Çoğu zaman yorgunluk, bitkinlik, uyuşukluk ve kayıtsızlık olarak da tarif edilen ‘halsizlik’; fiziksel, zihinsel ya da her ikisinin birlikte görüldüğü bir yorgunluk ve zayıflık halidir. 

Halsizlik pek çok nedene bağlı olarak gelişme gösteren bir durumdur. En sık anksiyete ve depresyona bağlı olarak görülür.

Bazı durumlarda günün belli saatlerinde görülen bu durum, bazı kişilerde sabah uyandıkları andan itibaren gün boyu devam eden bir hal alabilir. Ayrıca devam eden bu kronik yoğunluk hali, kişilerin yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürmekte ve günlük rutin işlerini dahi tam anlamıyla yapamaz hale getirebilir.

Bu doğrultuda, eğer kişinin kendini yorgun hissetmesinin altında sağlıkla ilgili bir problem yoksa bazı değişikliklerle halsizliği önlemek mümkündür.

Fiziksel Halsizlik

Fiziksel halsizlikte bir kişinin kasları, normalde yaptıkları şeyleri kolayca yapamaz. Kısaca enerji düşüklüğü durumu söz konusu olur. Merdiven çıkmak ya da çarşı torbalarını taşımak her zamankinden çok daha yorucu gelir. Fiziksel halsizlik kas zayıflığı, zayıflık ya da güç eksikliği olarak da bilinir.

Psikolojik Halsizlik

Psikolojik halsizlik, dikkati belirli bir konuya vermede güçlük yaşama olarak bilinir. Belirtiler ciddileştiğinde, kişi yataktan kalkmakta veya günlük aktivitelerini yapmakta isteksizlik duyabilir. Psikolojik halsizlik yaşayan kişiler, uykusunu alsa dahi sürekli olarak kendisini uykulu ve dalgın hisseder.

 

Halsizlikte İzleyeceğiniz İlk Adım: Genel Sağlık Kontrolü

Halsizliğin tedavisi için öncelikle, halsizliğe neden olabilecek; anemi, tiroidlerin az çalışması, kronik hastalıklar ve kanser gibi sistemik hastalıkların olup olmadığı belirlenmelidir. Bunun saptanabilmesi için, detaylı tetkikler ve fiziki muayeneler yapılabilir. Eğer sonucunda bir problem tespit edilirse, tedavi buna göre şekillenir ve kişi kısa sürede enerjisine kavuşur.

Ancak halsizliğin sebebi her zaman sağlıksal problemlerden kaynaklanmaz. azen mevsim değişiklikleri, bazı ruhsal bozuklukların yaşandığı geçici zaman dilimleri, yetersiz uyku aldığınız zamanlarda halsizlik görülebilmektedir.

Halsizlikle Başa Çıkma Yolları

Daha Çok Su İçin!: Sağlıklı bir vücut için en önemli noktaların başında şüphesiz ki su tüketimi gelir. Kendinizi sürekli halsiz hissediyorsanız ve halsizlikle başınız dertteyse, bunun sebeplerinden biri de yeterince su tüketmemenizdir.

Dehidrasyon adı verilen su tüketiminin yetersiz olduğu durumlarda vücudun susuz kalması hali, bireylerde enerji seviyesinde düşüş doğrultusunda yorgun ve halsiz hissetmeye neden olur. Bu nedenle vücudun optimum düzeyde çalışmasını sağlamak için su tüketimine özen göstermeniz gerekir.

Az ya da Çok Değil, Yeterli Uyuyun!: Elbette halsizliğe ne iyi gelir diye düşünürken uyku seçeneğini atlamamak gerekir. Gün boyu enerji seviyenizi korumak ve kendinizi daha enerjik hissetmek istiyorsanız, yeterli sürede ve kaliteli bir uykuya ihtiyacınız olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Uyku kalitenizi arttırmak için, uyumadan önce rahatlamak adına gevşeme hareketleri yapabilir, yatak odanızı temiz tutarak ve uygun sıcaklığı koruyarak iyileştirebilirsiniz. Uyku eksikliği gün içerisinde yaşanan halsizlik probleminin önde gelen nedenlerinden biridir.

Meyvelerin Gücünden Yararlanın!: Muz içeriğindeki doğal şeker sayesinde size doğal yollardan bir enerji aktarımında bulunur. Potasyum ve lif kaynağı olarak da karşımıza çıkan muz, halsizliğe ne iyi gelir sorusunun en iyi yanıtlarından biridir. Yorgunluğun kendini iyice hissettirmeye başladığı zamanlarda bir adet muz yiyebilirsiniz.

Elma, aşırı halsizlik ile mücadelede vücuda oldukça büyük bir enerji verir. Sürekli olarak her gün bir adet elma yemek vücudu canlandırarak uyarır. Kayısı ise, vücudunuza hem içten hem de dıştan canlılık ve dirilik verir. Sabahları tüketeceğiniz 2-3 adet kuru kayısı, hem bağırsak sağlığınızı korur hem de gün boyu daha enerjik hissetmenizi sağlar.

Sağlıklı yağlar ve lif bakımından oldukça zengin olan avokado, hücresel enerjinin üretildiği mitokondrinin optimal işlevi için gerekli olan B vitaminlerinin iyi bir kaynağıdır. Ayrıca içerdiği sağlıklı yağlar sayesinde yağda eriyen vitaminlerin emilimini artırır ve vücut için enerji kaynağı oluşturur. Günde 5-6 adet zeytin veya 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yerine çeyrek avokado tüketerek halsizlikle başa çıkabilirsiniz.

Fazlalıklarınızdan Kurtulun!: Halsiz hissetmenin belki de en büyük sebeplerinden biri, vücutta bulunan fazla yüklerdir. Yağ hücreleri fazlalaştıkça, daha çabuk yorulursunuz ve hareketleriniz doğru orantılı şekilde kısalır. Bu durum da metabolizma hızınızı yavaşlatarak bir kısır döngü içerisine girmenize ve kendinizi halsiz hissetmenize neden olur.

Fazla kilolardan kurtulmak enerji seviyenizi yükseltmeye yardımcı olurken yaşam kalitenizi de büyük ölçüde iyileştirecektir.

Kuruyemişlerden Faydalanın!: Her gün 10-15 adet çiğ bademi düzenli olarak tüketmeye çalışın. İçerdiği magnezyum ve B vitaminleri sayesinde badem, enerji metabolizmanız için harika bir besindir. Araştırmalar, magnezyumun enerji metabolizmasındaki rolü nedeniyle düşük magnezyum seviyelerine sahip insanların daha hızlı yorulduğunu göstermektedir. Ayrıca yetersiz B vitamini seviyeleri yorgunluk, sinirlilik ve konsantrasyonda azalmalara neden olabilir.

Fındık ise, içerdiği besin öğeleriyle tam bir sağlık deposudur. Fındığın içerisinde bol miktarda bulunan B6 vitamini; elektrik sinyallerinin hızını ve verimliliğini artıran ve sinir sisteminin düzgün şekilde çalışmasını sağlayan, sinirin kılıfı olan miyelinin yaratılması için gerekli bir vitamin olarak bilinir. Ayrıca sinir sistemimizin sağlıklı bir şekilde işlev gösterebilmesi için seratonin, melatonin ve epinefrin gibi hormonların salgılanması B6 vitamininin desteği ile olmaktadır. Bu sayede ise, halsizlikle mücadelenizde etkin bir rol oynar.

4 Yorumlar

  1. Nurettin kaplan

    8 Kasım 2021 at 23:15

    Çok harikasınız çok ama çok teşekkür ederim butür bilgileri bezlere yansıttığınız İçin ne iyi insanlarsınız saygı sevgi ve muhabbetlerimle

  2. Mehmet Ali Yılmaz

    30 Haziran 2023 at 11:04

    Çok teşekkür ederiz bu faydalı blog paylaşımlarınız için

  3. Anonim

    1 Temmuz 2023 at 03:27

    Bilgi için çok teşekkür ediyorum Taze okzijensiz odsda uyuyamam havalı havalı 😀havalandırırım Su yumu inol içmeye çalışırım çünkü ağız kuruluğum var. İdrar sıkışması yaşıyorum bunları dengelemeye çalışıyorum teşekkür ederim 🙂

  4. Anonim

    2 Temmuz 2023 at 09:18

    Sürekli yorgunluk hissediyorum degerlerimin düşük olduğundan emin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir