Anksiyete basite indirgenmemesi gereken bir psikolojik sorundur ve önlem alınmadığı sürece hayatınızı kötü etkilemektedir. Anksiyete, iç huzurumuzun bozulmasına neden olduğu gibi işlerinize odaklanmanızı da etkilemektedir. Anksiyetenizi önlemek için psikologların önerdiği ve kendi başınıza uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vardır. Ancak unutmayın ki eğer bu rahatsızlığınızın hayatınızı etkilediğini düşünüyorsanız mutlaka bir uzman desteği almalısınız.

5-4-3-2-1 Yöntemi

Anksiyete durumunda zihninizi boşaltıp odak noktanızı değiştirmeniz oldukça önemlidir. Bu yöntem, zihninizi kontrol etmenizi ve anksiyeteden uzaklaşmanızı sağlayacaktır. Odak noktanızı işitme, tat alma, dokunma ve koku gibi diğer duyularınıza yönlendirmeniz zihninizi boşaltmanızı sağlayacaktır.

Peki Bu Yöntem Nasıl Uygulanır?

Yöntemin içinde bulunan her sayının bir duyu ile bağlantısı vardır. Öncelikle 5 sayısı gördüğünüz 5 şeyi tanımlamanızı istemektedir. 4 sayısı ise işitme duyumuzla bağ kurar ve işittiğiniz 4 şeyi fark etmeye çalışmanızı istemektedir. 3 sayısı dokunma duyumuzla bağ kurup hissettiğimiz objelere dikkatimizi vermemizi istemektedir. 2 sayısı ise koku duyumuzla bağ kurmaktadır. Kokusunu aldığımız 2 şeye ve tadını aldığımız 1 şeye odaklanarak çalışmamızı tamamlarız.

Bu yöntemin duyularla bağlantı kurmasının sebebi yapılan araştırmalar sonucu uzmanların duyularımızı fark edip bunlara odaklanmamız dikkatimizi an üzerine yoğunlaştırmamızı sağlamaktadır. Zihnimizi başka alanlara yöneltmemiz zihnimizi bulandıran düşünceleri dağıtmamıza yardım etmektedir. Dikkatinizi başka alanlara yönlendirmeniz kötü düşünce kalıplarını bölmenize ve olumlu düşünmenize yardım edecektir. Harvard Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalara göre bu yöntem bize duyumsal farkındalık getirmektedir ve bu tekniğin temelleri mindfulness pratiklerine dayanmaktadır.

Bu tekniği aynı şekilde depresyonla mücadele ve stresi azaltma için de kullanabilirsiniz. Özetle, günlük hayatınızda ne zaman sıkıştığınızı hissedip bir kaçış yolu ararsanız bu basit tekniği kullanabilirsiniz.

Nefes Alış-Verişinizi Değiştirin

Stresi önlemek adına uygulanan özel nefes alma teknikleri bulunmaktadır. Birkaç defa ağızdan nefes alıp verirken nefesinizin boğazınızdan geçişinizi hissedin. Boğanızın arka tarafını hafifçe daraltmanız, nefesinizin yavaşlamasına ve okyanus sesi gibi bir ses duymanıza sebep olacaktır. Bu nefes tekniği sayesinde stresiniz ve anksiyeteniz azalacak ve rahatlayacaksınız.

Günlük Tutun

Ne kadar basit ve zahmetli bir teknik gibi görünse de size oldukça yardımcı olacaktır. Bu tekniği gün içinde istediğiniz zaman uygulayabilirsiniz. Eğer defter tutmaya üşeniyorsanız bilgisayarınızdan da rahatlıkla günlük tutabilirsiniz. Kendinize özel, sadece sizin ulaşabileceğiniz bir blog oldukça kullanışlı olacaktır. Yaşadığınız deneyimleri ve onların size hissettirdiklerini yazarak fark etmediğiniz küçük detayların farkına varıp bakış açınızı değiştirebilirsiniz. Böylelikle yaptığınız hatalardan ders alıp yeniden tekrarlanmamasını sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde, günlük tutmanız içinizde bastırdığınız duyguların aslında sizin için gerçekten ne ifade ettiklerini anlamanıza da yardımcı olacaktır.

Lavanta Yağı ve Papatça Çayı Mucizesi

Ne kadar bilimsel yöntemler değilmiş gibi gözükseler de lavanta yağı tıpta uyku kalitesinin artması ve ağrılarınızın azalması için kullanılır. Aynı şekilde anksiyete ve depresyon semptomlarına da iyi gelmektedir. Gece yatmadan önce yastığınıza birkaç damla lavanta yağı damlatmanız size yardımcı olacaktır. Papatya çayı ise sizi dinginleştirip rahatlamanızı sağlayacağından dolayı gece yatmadan önce bir bardak içmeniz uyumanıza yardımcı olacaktır.

Duruşunuzu Değiştirin

Ayaklarınızı havaya kaldırıp duvara dayamanız olarak bilinen Viparita Karani pozu rahatlamanıza yardımcı olacak bir başka seçenektir. Bir duvar dibinde yere oturduktan sonra kalçanızın yan tarafını duvara yaslayın. Ayaklarınızı kaldırırken kalçanızı da döndürerek kendinizi duvara yakınlaştırın. Bu pozisyon sayesinde beyninize giden kan dolaşımınız hızlanacak ve Anksiyete semptomlarınız azalacaktır.

Yüzleşmekten Kaçmayın

Uygulayacağınız teknikler kısa vadede sizi ne kadar rahatlasa da asıl çözüme ulaşmanızı engeller. Endişelerinizin kökenini çözmemeniz bir çözüme ulaşamamanıza neden olmaktadır. Endişelerinizin kaynağını bulup onlarla yüzleşmenizin sizi rahatlatacağını unutmayın. Endişelerinizi bir deftere not alın, bunlara nasıl çözümler bulabileceğinizi düşünün ve gerekirse endişelerinizi yakınlarınızla paylaşın. Eğer bu durumun tek başına altından kalkamayacağınıza inanıyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir