğerlerine oranla daha kolay değildir. Ana hatlarıyla akciğerlerin orta kısımlarına nefes doldurularak yapılan solunum şeklidir. Bu tür de sığ bir solunum şeklidir. Yüksek solunuma oranla iyi ama alçak solunuma göre yetersizdir.
Komple solunum: Tüm solunum sistemini içerir, bundan başka akciğerlerin bütün loblarını kullanmakla kalmaz, onları genişleterek daha fazla hava almalarına da sebep olur. Bu tür nefes yalnızca nefes egzersizleri yapılırken tatbik edilebilir. Normal yaşam süresince alçak solunum uygulamak gerekmektedir.
Doğru nefes almayı öğrenmek…
Özellikle uyurken derin nefesler alırız. Bu nedenle doğru nefes almayı öğrenmek için basit bir yöntem olan uyuma simülasyonu yapmak gerekir. Bunun içinse; sırt üstü yatıp gözlerinizi kapatın, bütün vücudunuzu rahatlatıp uyuduğunuzu farz edin ve nefesinizi derinleştirin. Ciğerlerinizin önce alt, sonra orta ve üst loblarını havayla doldurmaya çalışın. Nefes verirken önce üst sonra orta ve en yeni alt loblardaki havayı boşaltmaya çalışın. Bunları yaparken gelişi güzel bir efor harcamayın ve solunumu bütünsel bir işlem olarak gerçekleştirin. Ağzınız kesinlikle kapalı olmalıdır.
Nefes Egzersizleri
Birinci adım
Oda sıcaklığını ve ışığı en rahat edebileceğiniz biçimde ayarlayın.
Sırt üstü yatın ve göbek deliğinizin derhal altına hafif bir kitap yerleştirin.
Kitabın her nefes alışınızda yükselmesini ve nefes verişinizde alçalmasını sağlayacak biçimde nefes alıp verin.
Bunu 3-4 dakika boyunca uygulayın.
İkinci adım
Nefesi karnınıza getirmeyi öğrendikten sonra kitabı bu kez göbek deliğinizin üst tarafına yerleştirin.
Yine tıpkı biçimde nefes alıp verirken kitabın yükselip alçalmasını seyredin.
Bu egzersizi de 3-4 dakika uygulayın.
Üçüncü adım
1 ve 2. adımların karışımını yaparak karnınızın hem altını hem üzerini şişirerek nefes alıp sonra nefesinizi verin.
Dördüncü adım
1, 2 ve 3. adımları bir araya getirerek nefesi göğsünüze getirmeyi öğrenin.
Bu adım çoğu kimseye kolay gelebilir çünkü göğüsten nefes almaya herkes alışıktır ve bu nefes biçimi herkese doğal gelir. Bu taktirde kitabı göğsün üzerine koymak gerekmeyecektir.
Nefes alırken karın altından itibaren karın üstü ve göğsü şişirene kadar içinize nefesi çekin.
Doğru nefes almak işte bu kadar basit! bunu öğrendiğinize göre bundan böyle böyle nefes alarak vücudunuzun aldığı nefesten maksimum miktarda yararlanmasını sağlayacak ve nefeste gizli olan sağlığa kavuşacaksınız!
Özetlemek gerekirse doğru nefes almanızın size sağlayacağı bazı yararlar şunlardır;
- Sistemden toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
- Besinler daha iyi emilir ve sindirilir. Mide gibi sindirim sistemi organları daha fazla oksijen alır ve daha iyi çalışır.
- Beyin, omurilik, sinir merkezleri ve sinirler dahil olmak üzere sinir sisteminin sağlığında düzelme sağlanır. Bunun sebebi artan oksijen girişiyle sinir sisteminin iyi beslenmiş olmasıdır. Bu da vücudun her bölgesine ulaşan sinir sisteminden bütün vücuda sağlık yayılması anlamına gelir.
- Vücudun salgı bezlerinde gençleşme görülür.
- Cilt gençleşir. Kırışıklarda azalma yaşanır ve cilt pürüzsüzleşir.
- Derin solunum sırasında diyaframın hareketi iç organlara masaj tesiri yaparak bu organlardaki kan dolaşımını uyarır.
- Derin ve yavaş solunum kalbin yükünü hafifletir. Bu da daha dinç, daha aktif ve güçlü bir kalp demektir. Bundan başka daha düşük tansiyon ve bu nedenle daha az kalp hastalığı olasılığı anlamına da gelir.
- Derin ve yavaş solunum kilo kontrolüne de yardımcı olur.
- Yavaş, derin ve ritmik solunum kasların yavaşlayarak kalp atışlarınızın yavaşlamasını sağlayacak ve sonuçta vücutla birlikte kafanızın da rahatlamasına yardımcı olacaktır.
Anonim
17 Ağustos 2024 at 23:15
harkasınız