Sanılanın aksine Ramazanda oruç tutarak kilo verileceğine inanmak doğru değildir. Dikkat etmediğiniz taktirde bu dönem kilo almanızla bile sonuçlanabilir. Eğer bir diyet programınız varsa bunu Ramazan’a uyarlayabilirsiniz. Ramazan ayında kilo vermek yerine kilonuzu sabit tutmayı hedeflemeniz önceliğiniz olmalıdır.
Oruç tutarken kilo vermek mümkün mü?
Eğer sağlık konusunda bir riskiniz yok ise mutlaka diyetinize doktor veya diyetisyen doğrultusunda devam etmelisiniz. Kendinizi çevrenizdeki insanların beslenme düzeneği ile karşılaştırmanız oldukça yanlıştır. Herkesin boyu, kilosu, yaşı ve fiziksel aktivite düzenekleri farklı olduğundan dolayı kişiye özel diyetler uygulanmalıdır. Hareketi arttırmanız ve besin grubu ihtiyaçlarınıza göre az ve sık yemeniz kilo vermenize yardımcı olacaktır. Ancak bu dönemde kilo vermekten çok kilo almayı önlemeniz daha gerçekçi bir yaklaşım olacaktır.
Uzun Saatler Aç kalınmasına Rağmen Ramazan’da Neden Kilo Alırız?
Sanılanın aksine uzun süre aç kalmanız metabolizma hızınızı düşürür ve hissettiğiniz yorgunluktan dolayı hareket etme ihtiyacınız azalır. Buna bağlı olarak kan şekerinizdeki düşüş yemek zamanlarında yeme isteğinizin artmasına sebep olur. Bu yüzden Ramazan ayı boyunca metabolizma hızınızın düşeceğini ve hareket isteğinizin azalacağını göz önünde bulundurmalısınız.
Oruç Tutarken Beslenme Programınız Nasıl Olmalı?
Öğünlerinizi tek öğün almak yerine üç veya dört öğüne yaymak size yardımcı olacaktır. İftarı çorba veya kahvaltılıklar ile açmanız ve 1-2 saat sonra ana yemeğe geçmeniz sizin için doğru olandır. Yemeklerden sonra yenen tatlılar sindirim sisteminizi yavaşlatacaktır. Eğer tatlı yemek istiyorsanız yemekten 1-2 saat sonra şerbetli tatlılar yerine güllaç veya sütlaç gibi sütlü hafif tatlıları tercih etmelisiniz. Şeker ihtiyacınızı meyve ile gidermek ise en sağlıklı yoldur.
Ana öğünde yağlı ve ağır yiyecekler yerine sebze yemekleri ve az yağlı etleri tercih etmelisiniz. Yemeğinizin yanında mutlaka yoğurt, cacık veya salata yemeli ve pideyi az miktarda tüketmelisiniz.
Kabızlık Sorununa Nasıl Çözüm Bulmalısınız?
Ramazdan en çok karşılaşabileceğiniz sorunlardan biri olan kabızlığı önlemek adına beslenmenizde bulgur pilavı, kuru baklagiller, çavdar veya tam buğday ekmeği, lifli makarnalar, kabuklu meyveler, sebzeler gibi posa değeri yüksek besinleri sıkça yer vermek gerekmektedir. Bol su içmeniz de bu sorunu önlemek açısından önemlidir. Günlük 2-2,5 litre su içmeniz çok önemlidir. Yeteri miktarda sıvı tüketmemeniz kabızlıkla birlikte tansiyonunuzda düşüşe de neden olabilir.
Yatmadan Önce Yemek Yiyerek, Sahura Kalkmadan Oruç Tutmanın Metabolizmamızı Yavaşlatır Mı?
Sanılanın aksine gece geç yemekten kaçmak adına sahura kalkmamak veya sahurda sadece su içmek oldukça yanlıştır. Böyle durumlarda açlık süresini 18–19 saat gibi uzun bir zamana çıkartmış oluruz ve bu durum özellikle şeker düşmesi gibi sorunlara yol açar. Uyku sırasında metabolizma hızımız düşük olduğundan dolayı yediklerimiz yağa dönüşür ve böylece kilo alırız.
Sahur Soframızda Nasıl Beslenmeliyiz?
Sahurda kolay kana karışmayan gıdalar tüketmeniz açlığınızı idare etmenize yardımcı olacaktır. Aşırı tuzlu gıdalar tüketmeniz halinde su ihtiyacınız artacaktır. Bu nedenle aşırı tuzlu ve şekerli gıdalar yerine süt, peynir, yumurta, meyve ve kepekli, çavdarlı ekmekler tercih edilmelidir.
Sahurdan sonra hemen yatmanın bir sakıncası var mı?
Sahurdan sonra en az 1 saat uyanık kalmanız ve hareket halinde olmanız metabolizmanızın çalışması açısından gereklidir.
Örnek Menüler
Eğer hedefiniz güncel kilonuzu korumak ise aşağıdaki diyet listesi size uygun olacaktır.
Sahur:
Menü 1: Az yağlı peynir, yumurta, 5 adet zeytin, domates, salatalık, çavdar veya tam buğday ekmeği, meyve
Menü 2: Çorba (Tarhana, Mercimek, Yayla veya sebze çorbası gibi), domates, salatalık, biber, tam buğday ekmeği, meyve
Menü 3: Az yağlı Süt, müsli, meyve
İftar:
Menü 1: Peynir, zeytin, hurma, pide veya çavdar ekmeği, domates, salatalık, biber
Menü 2: Çorba, az yağlı bol salata, pide veya çavdar ekmeği
Ana yemek (iftardan 1,5 – 2 saat sonra)
Sebze yemeği, az yağlı et, tavuk veya balık, yoğurt, cacık veya ayran, esmer ekmek veya az miktarda pilav-makarna
Ara öğün saat 22.00
Hafif bir tatlı veya meyve. Aralarda su, bitkisel çay, açık çay.
Diyet menüsü (Oruç tutarken sağlık şekilde kilo vermek isteyenler için)
Sahur:
1 su bardağı kadar az yağlı süt, 1 kibrit kutusu kadar az yağlı peynir, 2 ince dilim esmer ekmek, domates, salatalık, biber, 5 adet zeytin, 1 porsiyon meyve, su
İftar:
1 kâse çorba, az yağlı bol salata, 1 dilim esmer ekmek
1–2 saat sonra:
120 gr. et, tavuk, balık, 4–5 yemek kaşığı az yağlı sebze yemeği, yağsız salata, 2 dilim ekmek veya 2 servis kaşığı bulgur pilavı, 2 kaşık diyet yoğurt, bitkisel çay2 saat sonra
2 porsiyon meyve, 1 avuç içi kadar fındık
Ramazanda kilo almamak için
1- Orucunuzu hafif bir kahvaltı ile açın, yemeğinizi iftardan 1–2 saat sonra yiyin
2- Sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin
3- Hareketsiz kalmayın
4- Gece yatmadan önce yemek yemeyin, mutlaka sahura kalkın
5- Sahurda glisemik endeksi düşük gıdalar tüketin
Ahmet
16 Nisan 2022 at 22:58
Ben böyle bi uygulama görmedim gerçekten çok güzel yararlı güzel ve doğru bilgileri bloğunda paylaşıp ana temasıda adım sayıp bizi sürekli hareket halinde tutmamıza yarayan bi program Sizi seviyorum
Anonim
17 Nisan 2022 at 11:14
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim