Ağırlık çalışmak ve vücut geliştirmenin sağlığa olan faydaları, kilonuzu kontrol etmek ve estetiğin çok daha fazla ötesine uzanır.

İnsanların büyük bir kısmı tamamen estetik görüntü yani; kas yapmak, yağ yakmak ve fiziksel çekiciliği artırmak için ağırlık çalışıyor olsa da bilimsel deliller ağırlık çalışmanın vücuda bir sürü faydası olduğunu gösterir.

Ağırlık çalışmak, ağırlığın oluşturduğu dirence kaslarınızla karşı koyduğunuz bir çeşit fiziksel aktivite anlamına gelir. Vücut geliştirmek için ağırlıklarla çalışma, genellikle bu spor için özel olarak tasarlanan makineler ile mümkündür.

Vücut Geliştirme Makinelerinin Faydaları

Metabolizma

Ağırlık çalışmanın en bilinen faydalarından biri metabolizma hızını artırmasıdır ve böylece sizi obeziteden ve obezitenin neden olduğu olumsuz durumlardan korur. Bu iki şekilde olur:

  • Akut olarak kaslarınızı inşa etmek için enerji harcanır.
  • Kronik olaraksa var olan kaslarınızı korumak için enerji harcanır.

Akut olarak, ağırlık çalıştığınız zaman kaslarınızda mikro-travma oluşur ve travmayı onarmak için enerji gerekir.
Yani basitçe anlatmak gerekirse, ağırlık çalıştığınız zaman kas liflerinde ufak hasarlar oluşur ve vücudunuz bunları onarmak zorundadır. ‘Yeniden şekillenme’ adı verilen bu işlem için belli bir enerji gerekir.

Sakatlık Riski

Hafif ağırlıklarla antrenman yapmanın sakatlıkları minimuma indirdiği gibi makinelerle yapılan antrenmanlarda da bu risk azalmaktadır. Makineler; sizi, ağırlığı önceden belirlenmiş bir düzlemde hareket etmeye zorlayarak yükü sizin yerinize dengeleyerek eklemleri zorlamayı sıfırlamaktadır.

Vücut geliştirmeye yeni başlayanlar için makineler ile çalışmak daha doğru bir başlangıç sağlar. Hareketin biyomekaniğini öğrenmekle zihin-kas bağlantısı daha iyi hissedilir. Birçok makinede beyin ve vücut yapısına göre ayarlama mekanizmaları vardır.

Orta seviyede çalışan sporcular veya belirli bir egzersizi yaparken yardıma ihtiyaç duyanlar için de makine ile çalışmak daha faydalıdır. Özellikle bazı tekniklerin uygulamasında kolaylık sağlar ve zaman kaybını önleyerek soğumaya bağlı sakatlıkların oluşmasına ortam yaratmaz.

Gelişme Hızı

Makinelerde çalışırken direkt olarak çalıştığınız adaleye güç uygulayarak stabilizör yani yardımcı adaleye daha az ihtiyaç duyarsınız. Bu size antrenman esnasında bir avantaj yaratır ve bu şekilde hedeflediğiniz kasa daha fazla odaklanırsınız.

Bazı makinelerde çalışırken bir yardımcıya ihtiyaç olmadan rahatlıkla antrenman yapılabilir. Aynı durum serbest ağırlık ile çalışılan durumlarda geçerli değildir. Ağrılı ve hafif hasarlı kas yapılarında, makineler yardımıyla daha düşük ağırlıklarda ve stabil olarak çalışılabilir. Bu denge açısından sporcuya avantaj yaratır.

Makinelerde antrenman, belirli bir kas grubunu stabilizatöre gelen etkiyi ve baskıyı azaltırken eklemlerdeki baskı ile stresi azaltır. Bu da hedef kasa daha fazla vurgu yapılmasına izin verir. Sürekli gerginlik için izin veren makineler adaleye daha fazla kan pompalanması açısından önemlidir.

Makinelerin tüm vücut uzuvlarına göre çeşitli olması ve ayarlanabilir olması önemli bir avantajdır. Hem üst vücut için hem de alt vücut için bütün kasları çalıştıracak çeşitlilikte vücut geliştirme makinesi vardır.

Fiziksel Kabiliyet

Yaşlanma, gittikçe azalan fiziksel aktiviteyle birleştiği zaman yürümek, sandalyeden kalkmak, eşyaları yerden kaldırmak veya yüksekteki dolaplara erişmek gibi günlük basit fiziksel aktivitelerin yapılmasını gittikçe zorlaştırır.

Araştırmalara göre, ağırlık çalışmanın faydalarından biri de hareketsiz yaşlanmanın olumsuz etkilerini yavaşlatması ve hatta tersine çevirmesidir. Bunlara örnek olarak;

  • Hareket kontrolü
  • Fonksiyonel yetenekler
  • Fiziksel performans
  • Yürüme hızı sayılabilir.

Bunun sebebi ağırlık çalışmanın kaslara ve genel kuvvete olumlu etkilerinin yanı sıra vücut yağ oranını da azaltmasıdır.

Vücut geliştirme çalıştığınız zaman en çok hızlı kasılan kas fiberleriniz büyür. Kaslarınızın büyümesinin yanı sıra, sinir sisteminiz de kaslarınızı daha etkili kullanmaya başlar. Hem kaslarınızın büyümesi hem de sinir sisteminizin kaslarınızı daha etkili kullanmaya başlaması sizi daha kuvvetli yapar.


Tip 2 Diyabet

Hareketsizlik, kötü beslenme alışkanlıkları, obezite ve yaşa bağlı olarak insülin hassasiyetinin azalması tip 2 diyabet hastalığının oluşmasına katkı sağlar.

Ağırlık çalışmak aşağıda saydıklarım sayesinde tip 2 diyabet hastalığının önlenmesinde veya kontrol edilmesine yardımcı olabilir:

  • Göbek yağını azaltarak, insülin direncini ortadan kaldırır.
  • Glikolize hemoglobin seviyesini azaltır.
  • Tip 4 glikoz taşıyıcı yoğunluğunu artırır.
  • Vücudun insülin hassasiyetini artırır.

Ağırlık çalışırken enerji olarak büyük oranda glikozu kullanırsınız. Ağırlık çalıştıkça kas hücrelerinin insuline olan hassasiyeti artar. İnsulin hassasiyetinin artmasının bu sebeple pek çok faydası bulunur.

Kardiyovasküler

Kalp ve damar olarak bilinen kardiyovasküler sistem, hastalıklarla bağlantılı ve kişinin kontrol edemediği yaş, cinsiyet ve genetik gibi faktörleri içerisinde barındırır. Bunun yanı sıra kontrol edebilen faktörler de bulunur. Kontrol edebilen faktörlerin bir kısmı:

  • Obezite
  • Tip 2 diyabet
  • Tansiyon
  • Kan lipidleri

Obezite kardiyovasküler hastalıkların oluşmasına katkı sağlayan bir dizi risk faktörüyle yakından bağlantılıdır.

Bilimsel araştırmalara göre ağırlık çalışmak obezitenin kontrol edilmesini sağlayabilir. Araştırmalar ağırlık çalışmanın önemli miktarda viskeral ve deri altı yağlarını yaktığını da gösterir. Tip 2 diyabet de aynen obezite gibi kardiyovasküler hastalıkların oluşmasında bir risk faktörüdür.

1 Yorum

  1. Pervin Turhanoğlu

    7 Ekim 2022 at 19:12

    Sizin açıklamalarınız çok faydalı oluyor. Her zaman cevap veremesem de minnettarım. Sevgi ile kalın. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir