Vücutta farklı nedenlerden ötürü biriken suya ödem ismi verilmektedir. Tıp dünyasında transudat olarak anılan ödem, vücudun farklı noktalarında görülebilmektedir. Çoğu zaman kişinin kilo aldığını zannetmesine neden olur fakat sadece şişkinliktir. Bu nedenle ödemden kurtulmak, yağ yakmaktan çok daha kolaydır.

Herhangi bir diyet programına dahil olmadan birkaç özel tarif, egzersiz ile ödemi vücudunuzdan atabilirsiniz. Korunma yolları ve doğru beslenmeyi kusursuz şekilde gerçekleştirdiğinizde vücudunuzun ödem toplama ihtimalini azaltırsınız. Beslenme düzeninizden uyku alışkanlığınıza kadar her detaya dikkat etmeniz ekstra önemlidir. Böylece vücut istenildiği forma bürünebilecektir.

Tuz tüketimini azaltın!

Vücudun belli miktar çerçevesinde tuza ihtiyacı vardır. Kimileri için yetersiz kimileri için fazla olan tuz dengesi bu ihtiyaca göre belirlenmektedir. Bunun yanında yapılan araştırmalara göre ne yazık ki tuzun en çok kullanıldığı ülkelerden biri Türkiye’dir. Tadına bakılmadan önce yemeklere tuz atma alışkanlığı, her şeyin tuzsuz olduğuna inanılması çok sık görülen durumlardır.

Yenilen gıdaların kendine özgü tuz detayları içerikleri vardır. İlavede aşırıya kaçılması vücudun tuz yoluyla suyu biriktirmesine neden olacaktır. 1 gram tuz, vücutta 200 ml su hapsetmektedir. Tuz miktarı artış gösterdikçe tutulan su miktarı da artış gösterecektir. Olabildiğince az kullanarak yemeklerinizi farklı baharatlarla tatlandırmaya dikkat etmelisiniz. Tuz kullanımını azalttığınızda vücudunuzda biriken ödemden de kurtulabilirsiniz.

Maydonoz tüketerek ödemden kurtulun!

Gün içerisinde yeşil yapraklı sebzelerden ne kadar yerseniz vücudunuz o kadar sağlıklı ve fit görünecektir. Yeşil sebzeler, vücutta biriken zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştırır. Özellikle sindirim ve boşaltım sistemi üzerinde etkisini hissettiren maydanoz, ödemle biriken fazla suyun atılmasını kolaylaştırır.

Maydanozu her sabah kahvaltısında taze olmak koşuluyla tüketmelisiniz. Aynı zamanda her gece uyumadan 1 saat önce maydanoz suyu içmelisiniz. Maydanoz suyunu hazırlarken tüm maydanozu kullanmalısınız. Sapları en az yaprakları kadar faydalıdır.

Bir bardak suyun içerisinde kaynattığınız maydanozların yeşil suyu çıkmaya başladığında hazır demektir. Dinlenerek içmeli, bu alışkanlığınızı devam ettirmelisiniz. Böylece vücudunuzda yer etmiş olan ödemden daha rahat kurtulabilirsiniz.

 Isırgan otu tüketin!

Metabolizmayı en çabuk hızlandıran bitkilerden biri olarak bilinen ısırgan otu, vücudun çalışmasını kolaylaştırmaktadır. Özellikle kilosuyla ilgili sıkıntısı olanların tercih ettiği bitki çok yönlü olarak olumlu sonuç vermektedir. Isırgan otunun birbirinden farklı kullanımları vardır. Herhangi bir şekilde kullandığınızda vücudunuza alerji yapmadığından emin olmanız gerekmektedir.

Bir bardak suyun içerisine ısırgan otunu atıp haşlayıp suyunu içebilirsiniz. Bu en hızlı ödem atma yöntemlerinden bir tanesidir. Suyunu içme konusunda sıkıntı yaşarsanız tıpkı ıspanak yemeği gibi yemeğini yapabilirsiniz. Yalnızca soğan ve salça ile kavurup yemek olarak tüketmeniz de işe yarayacaktır. Hazırlarken kaşıntı, huzursuzluk vermesi nedeniyle ısırgan otundan uzak kalınsa da vücutta yer etmiş olan vücudu uzaklaştırma konusunda oldukça başarılı bir bitkidir.

Yoğurt ve kefir tüketin!

Metabolizmanın zaman içinde su biriktirmesinin temel nedeni yeterince hızlı çalışmaması, suyu hapsetmesidir. Gereğinden fazla olan bu su, kişinin şişkinlik yaşamasına ve daha kilolu hissetmesine neden olmaktadır. Bunu engellemek içinse beslenme alışkanlığınıza muhakkak metabolizmanızı destekleyecek ürünler eklemelisiniz.

Sindirimi kolaylaştıran, vücudun kendini toparlamasını hızlandıran yoğurt ve kefir en güzel iki örnektir. Gün içinde bir kâse yoğurt yemeniz ödeminizin kısa süre içinde kendiliğinden atılmasını sağlayacaktır. Tercih ettiğiniz yoğurdun probiyotik olduğundan emin olmalısınız. Aynı şekilde kendi yaptığınız doğal kefirden her gün bir bardak içmeniz hem ödeminizi atmanızı hem de fazla kilolarınızdan kurtulmanızı sağlayacaktır.

İçtiklerinizi kontrole alın!

Vücutta su haznesini genişleten ve devamlı suyun emilimini sağlayan alkol, ödemin temel nedenleri arasındadır. Yalnızca iç organlarda değil ellerde, ayaklarda ve yüzde de alkol nedeniyle ödem birikmesi yaşanabilmektedir. Vücudunuzda alkolün sebep olduğu ödeme aynı zamanda asitli ve kafeinli içecekler de sebep olmaktadır.

Her gün düzenli olarak kola tarzı asitli içecek tüketiyorsanız bölgesel şişkinlikler yaşarsınız. Bu nedenle bu içecekleri hayatınızdan çıkarmalısınız. Vücudunuza zarar veren içeceklerden uzak kaldığınızda ödemin kendiliğinden ortadan kalktığını görebilirsiniz. Şişlik kısa süre içerisinde yerini rahatlamaya bırakacaktır.

Egzersiz yaparak ödemden kurtulun!

Ödemden kurtulmanın en hızlı yolu egzersiz yapmaktır. Yediklerinize içtiklerinize dikkat etmenin yanı sıra bir de egzersiz düzeyinizi de arttırmanız gerekmektedir. Her gün sabah uyandığınız an boş mide ile yarım saat yürümelisiniz.

Yürüyüş metabolizmanın kendine gelmesini, fazlalık olan her şeyin atılmasını sağlamaktadır. Bunun yanında her gün uyumadan önce mini egzersizler yaparak ödemi atabilirsiniz.

Evde yapılabilecek şınav, mekik, squat gibi basit egzersizleri düzenli hale getirip alışkanlık kazandığınızda vücudunuzda birikmiş olan ödemden kurtulabilirsiniz. Özellikle el, ayak, göbek ödemleri egzersiz sayesinde rahatlıkla sona ermektedir.

Masaj yaparak!

Vücudun herhangi bir noktasında birikmiş olan su kütlesi, sizin müdahaleniz olmadığı takdirde olduğu yerde daha da büyüyecektir. Bir süre sonra o bölgede sertleşme, ağrıma, huzursuzluk yaratacaktır. Bu nedenle erken fark edilmesi, müdahale edilmesi oldukça önemlidir.

Ödem sorunu olan bireylerin pek çoğu masaj yoluyla bunun önüne geçebilmektedir. Ödem sık sık kendini yenileyen bir sorundur. Bu sebeple düzenli olarak ödem masajı yaptırmanız,  vücudunuzun rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Lenfatik masaj ile vücut kendini daha sıkı hale getirecek biriken suyun kısa sürede atılmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda ödem nedeniyle yaşadığınız sıkıntılardan kurtulmanız mümkün olacaktır.

Şekerli besinlerden uzak kalın!

Şeker de en az tuz kadar ödem yaratan besin grubundadır. Bunun temel nedeni şekerin sindirilmesi için çok fazla suya ihtiyaç duyulmasıdır. Vücut fazla miktarda şeker tüketimini fark ettiğinde su depolamaya başlamaktadır. Dolayısıyla vücudun herhangi bir noktasında biriken bu su ile şeker sindirilmeye, eritilmeye çalışılacaktır.

Günlük şeker miktarınızı azalttığınızda vücudunuz su depolamaktan vazgeçecektir. Dolayısıyla suyun fazlalığı atılmış olacaktır.

Kayısı tüketin!

Vücudunuzda yer etmiş olan su kütlesini beslenme alışkanlığınız ve egzersizleriniz ile eritebilirsiniz. Bunun için günlük beslenme çizelgenize muhakkak kayısıyı ilave etmelisiniz. Sindirim sistemi üzerinde en etkili besinlerden biri olan kayısı aynı zamanda en çabuk tesir eden ödem söktürücülerden biridir. Bu özelliği ile vücutta biriken, kilo zannedilen gereksiz suyu sonlandırabilmektedir.

Her gün bir avuç kayısı tüketmeniz ödem sorununa çözüm bulmanız için yeterlidir. Kayısıyı kuru ya da taze tüketmeniz fark etmez ancak taze kayısının etkisi biraz daha çabuk olacaktır. Bu nedenle mevsiminde olduğunuzda muhakkak taze yemelisiniz.

Kiraz sapı kaynatın!

Vücutta biriken fazla suyu atmanın birçok yolu vardır. Bunlardan pek çoğu asırlardır denenen doğal yöntemlerdir. En sık kullanılan ve adı en çok duyulan yöntem ise kiraz ve kiraz sapı ile yapılandır.

Vücudunuzda ödem nedeniyle bölgesel şişkinlikler varsa bunu tuvaletle dışarı atabilirsiniz. Gün içinde bir kâse taze kiraz yemeniz, ödemin çözülmesine yardım edecektir. Bunun yanında hazırlayacağınız kiraz sapı suyu ile ödemin atılmasını hızlandırabilirsiniz.

1 su bardağı kiraz sapını, 1 su bardağı suyun içinde haşlayın. Kaynadıktan sonra 2 dakika daha pişirin. 2 günde 1 bardak olmak koşuluyla tüketin. Böylece en geç 2 hafta içerisinde ödemin çözülmeye başladığını fark edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir