Bir ay devam eden Ramazan ayı boyunca oruç tutan her bireyin beslenme alışkanlığının değiştiğini söyleyebiliriz Besleme düzeninin değişmesi sonucu vücudumuzda olumsuzluklar yaşanmaması için dikkatli olunması gerekmektedir. Bayramda uyguladığımız beslenme şekli, düzeni ve besin seçimlerinin sağlık bakımından değeri oldukça önemlidir. Özellikle bayram için bolca tatlı ve hamur işi hazırlanacağından dolayı beslenmemize oldukça dikkat etmemiz gerekmektedir.
Bayramda fitliğimizi korumaya çalışmanın bir zorluğu da her bayram ziyaretinde mutlaka her evde ikram olarak sunulan tatlılar ve çikolatalardır. Ramazan ayı boyunca bünyemiz farklı bir beslenme düzenine alıştığından dolayı bu ikramlardan tüketmek metabolizmamız için oldukça ağır olacaktır. bir ay boyunca günde en az 16 saat aç kalan bir metabolizmamız elbette yoğun bir beslenme döneminden rahatsız olacaktır.
Ramazan sonrası hızla değişen yemek düzeni ve beslenme şeklimiz sadece kilo alımı açısından zararlı olmamakla beraber bazı sağlık sorunlarına da yol açabilmektedir. Bu rahatsızlıklar başta sindirim sisteminde ve bağırsaklarda ortaya çıkmaktadır. Eğer kilo artışı çok hızlı gerçekleşirse kalp-tansiyon sorunları da artacaktır
En Büyük Düşmanınız Tatlılar
Beslenme şeklimizdeki değişiklik kan şekeri değerini de olumsuz etkileyebilmektedir. Ramazan ayı süresince özellikle 2. haftadan sonra yavaşlayan metabolizma için Şeker Bayramı, yenilen tatlıların yağ olarak depolandığı sağlığımız için oldukça riskli bir süreçtir.
Bayram sonrası aşırı kilo artışı ve mide sindirim sistemi bozuklukları çoğu bireyin başına gelen başlıca sorunlardandır. Bu sorunları yaşamamak için sağlıklı ve dengeli beslenme ilkelerine bayramda da dikkat edilmesi gerekmektir. Bayramda şerbetli ve hamurlu tatlılar sütlü tatlılara göre daha çok hazırlanmakta ve tüketilmektedir. Hamur tatlılarının kalorisi sütlü tatlılara oranla çok daha yoğundur. Örneğin 1 adet Şekerpare ve 2-3 adet lokma tatlısı 1 kase sütlaca eşittir. Bayramda özellikle tatlı tüketmek istiyorsanız tercihinizi sütlü tatlılardan yana kullanmanızda fayda vardır.
Özellikle Ramazan sonrası karbonhidrat ihtiyacınızı esmer ekmek, çorba, meyve, esmer pirinç ya da makarnadan faydalanarak yağlayabilirsiniz. Ancak bu öğünlerin de mümkün olduğunca az ve sık olarak tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Misafirlerinizi Ağırlarken Kontrolü Elinize Alın
Fahrettin
10 Nisan 2024 at 22:56
Süper. Teşekkürler