Selülit, cilt yüzeyinde çukurlu tümsekli portakal kabuğu benzeri bir görünüme neden olan ve genellikle kalça, uyluk ve karın bölgesini etkileyen lokalize bir estetik cilt problemidir.

Selülit, özellikle kadınlar arasında çok yaygındır. Selülitte cildin epidermis ve dermis adı verilen üst katmanlarının altında aşırı miktarda yağ hücresi depolanır. Küçük bağ dokusu bantları bu yağ hücreleri arasında dikey olarak uzanır ve cildin üst katmanlarını vücudun daha derin dokularına bağlar.

Bantlar, normal büyüklükteki yağ hücrelerinin yeterli miktarda boş alana sahip olduğu odalar veya mini cepler oluşturur. Fakat yağ hücrelerinde genişleme olduğu zaman bantlar yağ dokusunu bir file gibi sıkıştırarak girintili-çıkıntılı selülit oluşumuna neden olur.

Kardiyovasküler egzersizler spor esnasında metabolizma hızını artırdığı için kilo vermenize yardımcı olur. Bu egzersizler aynı zamanda tüm vücudu çalıştırması nedeniyle kan dolaşımının hızlanmasını ve selülit oranının azalmasını sağlar.

Ağırlık egzersizleri ise vücuttaki yağsız kas kütlesini artırırken selülit toplayan bölgelerin de toparlanması konusunda oldukça faydalıdır.

Selülit Dereceleri ve Tedavisi

Derece 1: Yatarken ve ayakta dururken portakal kabuğu görünümü fark edilmez ve cilt pürüzsüz görünür.

Derece 2: Yatma sırasında cilt pürüzsüz görünür, ancak ayaktayken bir miktar çukurlaşma fark edilir.

Derece 3: Ayakta dururken ve uzanırken ciltte portakal kabuğu görünümü vardır.

Selülit için tamamen etkili spesifik bir tedavi seçeneği yoktur. Ancak evde yapılabilecek bazı basit hareketler ile, selülit görünümü ortadan kaldırılabilir ya da hafifletilebilir.

Squat

Selülitli bölgeleri hedef alan squat, vücutta selülit oranının azalmasını sağladığı gibi, selülit oluşumunun önlenmesine de katkı sağlar.

Squat alt vücudu hedef alması nedeniyle kalça, üst bacak ve karın bölgesini yoğun şekilde çalıştırır. Bu sayede söz konusu bölgelerde yağsız kütle oluşumunu engelleyen squat, kan dolaşımının artırılması ve yağ yakımında oldukça önemlidir.

Dumbbell veya kettlebell kullanılarak yapılan squat’a ağırlıklı ya da ağırlıksız şekilde bacakları ayakta kalça genişliğinde açarak başlanır. Yavaşça dizler bükülürken kalça geriye doğru çıkarılır ve kişi yere çömelir. Bu pozisyonda dizler ayak parmak uçlarının önüne geçmeli, sırt dik ve karın içeride olmalıdır.

Bu şekilde çömelmiş vaziyette 5 saniye kalın ve tekrar ayağa kalkın. Hareketi 3 set, her sette 12 tekrar olacak şekilde uygulamanız tavsiye edilir.

Lunge

Lunge da tıpkı squat gibi selülitleri ortadan kaldırmak için yapılan etkili egzersizlerden biridir. Yağsız kas kütlesini artırarak selülitsiz daha sıkı bacaklara sahip olmayı kolaylaştıran bu egzersizi ellerinize dumbbell alarak da yapmanız mümkündür.

Bir ayağınız önde diğeri arkada olacak şekilde iki dizinizi de 90 derece bükerek harekete başlamanız gerekir.

Squat’ta olduğu gibi bu harekette de sırt dik, karın içeride olmalıdır. Buna ek olarak harekete başladıktan sonra bacak kasları da sıkı durumda bulunmalıdır. Bu pozisyonu 5 saniye sürdürdükten sonra başlangıç pozisyonuna dönün. Her iki bacak için de 3’er set ve 12’şer tekrar yapılması gerekir.

Foam Rolling

Selülitin azalmasını sağlayacak ya da daha az görünür halde olmasına yardımcı olacak en önemli etken, kan dolaşımının hızlandırılmasıdır.

Çünkü selülite neden olan kilo alımı veya kilo kaybı, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, dar kıyafetler ve çok fazla oturmak gibi çevresel faktörler kan dolaşımını yavaşlatır. Bu nedenle foam rolling kan dolaşımını hızlandırarak selülitlerin ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Foam rolling yapmak için yere oturun ve bacaklarınızı düz şekilde ileri uzatın. Bir foam roller alarak kalf kaslarınızın altına yerleştirin ve kalçalarınızın altına gelene kadar foam roller’ı ileri geri yuvarlayın.

Kardiyo Egzersizleri

Metabolizma hızınızın artmasına ve bu sayede kan dolaşımının hızlanmasına neden olan temel aerobik egzersizler; yüzme, koşu ve bisiklettir.

Bu egzersizler büyük kas gruplarını çalıştırdığı için vücudun tamamında kasların glikozu enerjiye dönüştürmesini sağlar. Kan dolaşımının hızlanması sayesinde vücutta selülit bulunan bölgelerin toparlamasını kolaylaştırır.

Günde en az 30 dakika orta tempoda bu üç aerobik egzersizden birini yapmak kardiyovasküler kondisyonu artıracağı için hem selülitlerin ortadan kalkmasında hem de kilo vermede başvurulabilecek en iyi yöntemlerden biridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir