Protein tozu son yıllarda fitness ile uğraşan herkesin kullandığı en popüler ve etkili besin takviyelerinden biridir.

Bir başka tanımla; protein tozu, spor yapan kişilerin günlük protein ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılamalarını sağlayan bir gıda takviyesidir.

Protein tozları, kolay kullanılabildiği ve kas gelişimine hızlı bir şekilde destek oldukları için, spor yapan kişiler tarafından oldukça sık tercih edilir. Çünkü protein tozu kullanımı ile kas oluşumu daha kolay meydana gelir.

Protein tozlarının birçok akademik araştırma sonucunda direkt olarak zararlı olduğu ile ilgili bir kanıya varılmamıştır. Bu tozlar, kullanan veya kullanmayan herkesin hakkında iyi-kötü fikir sahibi olduğu konulardan birini oluşturur.

Protein Tüketmek Yerine Neden Protein Tozu Kullanılır?

  • İnsan vücudunun temel yapı taşlarından bir tanesi proteindir. Hücreler sürekli olarak yenilenir ve gelişirler. Bu aşamada da sürekli olarak bu tür besinlere ihtiyaç duyarlar. Spor yapan insanların ise kas gelişimi konusunda daha fazla proteine ihtiyaçları vardır. Çünkü spor sırasında çalışan kas yırtılır ve onarımı, proteinler sayesinde gerçekleşir. Bu nedenle özellikle spor yapan kişilerin kas gelişimi için, spor yapmayan insanlara göre daha fazla proteine ihtiyacı bulunur.
  • Protein tozları normal yiyeceklerdeki proteinlere göre kana daha hızlı emilir. Bu hızlı emilim sporda yorulan kas liflerinin hızlı onarılmasını sağlayarak, kas gelişimini ve büyümesini hızlandırır. Bu sebeple özellikle fitness yapan birçok kişi tarafından kullanılır.
  • Protein tozları kasların gelişmesine ve güçlenmesine yardım eder. Teknik olarak açıklandığında, antrenman sırasında kaslar çalışırken zorlanır ve üzerinde küçük yırtıklar oluştur. Bunun ardından kas lifleri, dinlenildiğinde kendini onarır ve bu sayede daha güçlü ve hacimli olur. Protein tozları bu noktada kas liflerinin daha hızlı gelişmesini ve onarılmasını sağlayarak daha fazla güç ve kas hacmine sahip olunmasını sağlar.
  • Protein tozunun diğer bir özelliği de kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Özellikle günlük beslenme planında karbonhidrat alımını azaltıp, protein alımını arttırmak diyetlerde uygulanan genel bir prensiptir.
  • Spor yapmak, protein ihtiyacını arttırdığı için beslenme konusunda da bir özen gerektirir. Ancak kişilerin beslenmelerine özen göstermeleri, günlük yaşamın yoğunluğu gibi çeşitli nedenler yüzünden hiç de kolay olmamaktadır. İşte protein tozu tam bu noktada devreye girer. Pratik hazırlandıkları için, kişilerin sporla birlikte sağlıklı bir şekilde beslenmelerine yardımcı olurlar ve ihtiyaçları olan proteini, onlara zaman kaybettirmeden hızlı bir şekilde vücutlarına almalarını sağlarlar.

Protein Tozu Çeşitleri

Whey Protein Tozu: En saf protein tozu çeşididir ve vücut tarafından hızlıca sindirilir. Suda çözünebilen bir protein türü olduğu için hızlı kana karışır ve kandaki amino asit seviyesini ortalama 1 saat içerisinde yükseltir. Yeni başlayanlar için uygundur.

Kazein Protein Tozu: Kazein suda çözünemediği için midede uzun süre jel halinde kalır ve tamamen sindirilerek kana karışması 5 ila 8 saat sürer. Bu özelliği bakımından, kazein protein tozu genellikle uyumadan hemen önce alınır. Böylece, vücut uyku durumundayken de gerekli protein takviyesini almaya devam eder.

Soya Proteini Tozu: Soya proteini orta hızda sindirilen bir proteindir ve nitrik oksit seviyelerinizi destekler. Aynı zamanda büyüme hormonu salınımına ve kasların toparlanmasına yardımcı olur.

Yumurta Protein Tozu: Yumurta beyazından elde edilen yumurta proteini tozu, whey proteine kıyasla daha yavaş sindirilir ama kazeine göre sindirimi daha hızlıdır. Yüksek kaliteli ve laktoz içermeyen bir protein türüdür.

Et Protein Tozu: Et protein tozu gerçek biftekten elde edilen bir protein tozudur. En önemli özelliği, biftekte bulunan yağlardan temizlenmiş olması ve vücut tarafından hızlıca sindirilebilir olmasıdır.

Protein Tozu Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Protein tozu, vücudun makro ihtiyaçlarından proteini yoğun bir şekilde karşılayabildiği için kullanırken bilgili ve bilinçli olmak gerekir.
  • Protein tozu ana bir öğün değildir. Sadece kasların hızlı gelişmesini sağlayan yardımcı bir besin takviyesidir. Bu sebeple günlük tüketilen normal besinlerin yanında ek olarak alınmalıdır.
  • Her aşırı besin ve besin takviyesi gibi aşırı protein tozunu tüketmek de vücuda zarar verir. Bu sebeple protein tozu, günlük belli bir miktarda ve belli zamanlarda alınmalıdır.
  • Protein tozunun süt yerine su ile karıştırılması, proteinlerin kana daha hızlı geçmesini sağlar.
  • Yapılan bilimsel araştırmalar sonucuna göre, tek seferde 30 gramdan fazla protein tozunu tüketmenin kas gelişimine ekstra bir olumlu etkisinin olmadığı kanıtlanmıştır. Bu sebeple bu oranların aşılması hem maliyet olarak hem de sindirim yükü olarak sizi zarara uğratacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir