Havaların soğuması ve kış aylarının gelmesiyle birlikte kış çayı da hayatımızda yer alan bir çay haline geldi. Kış çayı tarifi soğuk kış günlerinde içinizi ısıtır ve hastalıklara yakalanmanızı engeller. Havalar yavaş yavaş soğumaya başladı. Bunun sonucunda şifalı kış çayı içerek hastalıklara karşı korunmak mümkündür. Özellikle kış çayı hastalıklara yakalanmadan önce içilmelidir ki vücudun direnci artsın ve hasta olmayalım.
Kış Çayının Faydaları Nelerdir?
Kış çayı birçok faydalı bitkinin, baharatın karışımından oluşan bir çaydır. Bu nedenle birçok hastalığa karşı vücudu korur. İşte kış çayı faydalarından bazıları:
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunun sonucunda da hastalıklara kolay yakalanmayı engeller.
- Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına iyi gelir. Ayrıca bu hastalıklara yakalanmadan önce belli aralıklarla hazırlanıp içilirse bu hastalıklara karşı vücudu korur.
- Karın ağrısına özellikle bağırsaklarda oluşan ağrılara iyi gelir.
- Burun akıntısına fayda sağlar.
- Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelerek stresi yok eder.
- Unutkanlığa karşı koruma sağlar.
- Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi vardır.
- Balgam söktürücü etki yapar.
- Öksürük ve boğaz ağrısına iyi gelir.
- Göğüs ağrısına fayda sağlar.
- Astıma iyi gelen kış çayı nefes darlığını da giderir.
- Bağırsak gazlarını giderici etkisi vardır.
- Romatizma gibi kemik ağrılarına iyi gelir.
- Ağrı kesici özelliği vardır.
- Bronşite iyi gelir.
Kış Çayı Tarifi Malzemeleri:
Bu şifalı çayın malzemelerini aktarlardan yada baharatçılardan temin ederek karıştırabilir ve kolayca hazırlayabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak kış çayına bir tutam havlıcan da ekleyebilirsiniz. Ya da bu malzemeleri tamamlayamıyorsanız bir aktara giderek bu malzeme listesini verdiğinizde oradan tüm malzemeleri temin edebilirsiniz
- 2 yemek kaşığı kuşburnu
- 2-3 yemek kaşığı ıhlamur
- 1 yemek kaşığı adaçayı
- 3 adet okaliptüs yaprağı
- 1 adet kabuk tarçın
- 4-5 adet karanfil
- Yarım elmanın kabuğu
- 5-6 adet papatya
- 2 adet zencefil
- 1 yemek kaşığı hibisküs
Tüm malzemeler bir kapta karıştırılır. Bu arada bir demlikte su kaynatılır. Bir bardak su için 1 tatlı kaşığı ölçüsüyle karışım yapılmış malzemelerden sıcak suyun üzerine konur. 5 dakika kadar malzemeler sıcak suda demlenir. Daha sonra süzülerek fincana dökülür. İçine bir çay kaşığı bal ve çeyrek limonun suyu eklenerek içilir. Kış çayı tarifi hazırdır. Afiyet olsun.
ALTERNATİF KIŞ ÇAYLARI
Baharatlı Elma Çayı
Kış aylarının en sağlıklı meyvelerinden biri elma. İçeriğindeki E ve C gibi antioksidan vitaminler sayesinde hem cildinizi hem bağışıklığınızı koruyor. Elma içeriğindeki lif yapısı sayesinde aynı zamanda hazımsızlık sorunlarının da önüne geçiyor. Ayrıca lifli yapısı ve içerdiği flavanoidlerle bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve hastalıklara karşı kalkan oluşturuyor. Havaların oldukça soğuk seyrettiği kış günlerde elma çayı siz soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklardan koruyor. Ayrıca boğazı yumuşatarak da öksürüğü engelleyebiliyor. Çayınıza ilave edeceğiniz karanfil, içeriğinde bulunan eugenol sayesinde kanın pıhtılaşmasını engelleyerek kalp sağlığını koruyor. Karabiber ise dolaşımını hızlandırarak mikropları vücudunuzdan uzaklaştırıyor.
Malzemeler:
- 1 adet elma.
- 2-3 karanfil.
- 2-3 tohum karabiber.
- 1 adet çubuk tarçın.
Tarifi: Elmayı kabukları ile dilimleyip kaynayan suyun içerisine koyun. Bir tülbent içerisinde karanfil, karabiber ve tarçını kaynayan suya atın. Elmaların kararmaması için içerisine limon sıkın. İyice kaynadıktan ve renk aldıktan sonra ocaktan alın. Biraz ılındıktan sonra içerisine limon ve isteğe bağlı az miktarda bal ilave edebilirsiniz. Düşük kalorili vitamin deposu bu çayı istediğiniz miktarda şekersiz bir şekilde tüketebilirsiniz.
Zencefilli Çay
Kış çaylarının belki de en sağlıklılarından biri de zencefille yapılan özel bitki çayları. Tadı çoğu kişiye çok lezzetli gelmese de zencefilin faydaları saymakla bitmiyor. Kalp sağlığını koruyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Köklerinde bulunan proteaz sayesinde sindirimi kolaylaştırıyor. Ayrıca mide bulantısını baskılıyor ve gaz sorununu ortadan kaldırmaya da yardımcı oluyor. Portakal ya da limonla tatlandırarak hem lezzetli hem de sağlıklı bir zencefil çayı demleyebilirsiniz. Portakallı zencefil çayını şekersiz olduğu müddetçe istediğiniz miktarda içebilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 kök zencefil.
- 1 adet portakal.
- 1 tatlı kaşığı bal.
Tarifi: Kök zencefili dilerseniz rendeleyip, dilerseniz de halka halka doğrayarak kaynayan suya ilave edin. 10 dakika kadar birlikte kaynattıktan sonra ocaktan alın. Portakalı sıkın ve bu karışıma ilave edin. Dilerseniz limon veya balla da lezzetlendirebilirsiniz.
Gül Yapraklı Rezene Çayı
Farklı lezzetleri seviyorsanız, evinizde de kolaylıkla bulabileceğiniz bitki ve meyveleri karıştırarak kendinize özel bir çay yapabilirsiniz. Gül yaprakları, rezene ve limon kabuğu ile hem sağlıklı hem de lezzetli bir çay hazırlamanız mümkün. Kurutulmuş gül yaprakları, C, E ve A vitamini açısından zengin olan demir, kalsiyum, magnezyum ve selenyum minerallerini içeriyor. Ayrıca tatlı aroması ile de çayınıza lezzet katıyor. Rezene yaprakları, soğuk kış günlerinde azalan bağırsak aktivitenizi hızlandırıyor ve sakinleştirici etkisi ile stresinizi azaltıyor.
Tarifi: Bir kabın içerisinde karıştırdığınız gül yaprakları ve rezeneye hem tat vermesi hem de C vitamini değerini artırması için limon kabuğu ekleyin. Ayrıca kabuk tarçın ve kurutulmuş yaban mersini de ekleyerek çayınıza farklı bir aroma katabilirsiniz. Daha pratikte sıklıkla kullandığımız ıhlamur, adaçayı, kuşburnu da kış çaylarının vazgeçilmez aromalarından. Kendi çay tarzınızı yansıtmak için size özgü aromayı bulabilir, dilediğiniz miktarlarda bu bitkileri karıştırarak demleyebilirsiniz. Ama kaynatmayın. Kaynayan su biraz bekletildikten sonra bir çaydanlığın içerisinde demleme usulü ile bekletin