Kardiyovasküler sistem kalp ve kan damarlarının oluşturduğu sisteme verilen isimdir. Kardiyo ise kardiyovasküler kelimesinin kısaltılmış halidir ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olan bir egzersizler bütünüdür.

Temelde kalbi ve akciğeri yoğun bir şekilde çalıştırarak kalbin daha sağlıklı kan pompalamasına yardımcı olur.

Kardiyo hakkında bilinen bir diğer önemli özellik ise kardiyonun kondisyonu arttırarak nefes alışverişleri daha düzenli hale getirdiğidir. Bu sayede beden daha enerjik ve güçlü bir hale gelebilir.

Kardiyo Faydaları!

Kilo Verirsiniz: Tüm kardiyo egzersizleri, türüne göre farklı miktarlarda kalori yakmayı sağlar. Bu sayede vücudunuz yağ yakar ve kilo verebilirsiniz.

Daha Güçlü Kalbe Sahip Olursunuz: Kardiyo, kalbinize daha verimli çalışmayı öğretir.

Kan Basıncı ve Kolesterolünüzü Düşürürsünüz: Kardiyo sırasında kalbiniz daha hızlı attığı için kan akışını artar. Kan damarları çalıştıklarında daha elastik hale gelir ve kaslarınıza daha fazla oksijen taşımak için küçük kan damarları genişler.

Kemik Yoğunluğunuz Artar: Yürüme gibi aerobik egzersizler, osteoporoz adı verilen kemik erimesi riskini azaltmaya yardımcı olur.

Stres ve Depresyonunuz Azaltır: Kardiyo yaparken vücudunuzdan doğal ağrı kesici olan endorfinler salgılar. Bu da stres seviyenizi düşürerek depresyon riskinizi en aza indirir.

Daha İyi Uyursunuz: Vücudunuz yorgun olduğunda daha iyi ve daha kaliteli uyursunuz.

Kas Gücünüzü Korursunuz: Güçlü kaslar, yaşlandığınızda da kendinizi daha dinamik ve genç hissetmenizi sağlayacaktır.

Daha Enerjik Hissedersiniz: Kardiyo yaptığınızda dayanıklılığınız artacak ve yorgunluğunuz azalacaktır. Egzersiz programına ilk başladığınızda daha fazla yorgun düşebilirsiniz, fakat programa devam ettikçe enerji seviyeniz artacaktır. Daha aktif bir yaşam tarzına giden yolda olacaksınız.

Kalp Hastalığı Riskinizi Azaltırsınız: Fiziksel olarak aktif olmak, kalp hastalıklarının önlenmesinde çok önemlidir.

Akciğerlerinizi Güçlendirirsiniz: Büyük kaslarınızı harekete geçirdiğinizde daha hızlı ve daha derin nefes alırsınız, bu da akciğer fonksiyonlarınızı iyileştirir.

Daha Uzun Yaşarsınız: Yapılan araştırmalar düzenli egzersiz yapanların, yapmayanlardan daha uzun yaşadığını gösteriyor.

Daha Az Hastalanırsınız: Egzersiz, bağışıklık sisteminizi harekete geçirir. Hastalıklara karşı direnciniz artar.

Kardiyo Yağ Yakımı İçin Neden Olmazsa Olmazdır?

Kardiyo hızlı kilo vermek veya yağ yakımını artırmak isteyenler için uygun bir egzersiz türüdür, çünkü vücudun hızlı bir şekilde çalışmasını sağlayarak birim zamanda yakılan kalori miktarının artmasına katkıda bulunur.

Uzun vadede metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olabilir. Eğer yağ yakımı için kardiyo yapmaya yeni başlıyorsanız, ihtiyacınız olan kardiyo türünü seçmeniz yararlı olabilir.

Çünkü kardiyonun iki türü vardır: Hafif tempo aralıklı (LISS) ve yüksek tempo aralıklı (HITT) kardiyo.

Hafif Tempo Aralıklı Kardiyo: Hafif tempo aralıklı kardiyo, spora yeni başlayanlar arasında en çok tercih edilen ve uzmanlarca en çok önerilen egzersiz türüdür. Aynı zamanda her seviyeye uygundur. Genellikle hafif tempolu koşu, yürüme, bisiklet sürme gibi egzersizler hafif tempo aralıklı kardiyoyu (LISS) oluşturan egzersizler arasındadır. LISS antrenmanının amacı, kondisyon kazanımı sağlamaktır.

Yüksek Tempo Aralıklı Kardiyo: Bu kardiyo türü kalp atış ritmini normale göre %80-85 oranında arttırmayı hedefler. HITT egzersizlerin temel amacı, kısa zaman içerisinde maksimum efor sarf ederek daha hızlı yağ yakımı sağlamaktır. HITT egzersizleri için yüksek kondisyon gereklidir.

Kardiyoya Neden Başlamalısınız?

Eğer spora yeni başlayacaksanız, hafif tempolu kardiyo egzersizleri yapmak kondisyonunuzu arttırarak daha zor egzersiz türlerini daha rahatlıkla yapmanıza imkan tanır.

Siz de spora başlamadan bir süre önce sadece kardiyo egzersizleri yaparak kondisyon kazanabilirsiniz, bu sayede daha zorlu egzersizlere başladığınızda nefes tıkanıklığı, aşırı yorgunluk, kas ağrısı veya sakatlanma gibi problemlerin oluşum riskini azaltabilirsiniz.

En Çok Tercih Edilen Kardiyo Egzersizleri Nelerdir?

Hızlı adım yürüme, koşma, yüzme, ip atlama, bisiklet sürme, tenis oynama, spinning gibi egzersizlerin tümü kardiyo egzersizleri arasında sayılabilir. Fakat egzersizlerin amacı aynı olsa da farklı kondisyondaki insanlara hitap edebilir. Siz de kondisyonunuza en uygun egzersizi seçerek kardiyo yapmaya başlayabilirsiniz.

Hızlı Tempoda Yürüme: Hızlı tempoda yürüme kardiyoya veya spora yeni başlayanlar için uygundur. Genellikle bedeni daha yoğun hareketlere hazırlamak için bedeni ısındıran bir egzersiz olan hızlı tempoda yürüme her yaş ve kilo için uygundur. Koşu veya depar sonrası belli aralıklarla dinlenmek için yine hızlı tempoda yürüyebilirsiniz.

Koşma: Koşma kalp atışını ve nefes alış verişini oldukça arttıran bir egzersiz türüdür. Eğer herhangi bir sağlık probleminiz yoksa kardiyo egzersizleri arasında uygulaması en kolay olan ve bir klasik haline gelen koşmayı deneyebilirsiniz. Belli aralıklarla temponuzu yavaşlatıp, belli aralıklarla arttırarak bedeninize uygun bir koşu egzersizi oluşturabilirsiniz. Eğer koşmaya yeni başlayacaksanız, çok hızlı koşmaktan kaçınarak tempoyu yavaş yavaş arttırmayı deneyebilirsiniz.

İp Atlama: İp atlarken beden oldukça fazla kalori yakar. Kalbin kan pompalama hızı oldukça artar ve yağ yakımı hızlanır. Kilo vermek için oldukça uygun olan ip atlama ile 15 dakika içerisinde 200 kalori kadar kalori yakabilmeniz mümkündür.

Yoruma Kapalı