Gün içerisinde hepimiz zaman zaman yorgunluk hissederiz hatta bu öğle yemeği ardından yerini uyku hissine bırakır. Gün içerisinde enerjimizin inişli çıkışlı bir seyir izlemesi oldukça doğal. Genelde en çok öğleden sonra 1 ile 3 arasında yorgun hissederiz. Bu zaman dilimi genelde öğle yemeği sonrası, şekerli atıştırmalıklara ya da kahveye yüklendiğimiz zamandır. Öte yandan öğle yemeğinden hemen sonra biraz kestirmek çoğu insanın daha dikkatli, enerjik ve motive hissetmesini sağlar.

Gün içinde kestirmek sizi 20 dakikalığına işten uzaklaştırabilir ama uyandığınızda tazelenmiş hissedersiniz. Daha kısa sürede daha fazla iş yapacak duruma gelir, günün geri kalanında daha iyi bir görünüme sahip olursunuz. Öğlen uykusu, işinizi daha iyi yapmak için ihtiyaç duyduğunuz reset tuşudur.

15-20 dakikalık bir uykunun harika faydaları vardır. Daha uzun süreli şekerlemeler uyku düzeninizi bozabilir; ayrıca bu uzun süreli uyku bölünürse dinlenmekten ziyade yorulmuş hissedebilirsiniz. Oysa tek ihtiyacınız 20 dakikalık bir uyku. 20 dakikalık bir kestirme, düşük maliyetli bir enerji artırıcıdır. Vücudunuzun yakıtını ikmal etmek için çok az zaman ve enerji gerektirirken bu yatırımın karşılığı büyüktür. Bazı araştırmalara göre 20 dakikalık bir öğlen uykusu, 200 mg kafeine eşdeğer.

İş yerinde öğlen uykusu uyumak tembellik gibi görünebilir ama boşluğa bakıp yorgunluğunuzla mücadele etmek yerine biraz kestirin. İşten 20 dakika kaybettiğinizi düşünüyor olabilirsiniz ama enerjiniz ve dikkatiniz arttığı için bu kısa süreli uyku o 20 dakikayı telafi edecektir.

Uyumanın genel sağlık açısından ne kadar faydalı olduğu da ortada. Son araştırmalara göre ise öğlen uykusu aynı zamanda kalp sağlığına da iyi geliyor. İşte öğle uykusunun diğer faydaları:

* Tazeler

Öğle yemeği sonrası şekerleme yapmak gece uykusu kadar tazeleyici olabilir. Gün içinde yapacağınız bu kısa siesta, geceleyin sekiz saat uyumuş gibi beyninizi şarj edebilir.

* Verimliliği artırır

Patronlar çalışanlarına öğlen uykusu izni vermeli çünkü öğlen uykusu yaratıcılığı artırır. Gün içinde bir-iki kez uyumak yerine tüm uykuyu geceye sıkıştırma takıntısı sanayi devrimiyle başlamış bir takıntıdır. Esasen beyninizin gün içinde de dinlenmeye ihtiyacı vardır.

* Stresi azaltır

İspanyol bilim insanlarına göre siesta sağlığınıza iyi geliyor. Öğle yemeği sonrası kısa bir uyku stresi azaltır, kardiyovasküler işlevlerinizin çalışmasına yardımcı olur, dikkati ve hafızayı güçlendirir. Lakin bu uykunun yarım saatten fazla olmaması gerekmektedir.

* Duygu durumuna iyi gelir

Araştırmalara göre düzenli öğlen uykusu uyumayan çocuklar büyüdüklerinde huysuz ve karamsar kimseler oluyor. Sadece bir gün öğlen uykusu uyumayan çocuklar bile daha kaygılı ve etrafındaki şeylere karşı daha kayıtsız oluyor. Her ne kadar yetişkinlerin daha az uykuya ihtiyacı olsa da aynı şey yetişkinlerin duygu durumu için de geçerli.

* Hata yapma ihtimali azalır

Öğlen uykusu dikkatinizi, performansınızı artırdığı için hata ve kaza yapma ihtimalinizi azaltır. NASA’da askerî pilotlar ve astronotlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre öğlen uykusu performansı %34 oranında, dikkati ise %100 oranında artırıyor.

*Sirkadiyen ritminizi düzenler

Vücudumuz Sirkadiyen ritim adı verilen doğal bir saate göre işler. Bu uyku/uyanıklık döngüsü 24 saatlik bir süreç boyunca uygun bir uyku uyuyacağımız şekilde uyarlanmıştır. Doğal ışık, vücudunuzun uyumanızın gerekip gerekmediğine karar vermesi için kullandığı temel araçlardan biridir. Ancak Sirkadiyen ritmimiz sabah dokuz – akşam beş çalışma ortalamasıyla uyuşmaz. Düzensiz uykular, elektronik aygıtların ışıkları, doğal ışığa maruz kalmak gibi şeyler de uyku döngümüzü olumsuz etkiler. Sirkadiyen ritminizi izlememek ve öğlen uykusu uyumamak vücudunuzun doğal dengesini bozmaktadır.

Tatlı şekerlemelerJ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir