Günlük hayatta neredeyse her yiyeceğin içinde bulunan beyaz şeker, sağlığı olumsuz yönde etkileyen ve fazla kullanımda diyabet ve obezite başta olmak üzere pek çok hastalığa zemin hazırlayan rafine bir madde olarak bilinir.

Dolayısıyla sağlıklı bir yaşama geçmek istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri de rafine şeker tüketimini en aza indirmek veya rafine şekeri tamamen hayatınızdan çıkarmaktır.

Fakat tatlı besinlere alışık olan beslenme şekliniz ve vücudunuz, özellikle şekerden uzaklaşmaya başladığınız ilk zamanlarda bunu hoş karşılamayabilir.

Bu yüzden sevdiğiniz tatları daha sağlıkla tüketebileceğiniz şeker alternatifleri mevcut. Siz de bu alternatifleri besinlerinizde kullanarak daha sağlıklı yiyecekler hazırlayabilirsiniz.

Bu sayede kilo kontrolü sağlarken sevdiğiniz tatlardan vazgeçmek zorunda kalmadan yeni bir yaşam tarzına geçiş yapabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Şekeri!

Hindistan cevizi palmiyesi ağacından elde edilen bu şekerin daha besleyici ve glisemik indeksinin şekerden daha düşük olduğu doğru. Hindistan cevizi palmiyesi şekeri olarak da bilinen bu madde hindistan cevizi bitkisinin şekerli öz suyundan elde ediliyor.

Beyaz şeker ve yüksek fruktozlu mısır şurubu her hangi bir nütrient içermediğinden “boş” kalori sağlamaktan öte faydaları yoktur. Hindistan cevizi şekeri ise bu ağaçta bulunan nütrientlerden az da olsa içerir. Demir, çinko, kalsiyum ve potasyumun yanı sıra yine sağlık yararlarına sahip kısa zincirli yağ asitleri, polifenoller ve antioksidanlar barındırır.

Hindistan cevizi şekeri; çinko, potasyum ve B vitaminleri açısından oldukça zengindir. Rafine şekere alternatif olarak kullanılabilecek Hindistan cevizi şekeri tatlılara hafif, vanilyalı bir tat ve koku verir.

Her türlü tatlı ve kek yapımda kullanabileceğiniz bu şeker, rafine şekerin oluşturduğu keskin tadı oluşturmaz, bu sayede sağlıklı atıştırmalıklarınıza daha hafif bir tat katar. Sağlıklı atıştırmalıklarınızı hazırlarken yağ olarak da Hindistan cevizi yağını tercih ederseniz, atıştırmalıkların tadını ve kokusunu daha hoş bir hale getirebilirsiniz.

Bal!

Bal, insanlık tarihi boyunca tatlandırıcı ve koruyucu olarak kullanılmış bir maddedir. Tatlının ruh haline iyi geldiği bilinir ama balın bundan çok daha fazla faydası bulunur.

Bal çiçeklerde nektar olarak bilinen hafif tatlı sıvının arının vücuduna girip çeşitli salgı ve enzimlerle birleşmesi sonucu oluşur. Bal çok sayıda makro ve mikrobesleyiciler, enzimler, probiyotikler, prebiyotikler, vitaminler ve mineraller içerir. Arı nektarın dönüşümünü vücudunda salgıladıktan sonra kovan içindeki peteklere balı boşaltır. Burada sıvısı buharlaşan bal kovan içindeki işçi arıların peteğin ağzını kapatması ile piyasada satın aldığımız son şeklini alır.

Bu özellikleri sayesinde doğal ve gerçek bal, günlük şeker ihtiyacınızı kolaylıkla karşılayacak bir besindir. İçeriğinde bulunan vitamin ve protein takviyesi sayesinde bal, kolayca ulaşabileceğiniz şeker alternatifleri arasında yer alır.

Tadının rafine şekere oldukça benzemesinden ötürü çayın, kahvenin, sütün içerisinde rahatlıkla kullanabileceğiniz balı, tatlı tariflerinde de değerlendirebilirsiniz.

 

Keçiboynuzu Özü!

Keçiboynuzu özü, pekmeze benzeyen fakat pekmez kadar keskin olmayan yapısı ve vücuda katkıları ile oldukça yararlı bir şeker alternatifidir.

Keçiboynuzu meyvesinin özüyle elde edilen keçiboynuzu özü kokusu ve tadıyla eşsiz bir gıda olmasının yansıra, insan için gerekli olan neredeyse bütün mineralleri ve değerli pek çok vitamini bünyesinde barındırması sebebiyle güçlü bir sağlık kaynağıdır. Anadolu insanı için keçiboyunuzu özü her mevsim sofrasından ayırmadığı eşsiz bir lezzet olagelmiştir.

Kalsiyum bakımından sütten 3 kat daha zengindir ve aynı zamanda kan şekerini dengelediği ve kansızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Fakat keçiboynuzu özünün de hasını bulmanız önemlidir. Özellikle soğuk sıkım olarak tercih edilmesi gerekir. Bu sayede öz, keçiboynuzunun tüm besin değerlerini içerisinde barındıran bir sağlık deposuna dönüşür.

Fakat keçiboynuzu özünü tüketirken de dikkat edilmesi gereken bir nokta var: Keçiboynuzu özü yüksek kaloriye sahiptir. Dolayısıyla fazla tüketimden kaçınılmalıdır.

Keçiboynuzu özü aynı zamanda pişirilebilir bir gıdadır, dolayısıyla tatlı sağlıklı atıştırmalıklarda, özellikle şekerli ve karamelize bir tat elde etmek istediğinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Pekmez!

Üzüm pekmezi başta olmak üzere dut, keçiboynuzu, harnup gibi farklı besinlerin pekmezi yapılabilmektedir. Oldukça sağlıklı olan pekmez türlerinin, içerisinde kullanılan besine göre vücuda farklı faydaları bulunur.

Pekmez de sağlıklı şeker alternatifleri arasında yer alır. Özellikle demir, kalsiyum ve potasyum içeriği yüksek olan pekmezi, az miktarlar şeklinde tatlılarınızda veya sağlıklı yiyeceklerinizde kullanabilirsiniz.

Kalorisi yüksek olduğu için fazla kullanımı kilo almaya veya kan şekerinde ani yükselmeye sebep olabileceğinden pekmezin kullanım miktarına dikkat edilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir