Eğer yogaya ilginiz varsa ya da aktif bir instagram kullanıcıysanız handstand hareketine mutlaka denk gelmişsinizdir. Bir yoga hareketi olan handstand’i eğer düzenli olarak spor yapmıyorsanız ve yoga bilginiz bulunmuyorsa tek başınıza denemeniz sakıncalı olabilmektedir. Bu yazımızda size handstand hareketinin bazı önemli noktalarından bahsedeceğiz. Çoğu yoga severin yapmak istediği asana olan handstand’i doğru bir şekilde uygulamak için bu dört adımı kullanabilirsiniz. Hareketin öncesinde bacaklarınızı açmak için kısa bir yürüyüş yapmayı unutmayın.

Uttanasana

Görselde görüldüğü üzere parmak ve avuç içlerinizin yeri iyice kavrayıp, kolların düz bir şekilde olması önemli. Daha sonra vücut ağırlığınızı ellerin üzerine doğru taşımayı çalışın. Bu şekilde omuzlar bir tık el bileklerini geçiyor. Eğer el bilekleriniz çok güçsüz ise öncesinde muhakkak el bileklerinizi güçlendirici egzersizler yapmalısınız. Bacaklarınızı düz bir şekilde açamıyorsanız dizleri bir miktar bükebilirsiniz. Nefes alıp vererek 3 – 5 tekrar yapabilirsiniz.

 

Havaya Adım Atma:Urdhva Prasarita Eka Padasana 

Bu adımda elleri yere kökleyip, vücut ağırlığınızı öne veya yere doğru verdikten sonra daha güçlü olduğunu düşündüğünüz bacağınızı nefes alırken yukarıya doğru kaldırın. Kaldırılan bacağın kalçası yana doğru rotasyona girecek şekilde olmalı. Bunu yaparken yukarıdaki bacağın düz durmasına dikkat edin. Eğer bacaklarınız yeterince esnek değilse bu pozdan önce esnemeye ve ısınmaya yönelik egzersizler yerinde olacaktır. Kollar 1. adımda olduğu gibi yine düz olmalıdır. Bu poz içinde de 3 – 5 nefes arası kalabilirsiniz.

Yukarıya Doğru Sıçrama: L Handstand

2’nci görseli başarı ile uygulama noktasına geldiyseniz yukarıya kaldırdığınız bacağı birkaç kez omuzların üzerine sabitlemeye çalışın. Bu şekilde kalça, omuzlar ve bacak tek bir hatta dengeye gelmelidir. Bunun için yerde duran ayağın parmak uçlarına gelip ufak hareketlerle sıçramak yerinde olur. Eğer çok fazla sıçrarsanız geriye doğru dengenizi kaybedip düşebilirsiniz ki bu da insanları en çok korktukları konudur. Bu tarz çalışmalar acele etmeden, kontrollü, aklın değil bedenin zekasına güvenmeyi gerektirir. Dolayısıyla başlangıçta dengeyi bulana kadar yerdeki ayağınızın parmak ucunda nefes alıp vermeyi sürdürerek minik minik sıçramalar yapmak yerindedir. Bakışlarınız iki elin orta noktasından bir tık ilerde olmalıdır.

Handstand

Yukarıya doğru ilk önce ulaşan bacağınızı eller, omuz ve kalça hattında tek bir hizaya getirdiyseniz geriden gelen (yerde olan) bacağınızı da yukarıda duranın yanına getirin. Bunu yaparken bakışların yeri değişmeden, nefes alıp vermeyi sürdürerek ellerin üzerindeki dengeyi korumaya çalışın. Eğer bu basamak sizin için zor geliyorsa uygulamanızın içine bolca güçlendirici egzersizler ekleyebilirsiniz. Güçlü bir core gücü sizi her anlamda yukarıya kaldıran bir etki yaratır. 3 – 5 saniye bile bu pozda durmak için yeterlidir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir