Ortalıkta bu kadar çok çeşit su tipi varken, birçok insan hangi suyun vadettiklerini gerçekten yerine getirdiğine ya da hangilerinin sağlıkları için en iyi su olduğuna karar vermekte güçlük çekiyor. Bu yazımızda, sizlere hangi suyun ne olduğunu ne işe yaradığını ve risklerinin neler olduğunu anlattık. Eğer siz de sağlığınız ve beslenme düzeniniz için en iyi suyun hangisi olduğunu anlamaya çalışıyorsanız, aşağıda vermiş olduğumuz bilgiler bir karara varmanızı kolaylaştırabilir.

Çeşme suyu

Kimler için en iyi seçenek? Herkes! Genellikle yemek ve temizlik yapmak ve çamaşır yıkamak için güvenli bir su.

En büyük yararları: Ucuz, çoğu insan için ulaşması kolay ve genellikle güvenli olan bir su kaynağı.

Risk ve problemleri: Her ne kadar çeşme suyu genel olarak içime uygun olsa da, son dönemde yapılmış olan bazı araştırmalar kimi insanlarda endişelere yol açtı. Örneğin, son 5 yılı kapsayan bir araştırmaya göre Amerika’nın 50 eyaletinin hepsinin suyunda 500’den fazla kirletici madde bulundu. Ancak şunu da belirtmek gerek ki; İSKİ’nin 2018 raporuna göre, İstanbul’da musluktan akan su Avrupa Birliği, Dünya Sağlık Örgütü, ABD Çevre Koruma Ajansı ve Türk Standartları Enstitüsü’nün içilebilir su kriterlerinin hepsinin üstünde ve sağlıklıdır.

Şişelenmiş su

Kimler için en iyi seçenek? Herkes. İçmek için güzel bir su kaynağı.

En büyük yararı: Temiz ve güvenilir içme suyuna erişim için oldukça uygun bir yol.

Risk ve problemleri: Bazı büyük su markaları, sularının filtrelenmiş çeşme suyundan daha fazlası olmadığını açıkladılar. Şişelenmiş suların en büyük problemi ise doğaya verdikleri zarar; sadece 1 litresi için ortalama 3 litre su harcanıyor. Onun yanı sıra, plastik şişelerin geri dönüşümü de oldukça zor. Bu demek oluyor ki aldığınız suyun şişesi büyük ihtimalle geri dönüştürülemeden öyle kalıyor ya da daha bile kötüsü; okyanusa giderek hem okyanusu hem de içinde yaşayan canlıları zehirleyebilir.

Damıtılmış su

Damıtılmış su içindeki iyon ve mineraller dahil her şeyden arındırılmış olan suya deniyor. İçinde bakteri, mineral veya besin değeri gibi iyi ya da kötü olan hiçbir şey yok.

Kimler için en iyi seçenek? Yüksek seviyedeki saflığından dolayı laboratuvar ve fabrikalar tarafından tercih ediliyor. Ayrıca eğer tamamen saf su içmek istiyorsanız onun için de ideal bir su çeşidi.

En büyük yararı: Damıtılmış su neredeyse steril ve en yüksek saflık seviyesine sahip.

Risk ve problemleri: Çok temiz olduğundan dolayı damıtılmış suyla ilişkilendirilmiş herhangi bir risk yok. Ancak bazı sağlık raporlarının sonuçlarına göre mineral ve besin değerleri sıfır olan bu suyu içmek çok da ideal olmayabilir.

Hidrojenli su

Hidrojenli su, içerisinde güçlü antioksidanlar olarak görev yapan hidrojen molekülleri barındırıyor. Denildiğine göre; bu moleküller yaşlanmayı geciktirmenin yanı sıra, vücudumuzda bulunan ve hastalıkların oluşmasında etkisi olan kökleri nötrlemede yardımcı.

Kimler için en iyi seçenek? Sağlık konusunda ekstra dikkatli olanlar için uygun bir su. Ancak şunu da söylemek gerek ki sağlığa olan olumlu katkıları henüz tam olarak kanıtlanmamış.

En büyük yararları: Hidrojenli suyun tüm bu popülerliği fareler üzerinde yapılmış olan bazı deneylerle sınırlı. Ancak yapılan son araştırmalara göre bu tip suların özellikle de Parkinson gibi hastalıklara karşı enfeksiyon giderici etkileri var.

Risk ve problemleri: Benzer test ve araştırmalar insanlar üzerinde yapıldığında araştırmacılar kesin ve tatmin edici sonuçlar alamadılar. Buna rağmen, bazı sağlık iddiaları garantileri olmamasına rağmen kanıtlanmış bulgular olarak gösteriliyor.

Alkalik su

Alkalik suyun pH değeri 8 ve üzeri, yani normal bir suyun pH değerinin üzerinde. Zamanla daha da popüler hale geldi çünkü araştırmalara göre alkali beslenme sağlık için genel olarak iyi.

Kimler için en iyi seçenek? Herkes için, çünkü alkalik suyun şu ana kadar bulunmuş olan bir zararı yok.

En büyük yararı: İnsan vücudu, alkalik pH takviyesi alması durumunda gelişiminde bir artış gösteriyor. Alkalik su içmek bu konuda destekleyici bir unsur olabilir.

Risk ve problemleri: Dünya Sağlık Organizasyonu, mineral bakımından zengin olmayan suları tüketmek konusunda dikkatli davranmamız gerektiğini gösteren bir rapor yayınladı ve alkalik su genellikle mineral ve diğer besin değerleri bakımından zayıf bir kaynak.

Kaynatılmış su

Kimler için en iyi seçenek? Herkes için! Kaynatılmış su çoğunlukla temiz, güvenli ve sağlıklı bir seçenek.

En büyük yararı: Suyu saflaştırmanın çok uygun bir yolu.

Risk ve problemleri: İçeceğiniz suyu kaynatmak, içerisinde kurşun, nitrik asitler ve diğer kimyasal maddeler bulunan bir suyu saflaştırmada yeterli değil. Ayrıca, bazı insanlar kaynatıldıktan sonra suda oluşabilen tadı sevmiyor.

Hangi su içmek için en iyisi?

Teknik olarak en sağlık su potansiyel sağlık yararları ve içinde barındırdığı antioksidanlardan dolayı hidrojenli su. Ancak gerçek şu ki; en sağlıklı suyun bile minimum seviyede sağlık faydaları var. Hidrojenli su veya bu listede adı geçen başka tür bir su sağlıksız beslenen ya da sağlıksız bir hayat stiline sahip olan insanlara yardım etmek için yeterli olmayacaktır. Sonuç olarak, sağlıklı olduğu kanıtlanmış bütün suları problem çözücüler olarak değil de zaten sağlıklı olan bir yaşam stilini daha da iyi hale getirebilecekler destekleyiciler olarak görmekte yarar var.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir