Kan dolaşımının eksiksiz sağlanması fizyolojik ihtiyaçlarımızın sağlanması ile ilişkilidir. Sağlıklı bir kan dolaşımının sağlanmasında ise yiyip içtiklerimizin oldukça büyük rolü vardır.

Bozulmuş dolaşım sistemine sahip bireyde; kas krampları, uyuşukluk, el ve ayaklarda soğukluk gibi semptomlar oldukça sık görülmektedir. Bu semptomlara rastlamamak ve daha sağlıklı bir dolaşıma sahip olmak için beslenme şeklimiz oldukça önemli olmaktadır.

 

Acı Biber

“Kapsaisin” isimli fitokimyasal içeriği sayesinde kan basıncını düşürerek; nitrik oksit ve damarları genişleten (vazodilatasyon etkisi yaratan) bileşiklerin salınımını uyarır. Dokulara iletilen kan akımının hızlanmasına yardımcı olur.

Bu yöntem tamamen damar çeperlerinde bulunan kasların gevşemesi ve böylece kan akımının kolaylaşması ile ilişkilidir. Aynı zamanda bu yöntem ile arterlerde plak oluşumu da engellenmektedir. Bu nedenle ister taze ister toz formunu yemekleriniz ile birlikte tercih etmenizde fayda vardır.

 

Nar

Nar meyvesi, yapısındaki polifenoller sayesinde damarlarda vazodilatör (genişletici) etki yaratmakta ve bu sayede kanın dokulara daha rahat ulaşabilmesini sağlamaktadır. Son dönemde yapılan araştırmalar antioksidan kapasitesi yüksek olan bu meyvenin özellikle egzersiz performansında da etkili olduğunu göstermektedir.

19 kişi ile yapılan bir çalışmada; egzersizden 30 dk önce tüketilen 1000 mg nar özünün egzersiz performansında artış sağladığı ve kan damar çeperlerinin genişlediği tespit edilmiştir. Bir başka çalışmada ise; egzersiz öncesinde ve sırasında 500 ml nar suyu tüketiminin kas hasarını ve ağrısını azalttığı tespit edilmiştir.

Soğan

Kalp sağlığı için oldukça etkili olan flavonoidleri yoğun miktarda içeren soğanı da beslenmemizden eksik etmemeliyiz. Yine yukarıda bahsettiğimiz besinler gibi kan dolaşımını arttırma ve damarları genişletme etkisi sayesinde salatalara, çorbalar, yemeklere pişmiş/çiğ olarak ekleyebilir ve faydalanabilirsiniz.

23 erkek üzerinde 30 gün süre ile yapılan bir çalışmada; yemeklerden sonra günde 4.3 gram soğan özünün alınması sayesinde kan akışı ve arter genişlemesi iyileşmiş ve dokulara kanlanma artmıştır.

Ayrıca soğanın sağlıklı bileşimi kan akımını iyileştirirken antinflamatuvar etkisi sayesinde gelişebilecek inflamasyonu önlemeye de yardımcı bir besindir.

Tarçın

Tarçın, içimizi ısıtan harika bir baharattır. Nedeni ise yine kan damarlarına olan genişletme etkisidir.Hayvanlar üzerinde tarçın ile ilgili yapılan çalışmalar; koroner arterde genişleme ve artan kan akımı ile olumlu sonuçlar vermiştir.

Fareler üzerinde 8 hafta boyunca kg başına 200 mg kadar çubuk tarçın ekstresi verilmiş ve kontrol grubu (tarçın ekstresi verilmeyen fareler) ile kıyaslandığında daha aktif bir dolaşım, daha belirgin kan damarları ve daha hızlı hareketler tespit edilmiştir.Tip 2 diyabetli 59 birey üzerinde yapılan bir çalışmada ise; düzenli olarak her gün alınan 1200 mg tarçın, 12 hafta sonrasında sistolik kan basıncında 3,4 mmHg düşüş sağlamıştır. Bu sonuç bizlere tarçın tüketiminin diyabetli bireyler için tehlikeli bir durum olan hipertansiyondan korunmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.

 

Sarımsak

Sarımsak da tıpkı soğan gibi oldukça faydalı ve inflamasyonu gidermeye yardımcı bir besindir. İçerdiği allisin ve kükürtlü bileşikler sayesinde kan damarlarını gevşeterek daha düşük bir kan basıncı ve daha sağlıklı bir dolaşım sağlamaktadır.

Koroner arter hastalığı olan 42 kişide yapılan bir çalışmada; 3 ay boyunca günde 2 kez olmak üzere 1200 mg allisin içeren sarımsak tableti verilmiş ve kontrol grubu ile kıyaslanmıştır. Sonuç olarak; allisin alan grubun üst kol arterinde %50 dolaşım artışı tespit edilmiştir.

Yağlı Balıklar

Somon ve uskumru gibi yağlı balıklar önemli derecede omega-3 yağ asidi içerirler. Bu tür yağ asitleri kan damalarındaki nitrik oksit salınımını uyardığından kanlanmayı artırmaya yardımcı olmaktadırlar.

Pancar

Pancar suyunun damar çeperlerini rahatlattığı ve kas dokusunun oksijenlenmesini artırdığı araştırma sonuçlarının göstergesidir. Özellikle düzenli spor yapan bireylerin pancarı beslenmelerine eklemeleri daha sağlıklı bir kas yapısına sahip olmalarına yardımcı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir