Mutluluğun kaynağı her insan için farklıdır. Bazı insanlar küçük şeylerden mutlu olabilirken bazıları için mutluluğa ulaşmak oldukça zordur. Ancak, ruh halimize iyi gelecek belli başlı küçük değişiklikler ile ruhumuzu dinlendirebiliriz. Kısa zamanda hissettiğimiz mutluluk emin olun uzun vadede de mutlu olmanızı sağlayacaktır.

Farkındalık

Genellikle yoga ve meditasyonu çağırıştıran “Mindfulness” terimi dilimizde farkındalık olarak geçmektedir.  Peki nedir bu farkındalık? Mindfullness terimi, ”şimdiki ana yargısız ve açık olarak dikkatini vermek ve bu anda her ne meydana geliyorsa kabullenmek” demektir. Felsefesinde hem farkındalık hem de bilinçliliği içeren, kabul, yargısızlık ve şimdiki ana odaklanmayı temel almaktadır. Sanılanın aksine mindfulness sadece yoga ve meditasyon ile sağlanmamaktadır. Zihin ve beden uyumu için yapılan egzersizlerden biri yüzmedir. Çünkü yüzme, içinde tekrar eden hareketleri barındırır ve bu da farkındalık dolu bir düşünme biçimini beraberinde getiriyor.

Teşekkür Edin

Araştırmalara göre teşekkür etmek ve şükretmek daha iyi bir uyuma, huzura ve mutluluğa sahip olmamızı sağlamaktadır.  Ünlü psikolog Kasi Howard, teşekkür etmenin kendisini stresli konular üzerinde kafa yormaktan uzak tuttuğunu ve ruh halini iyileştirdiğini ifade etmektedir. Teşekkür etmek sayesinde hayatımızda sahip olduklarımızın değerini daha iyi anlarız. Minnettar olmamız insan ilişkilerimiz için de oldukça önemlidir. Unutmayın ki ne kadar pozitif düşünürsek o kadar mutlu hissederiz. Küçük bir gülücük ve bir teşekkürün sizde yaratacağı farklara çok şaşıracaksınız.

Terlemekten Korkmayın

Hayatımızda egzersizlere yer vermek mutluluğumuza açılan bir başka kapıdır.  Egzersiz sayesinde tüm vücudumuza adrenalin salgılanır ve bu da nihayetinde bizi mutlu etmeye yarayan bir hormon olan endorfinin salgılanmasına neden olur. Yapacağımız küçük egzersizler bile ruhsal sağlığımız için oldukça yararlıdır. Yapacağınız egzersizler size daha güzel bir vücut, daha dinç bir zihin ve daha düzenli bir hayat olarak geri dönecektir. Siz de vakit kaybetmeden her gününüzde egzersizlere ya da yürüyüşlere vakit ayırın.

İletişim Kurmaktan Çekinmeyin

Araştırmlara göre; evliliklerin başarılı olması, eşlerin duygularını ifade edebilmesi ve iletişim kurabilmesinden geçmektedir. İnsanlarla kurduğunuz iletişim ne kadar iyi olursa emin olun siz de o kadar mutlu hissedersiniz. Bizi depresyona ve mutsuzluğa sürükleyen en büyük nedenlerden biri yalnızlık hissidir. Mutsuz hissettiğimizde ne kadar kendi başımıza kalmak istesek de sizi seven insanların yanınızda olduğunu bilmeniz sizi emin olun çok rahatlatacaktır.

Kendinize Güvenin

Araştırmalara göre insanlar yalnız hissettikleri zaman başkalarının onaylarına ihtiyaç duymaktadır. Bu durum ilk başlarda sizi ne kadar tatmin etse de zamanla içinizdeki boşluğun artmasına ve özgüveninizin düşmesine neden olacaktır. Kendinize güvenmeniz mutlu olmanız için anahtar kelimedir. Dik durun, başarılarınızı sevdiklerinizle paylaşın ve bir konuda fikrinizi belirtmekten çekinmeyin. Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayı bırakın. Unutmayın, her insan birbirinden farklıdır. Kendinizi sevin ve kendinizle ilgili olumsuz düşüncelerinizi bir kenara bırakmayı öğrenin.

Hayatı Akışına Göre Yaşayın

Mutsuz insanlar gelecekte her sorunlarının düzeleceğine inandıkları için çoğu zaman anı yaşamayı unuturlar.  Sizin belirlediğiniz hedefleriniz elbette mutlu olmanızı sağlayacaktır ancak gerçek mutluluğun insanın içinden geldiğini unutmayın. Hayatı acele içinde yaşamanız sizi strese sürükler. Aynı şekilde hayatı özensizce yaşamayı ve bencilliği beraberinde getirir. Böyle zamanlarda durun ve derin bir nefes alın. İşleri biraz da kendi haline bıraktığınızda, her şeyin uyum içinde işlediğini ve kendi içinde bir huzura kavuştuğunu göreceğinizi unutmayın.

mutlu kadın ile ilgili görsel sonucu

Hayatın Mutsuzluklar Barındırdığını da Unutmayın

Hayatta her an mutlu olmak, her günümüzde mutlu hissetmek zorunda değiliz.  Eğer bu beklentiye kapılırsak mutlu olmadığımız her anı daha da zorlaştırabiliriz. Hayatın bazen mutsuzluklarla, bazen zorluklarla, bazen hayal kırıklıklarıyla dolu olduğunu unutmamamız lazımdır. Mutsuz hissetttiğiniz zamanlar umutsuzluğa kapanıp neden mutsuz olduğunuzu düşünmek sizi daha büyük bir boşluğa sürükleyecektir. Neden mutsuz olduğunuzu düşünmektense nasıl daha mutlu hissedeceğinizi düşünmeniz gerekmektedir.

Risk Almaktan Korkmayın

Hayatta üzülmemek ve hayal kırıklığına uğramamak için güvenli bölgemizin dışına çıkmamaya çalışabiliriz. Konforlu bölgemizin sınırlarını zorladığımızda, kendimizi gergin, stresli ve mutsuz hissedebiliriz. Ancak hayatta tatmin duygusunu yaşayabilmek için, ara sıra konforlu bölgemizin dışına çıkmak, sınırları zorlamak, risk almak gerekmektedir. Aldığımız riskler tabii ki istediğimiz şekilde sonuçlanmayabilir. Ama unutmayın ki hayatınızdaki ”keşke”ler sizi daha çok mutsuz edecektir. Kim bilir, belki de kocaman bir ”iyi ki”niz olacak…

Kendinizi Unutmayın

Çoğu zaman kendimizi ihmal edip etrafımızdaki insanlara odaklanırız. Zamanla onların hayallerini kendi hayallerimiz gibi hissetmeye başlarız ve onların hedeflerini kendi hedeflerimiz olarak belirleriz. Ancak bu oldukça yanlıştır. Kendi yüreğimizden geçenleri dinlememiz, kendi hedeflerimiz doğrultusunda ilerlememiz ve kendi iç sesimize kulak vermemiz gerekmektedir. Tabii ki her hayalimizi istediğimiz gibi gerçekleştiremeyebiliriz. Ancak hayallerimizin peşinden koşmadığımız sürece kendimizi yarım hissedeceğimizi unutmamız lazım.

.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir