Bu yaz da sıvı içecekler ile juicing ve sıkı bir diyet ile detoks yapmak çok popüler. Amaç ise tabi ki metabolizmayı toksinlerden temizlemek. Ancak yağ yakan sıvı içecek detoksları gibi çeşitli kilo verme programları metabolizmaya faydadan daha çok zarar verebilir. Özellikle ani kilo verme sırasında hücresel sıvılar ve çeşitli bezlerde saklanmış ve depolanmış toksinlerin vücutta serbestçe dolaşması gibi bir risk ortaya çıkabilir. Peki sağlıklı bir detoks nasıl olur?
İşte size aşağıda detoks sürecinizi harika bir yenilenme ve canlanma sürecine dönüştürecek olan sadece beslenmeyle ilgili olan bölüm maddeleri:
- Bolca temiz ve canlı su için
Neden: Detoks sürecinin en önemli bölümlerinden bir diğeri de toksinlerin idrar ve ter yolu ile bedeni tahliye sürecidir. Aşırı sıvı kaybı sebebi ile bedeninizde daha fazla toksin yüklemesi olacağını unutmayın ve amacınıza erişmek için en az 1,5-2 litre saf suyun (çay, kahve, meyve suyu vb. sayılmaz) bedeninizde akmasına izin verin.
Öneri: Plastik şişelerde saklanan suları tüketmekten kaçının. Suyu cam şişede satın alın veya ormanlardaki canlı su kaynaklarından temin ederek, tüketmeyi tercih edin. Hiçbirisini yapamıyorsanız evdeki plastik damacanadan cam sürahiye ve iş yerinde içmek üzere kullandığınız cam ya da seramik mataranıza doldurduğunuz suya hoş melodili müzikler (klasik müzik, mantra müzikleri, doğa sesleri vb.) dinlettikten ve/veya niyetlerinizi de yükledikten sonra suyu içiniz.
- Yüksek kalitede protein kaynaklarını tercih edin
Neden: Proteinden elde edilen amino asitler, enzimler ve karaciğer detoksunun gerçekleşebilmesi için gerekli bileşenlerdir.
Öneri: Börülce, kuru fasulye, nohut, mercimek, fındık, ceviz, badem, bakla, barbunya gibi bitkisel protein kaynaklarını tercih edin. Ya da organik olduğundan emin olduğunuz kümes hayvanları ile yumurta ve cıva içerme ihtimali düşük olan küçük, yağlı balıkları.
- Yeterli besin maddesi tüketin
Neden: Toksinlerden arınmak oldukça karmaşık bir süreçtir. Bu süreç esnasında beden bir dizi vitamin, mineral ve diğer besin gruplarından faydalanır.
Öneri: B-complex vitamini alın, içinde methylcobalamin ve methylfolate bulunmasına dikkat edebilirsiniz. Besleyici özelliği yoğun olan taze ve renkleri canlı ve parlak sebze ve meyveleri tüketin.
- Sebzelerden turpgillere öncelik verin
Neden: Bu familyadaki sebzeler karaciğer detoksunu ve östrojen değişimini destekler.
Öneri: Brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, lahana, koyu renkli yeşillikler tüketin. Bu sebzeleri çiğden değil, her zaman hafif pişirerek tüketin. Çünkü turpgiller, tiroit hormonunun çalışmasını azaltan etkileri içerirler. Bu tür iyot eksikliği yaşayan kişilerde turpgillerin pişirilerek tüketilmesi bu sorunu en aza indirgeyecektir.
- Antioksidan açısından zengin besinleri hatırlayın
Neden: Çok aşamalı olan detoks süreci boyunca, koruyucu besin maddeleri tarafından bariyer oluşturulmadığı takdirde, bedenimiz zarar verici toksik metabolitler oluşturabilir.
Öneri: Vitamin C açısından zengin besin grupları ile magnezyum, selenyum takviyeleri ve besleyici özelliğinden ziyade, bedeni hastalıklardan korumakla görevli olan güçlü fitokimyasalları barındıran sarımsak, soğan, meyve ve koyu ve parlak renkli sebzeleri her menünüzde bulundurun. Ayrıca enginar, zerdeçal ve kişniş silymarin içerir. Silymarin karaciğer detoksunu destekleyici bir antioksidan olup, en fazla devedikeninden elde edilir.
Detoks süresince uzak durmanız gerekenler
- Alkol, tütün, reçetesiz ilaçlar ve uyuşturucu kategorisine giren haplar.
- Kafein. Kafein karaciğer tarafından metabolize edilse de alımını azaltmak detoks süresine ciddi destek olur. Eğer kafeini günlük olarak büyük oranlarda tüketmeye alışıksanız, baş ağrısı gibi semptomlar yaşamamak için kademeli olarak azaltınız. Eğer kahve içmeye devam edecekseniz organik olanını tercih ederek (kafeinsiz olan değil), az tüketmeye özen gösterin.
- Doğal olmayan hiçbir şey tüketmeyin. Bir şeyi yemeden önce “100 sene önce bu gıda maddesi doğada var mıydı?” diye düşünün ve yemeyin.
- İşlem görmüş, rafine edilmiş, genetiği ile oynanmış besinlerden uzak durun. Paket içerisinde olan ve besinin orijinal şeklinde bulunmayan her yiyecek maddesini reddedin ve alışveriş esnasında almayın.
- İşlenmiş şeker ve her türlü suni tatlandırıcıdan da uzak durun. Pekmez, hurma, bal, palmiye şekeri, akçaağaç şurubu gibi doğal tatlandırıcıları da fazla kullandığınız takdirde, yüksek früktoz miktarı sebebiyle karaciğere stres oluşturabilir, unutmayın.
Gülcan
15 Şubat 2022 at 20:50
Bu faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim
Anonim
20 Şubat 2023 at 20:13
Yürüyüş yapıyorum kilo veremiyorum e yapmam lazım?
Anonim
4 Temmuz 2024 at 10:08
Çok teşekkür ederim güzel konulara değinmişsiniz insanları sizlerde düşünmeseniz insanların hali neolacak Allah razı olsun başarılar dilerim hoşca kalın yeni bilgilerle buluşmak dileğimle selamlar 🤗