Yaşamımızın en önemli yapı taşlarından biri sudur. Tüm doktorların ve diyetisyenlerin günde en az 8 bardak su içmemiz gerektiğini söylemesinin önemli nedenleri vardır. Vücut ısımızın dengelenmesi, toksinlerin atılması, sağlıklı sindirimin gerçekleşmesi gibi birçok yaşamsal fonksiyonumuzu suya borçluyuz. Suyun nasıl içilmesi gerektiğine gelince, bu konuda farklı görüşler mevcut. Suyun hangi sıcaklıkta içilmesi gerektiği özellikle diyet yapanların üzerinde durduğu bir konu.

Soğuk suyun daha fazla kalori yaktırdığına dair bir düşünce var. Bu düşünceye göre vücudumuz soğuk suyu kendi sıcaklığına (37 derece) getirmek için enerji harcıyor ve bu da kalori yaktırıyor. Ancak bir araştırma soğuk su içenlerle, sıcak su içenler arasında kalori yakma açısından çok da kayda değer bir fark olmadığını ortaya çıkardı. Peki, gerçekten içtiğimiz suyun sıcaklığının kilo vermekle bir ilişkisi var mı? Suyu sıcak mı, yoksa soğuk mu içmek daha sağlıklı? Peki su içmenin faydaları nelerdir?

  • Ağızınızın Kokmasını Engeller: Gün içinde az besin tüketimi ve yetersiz sıvı alımı nedeniyle vücudumuzun ürettiği tükürük miktarı azalmaktadır. Tükürük üretiminin azalması nedeniyle, ağız temizliği için gerekli olan sıvı miktarı eğer yeterince su içmezsek yetersiz kalmaktadır. Bu durum da, ağız kokusuna neden olur. Tükürük salgısının azalması, kokunun yanı sıra ağız kuruluğuna da yol açmaktadır. Ağız kuruluğu ise yutkunma, çiğneme ve hatta konuşmayı bile etkiler.
  • Saçlara Sağlık Katar: Yetersiz su tüketimi saç kuruluğuna, kırılmalara, kepeklenmeye ve saç kayıplarına neden olmaktadır. Su sadece saçımızı nemlendirmez, vücudu temizleyerek sağlıklı, ipeksi ve parlak saçlara kavuşmamızı da sağlar. Saç diplerinizdeki yağ miktarının yenilenmesine, fazla yağ miktarından kurtulmanıza ve daha güçlü saçlara sahip olmanıza yardımcı olacaktır.
  • Kas Kitlenizi Korumanızı Sağlar: Spor yaparken sağlığımızı korumak için düzenli egzersiz, düzenli beslenme, düzenli uyku ve yeterli su tüketimine dikkat etmemiz gerekir. Özellikle kas geliştirici antrenmanlar yapanlar için bu dört kural kilit bir öneme sahiptir. Vücuttaki kas kitlesi arttıkça su ihtiyacının da artacağı mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Antrenman ve egzersizlerin hem öncesi hem de sonrasında içilen su aynı zamanda, kasılmalar ve kramplarla başa çıkmada etkili bir yöntemdir.
  • Hafızanız İçin Gereklidir: Unutkanlık merkezi beyin olduğu için bu organımızı korumamız gerekmektedir. Bunun için yeterli miktarda ve sağlığımız için su tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Susuzluk unutkanlığın yanı sıra, dikkat süresini ve hareket yeteneğini de olumsuz yönde etkiler. Hafızayı kuvvetlendirmek ve hızlı düşünebilmek için özellikle doğal mineralli, pH’ı yüksek olan suların terih edilmesi gerekir. Beynin yüzde 70-75’ini oluşturan su, hafıza için de gereklidir. Su, beyin fonksiyonlarını bir bütün olarak hızlandırır. Su olmadığı zaman beyin daha yavaş çalışır. Susuz beynin, bilgi bulundurma ve hafıza oluşturma kapasitesi olumsuz etkilenir ve bu da beyin fonksiyonları ve hafızaya olumsuz olarak yansır.Kalsiyum ve magnezyum ihtiva eden su, “sert su ” olarak değerlendirilir.Çoğumuz vücudumuz için kalsiyum ve magnezyumun yararlarını yeterince önemsemiyoruz. Günlük tavsiye edilen kalsiyum ihtiyacının yüzde 70’i süt ve süt ürünleriyle, yüzde 16’sı kuru meyve ve sebzelerle, yüzde 6-7’si de doğal mineralli sularla sağlanıyor. Ancak suyla alınan kalsiyum konusunda kesin bir rakam belirlemek güç, çünkü litrede 400 mg kalsiyum içeren su da var, litresinde sadece birkaç mg kalsiyum bulunan su da mevcuttur. Bu sebeple su şişelerinin üzerindeki etiketleri dikkatli okumalı. ideali kalsiyum yönünden zengin, pH’ı yüksek doğal mineralli su içmektir.

  • Kabızlığın önüne geçer: Lifli besinler, sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkin bir rol oynar. Ancak ne kadar lifli gıda tüketilirse tüketilsin, yeterince su içilmediğinde, alınan lifler vücutta etkin bir şekilde kullanılmaz. Yetersiz su tüketimi, sindirim sisteminin daha az çalışmasına ve buna bağlı olarak kabızlığa yol açar.
  • Stresle savaşır: Beyin dokusunun yüzde 85’i sudan oluşur. Eğer vücudunuzda yeteri kadar su yoksa hem ruhen hem de fiziksel olarak kendinizi stres altında hissedersiniz. Susuzluğa dayanamamamızın sebebi de aslında budur. Susuz kalan beyin dokuları, su içmek için sürekli bir istek duymamıza neden olur ve suya erişimin olmadığı durumlarda kendimizi gergin hissederiz.
  • Böbrek taşı riskini azaltır: Yabancı ve zararlı maddeleri vücudumuzdan uzak tutan böbrekler, yeterli sıvı alınmadığı takdirde bu işlemi gerçekleştirmekte zorlanır. Bu durum birtakım böbrek hastalıklarına yol açtığı gibi, minerallerin birikimi de böbrek taşı oluşumuna neden olur.
  • Kalp dostudur: Kanımız, hücreler için gerekli oksijeni ve diğer maddeleri su ile birlikte daha hızlı taşır. Su tüketiminin yetersiz olduğu durumlarda, kan hacmi azalabilir ve bu da dolaşım sistemini olumsuz etkileyerek kalbe düşen yükü artırır.
  • Reflünün en doğal tedavi yöntemidir: Yaşam kalitemizi çok ciddi oranda düşüren ve tedavi edilmediği takdirde yemek borusu kanserine dönüşme ihtimali bulunan reflü için yeteri miktarda ve iyi su içmek çok önemli. Su içmek bazı hastalarda reflünün etkisini azaltırken, bazı hastalarda tamamen iyileşme dahi görülür.

Sabah Su İçmenin Faydaları

Sabahları su içmek vücudumuz ve sağlığımız için faydalı bir alışkanlıktır. Ancak suyu yavaşça ve sakin bir şekilde içmeliyiz. Eğer bir anda çok fazla su içersek yararını görmek yerine sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliriz. Sabahları aç karnına su içerken bu önerileri göz önünde bulundurun:

  • Eğer iki litre su içmek istiyorsanız (ya da dört bardak su), en iyisi bunu bölerek günde dört kerede içmektir. Bir bardağı aç karnına kahvaltıdan önce, ikinciyi kahvaltıdan sonra, kalan iki bardağıysa diğer yemeklerden önce içebilirsiniz.
  • Sabahları su içmeye az miktarlarda başlamanızı öneririz. Aç karnına bir bardak su içerek başlayabilirsiniz, giderek bu miktarı 2 ya da 3 bardağa çıkarabilirsiniz.
  • İçtiğiniz su temiz ve iyi kalitede olmalı. Eğer musluk suyu içecekseniz, içme suyu standartlarına uygun olduğundan emin olun.
  • Eğer suyun faydalarını biraz daha arttırmak istiyorsanız, sabahları aç karnına içeceğiniz bir bardak suya biraz da limon suyu katabilirsiniz.

SICAK SU İÇMENİN FAYDALARI

  • Sıcak su, sindirim sisteminin düzgün çalışmasına ve kabızlığa iyi geliyor. Özellikle sabahları aç karnına bir bardak sıcak su içmek sindirimi hızlandırıyor. (Kabızlığa ne iyi gelir? başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.
  • Sıcak su, toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlıyor. Sivilce gibi cilt problemlerine de iyi geliyor.
  • Sıcak su üst solunum yollarının açılmasına yardımcı oluyor.
  • Sıcak suyun en önemli faydalarından biri de vücuttaki kan akışını hızlandırarak ağrıları azaltması. Sıcak su özellikle eklem ağrılarına çok iyi geliyor.

SOĞUK SU İÇMENİN FAYDALARI

  • Soğuk su, kalp krizine karşı koruyor. Özellikle sıcak yaz aylarında soğuk su içmek vücudu rahatlatıyor, sıcak çarpmasına da iyi geliyor.
  • Soğuk su, sıcak suya göre midede daha az kalıyor ve vücut tarafından daha hızlı emiliyor.
  • Vücudun bir dengeleme (homeostasis) sistemi vardır. Vücut suyun ısısını kendi ısısına yaklaştırmaya çalışır. Bunun için de enerji harcar. Bu yağ yakmaya yardımcı olacaktır.
  • Soğuk su, sıcak suya göre metabolizmayı daha fazla hızlandırıyor bu sebeple özellikle kilo vermeye yardımcı oluyor.

4 Yorumlar

  1. Haldun Erkut

    9 Nisan 2022 at 12:11

    Bazı doktorlar soğuk suyun kanser yaptığını söylüyor

  2. Anonim

    26 Eylül 2022 at 22:23

    Teşekkürler çok faydalı bilgiler

  3. Nursevim

    26 Haziran 2023 at 17:55

    Sayenizde su içme alışkanlıgı kazandım ayak agrılarım azaldı tşkler

  4. Anonim

    16 Mayıs 2024 at 07:39

    Çok değerli bilgiler edindim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir