Özellikle mevsim geçişlerinde hızlı kilo verme telaşının yaşandığını hatırlatan Gürhan, kilo vermenin bir süreç olduğunu bu yüzden sağlıklı bir beslenme programı ve hayat disiplinini uygulamaya şimdiden başlamanın önemine dikkat çekti. Bu süreçte tek rehberin de diyetisyenler olması gerektiğini vurgulayan Nil Şahin Gürhan, “Kilo vermek için formül aslında belli. Sağlıklı ve ölçülü beslenin, kendi beslenme düzeninizi oluşturun, hareket edin ve bol su için.”

Az ve sık beslenin

Hem metabolizmanız sürekli canlı olur, yavaşlamaz hem de kan şekeriniz dengede kalır. Beslenmenize dikkat edin, kalorisi az doyurucu besinler tüketmeye özen gösterin.

Su için

Su yaşamın başlangıcıdır ve yaşamın devam ettirilmesi için gereklidir. Günde 8 ila 15 bardak su içmelisiniz.

Vücudunuz aç olmasa bile beyninize aç olduğu hissine kaptırabilir, bir bardak su içerek ve bir süre bekleyerek (5 dakika) aç olup olmadığınızı anlaya bilirsiniz.

Etlerin görünür yağlarını yemeyin

Etlerin görünür yağları doymuş yağ ve kolesterolden zengindir. Kalp sağlığını tehdit eder. Kilo vermenizi zorlaştırır, kilo almanıza neden olur.

Kırmızı et tüketin

Kırmızı et demirin en iyi kaynağıdır. Kanda demir değeriniz düşmesi, hayat enerjinizi düşürür. Bu nedenle haftada en az 1–2 kez kırmızı et tüketin.

Haftada 2-3 kez balık tüketin

Balık içerdiği omega-3 yağları ile kalp sağlığını korur, bilişsel işlevi güçlendir, metabolizma hızınızı yükseltir. Kişinin günlük omega-3 ihtiyacını karşılayabilmesi için haftada 2-3 kez balık tüketmesi gerekir.

Günde 2-3 bardak süt tüketin

Süt besinsel kaynaklar içerisinde en iyi kalsiyum kaynağıdır. Günde 2–3 su bardağı süt ve 1–2 dilim peynir tüketmelisiniz.

Tahılları hayatınızdan çıkarmayın

Sağlıklı bir şekilde yaşam sürdürebilmek için günde 5–7 porsiyon ekmek, pirinç, makarna gibi tahıl ürünleri tüketmelisiniz.

Tam tahıl tercih edin

Tam tahıl ürünleri içerdikleri posa nedeni ile en sağlıklı tahıl grubunu oluşturur. Beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmeklerini, beyaz pirinç yerine kahverengi pirinci tercih etmeniz yaşam kalitenizi yükseltmekle kalmaz, kilo kontrolünde de başarılı olmanızı sağlar.

Haftada 2 kez kuru baklagil tüketin

Kuru baklagiller posa ve B vitamini yönünden zengindir. Kan kolesterolünün ve kan şekerinin de dengelenmesinde etkin rol oynayan bu grup, beslenme düzeninizde haftada 2 defa olmalıdır.

Her gün çiğ sebze tüketin

Çiğ sebzeler içerdikleri vitamin, mineral ve antioksidanlar ile beslenmemizde çok önemli bir yere sahiptir.

Tatlı ihtiyacınızı mevsim meyvelerinden karşılayın

Yemek yedikten sonra veya ara öğünlerde fındık, fıstık, badem ile taze meyve tüketmek tatlı ihtiyacını karşılar ve beslenmenizin sağlık değerini yükseltir. Metabolizmanızın hızlanmasında etkili olur.

 

 

2 Yorumlar

  1. Ömer vahit konukoğlu

    28 Kasım 2018 at 22:42

    Güzel

  2. Omer

    28 Kasım 2018 at 22:43

    Güzel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir