Şok Diyetler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Özel günlerde harika görünmek, göze hitap etmek ve beğeni toplamak her kadının arzu ettiği bir durumdur.
Davetler, yılbaşı partileri, mezuniyet geceleri, nişanlar ve düğünler… Tüm bu organizasyonlar için haftalar öncesinden hazırlık yaparız. Bu hazırlık için tırnaklarımıza sürdüğümüz ojelerden çantalarımıza, aksesuarlarımızdan ayakkabılarımıza kadar her detayı incelikle düşünürüz.

Elbette tüm bu detaylar arasında en çok kıyafetimize özen gösteririz. Seçtiğimiz kıyafetlerin ise, üzerimizde en güzel duruşu sergilemesi için birkaç kilo vermekten daha güzel bir şey var mı?

Tüm kadınların hiç bitmeyen bir güzellik çabası vardır ki o da daha zayıf ve fit bir görünüme sahip olmaktır. Bu bağlamda kadınlar, mevsim gözetmeksizin her an zayıf olmak isterler.
Fakat fazla kilo problemi, maalesef gelişen teknolojiye rağmen dahi yüzyıllardır çözülememiş bir sırdır.

Üzerinde bu kadar çalışılmasına rağmen maalesef henüz çok etkili, kalıcı ve kolay bir zayıflama yöntemi yoktur. Vücudumuzun kilo işleyişi aslında çok basittir. Tükettiğin kalori yaktığın kaloriden fazlaysa kilo alırsın, tükettiğin kalori yaktığın kaloriden azsa kilo verirsin.

İşte şok diyetler, tam olarak burada devreye giriyor! 😊

Şok diyetler; her uzmanın görüşüne göre değişen, uygulayan her kişide metabolizma değişkeni sebebiyle farklı etkiler gösteren bir hızlı kilo verme formülüdür. Şok diyetler, doğru uygulandığı takdirde hemen herkeste işe yarayan bir yöntemdir. Ancak, şok diyet programı bittiğinde ve eski beslenme alışkanlıklarına hızlı bir dönüş yaşandığında, kaybedilen kilolar hızla geri alınır.
Halbuki uygulanan şok diyetlerin ardından eski alışkanlıklara dönmek yerine, daha dengeli ve sağlıklı bir beslenme tercih edilse kalıcı hızlı zayıflama etkisi görülebilir. Ayrıca şok diyetler spor ile desteklendiğinde, şok diyetin verimi en az 2 kat artacaktır.

Şok Diyetler Nasıl Çalışır?

Şok diyetler, kısa sürede hızlı bir şekilde sonuç alınan, fakat doğru uygulanmadığı takdirde yan etkisi de oldukça fazla olan bir diyettir. En az 3 gün, en fazla 7 gün süren bu diyetlerde temel işleyiş; vücut metabolizmasını şaşırtmaktır.
Şok diyetler bilinenin aksine, beslenme uzmanlarında sıklıkla kullandığı bir yöntemdir. Uzun soluklu diyetlerde, vücut kolaylıkla az kaloriye uyum sağlar ve bir süre sonra daha az kalori yakmaya başlar. Bunun sonucunda tartılar, hep aynı kiloda takılı kalır ve vücutta kilo vermeye karşı bir direnç oluşur.
Bu dönemde ise, kilo vermenin yeniden sağlanması için metabolizmayı şaşırtmak gerekir. Şok diyetler sırasında normalde olduğundan çok daha az yemek tüketildiğinde, vücut kalori ihtiyacını karşılamak için yağları enerjiye dönüştürmeye başlar. Bunun sonucunda da kısa bir süre içerisinde, hızlı kilo verme durumu meydana gelir.
Aynı zamanda, vücutta biriken ödemler de yapılan şok diyetler sırasında kolaylıkla azalacaktır.

Şok Diyetler Nasıl Uygulanmalı Nasıl Uygulanmamalı?

Teknoloji çağında yaşadığımız bugünlerde, hepimizin elinin altında telefonlar var. Özellikle internet ortamından kolaylıkla ulaşılabilen ve her yaşa, her cinsiyete ve her kilodaki bireye hitap ettiği söylenilen şok diyet listelerinin sayısı gün geçtikçe artmaya devam etmektedir.
Bu listelerin ortak özelliği, kalorilerinin çok düşük olması ve herkesin uygulayabileceği genel bir beslenme düzenine hitap ettiği iddialarıdır.
Ancak bu tür şok diyetler, metabolizma ve metabolizma işleyişi hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmayan kişiler tarafından önerilmemelidir. Şok diyetler doğru uygulanmadığı takdirde, metabolizmanın uzun vadede daha da yavaşlaması ve geri dönülemez sağlık sorunları oluşturması gibi problemlere neden olabilir.

Şok diyet listesi, 3 ve 7 gün aralığında uygulandıktan sonra o süre içerisinde verilen kiloyu korumak ve daha fazla kilo vermek için, bir sonraki diyet programı en erken 1 ay sonrasında başlamalıdır. 45 gün ise, ideal olan aralıktır. Çünkü vücut üzerinde oldukça etkili olan şok diyetler, uzun aralıklarla yapılmadığı takdirde çok ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına sebep olabilir. Şok diyetler, vücudun olağan metabolizma dengesini hızlı bir şekilde etkileyeceği için diyete başlamadan önce alanında uzman bir diyetisyene danışılması gerekir.
Bu bağlamda, diyetisyen kontrolünde uygulanan şok diyetler sağlığınız için en etkili seçim olacaktır.

Şok Diyetlerin Zararları

Doğru uygulandığında ve bir uzman kontrolü altında gerçekleştirilen şok diyetler oldukça güvenilirdir. Bununla birlikte, bilinçsizce yapılan ve uzun süreli uygulandığında sağlığa ciddi zararlar verebilir.
Şok diyetler, gereğinden uzun sürdürüldüğü takdirde vücutta beslenme yetersizliklerine sebep olabilir. Bu durum bağırsak sağlığını ve metabolizma hızını oldukça etkileyecek bir probleme neden olur.
Şok diyet listesinden daha az kalori alma durumunda, vücut kendisini korumaya alarak metabolizmayı %70 oranına kadar yavaşlatabilir ve bu da enerji düşmesine, halsizliğe neden olur.
Yeterli oranda protein içermeyen şok diyetlerde, bağışıklık sistemi yeterli antikor üretemez ve vücut hastalıklara karşı oldukça dirençsiz olur.
Yeterli oranda vitamin ve mineralin karşılanmadığı durumlarda, vücut saç foliküllerine yeterli desteği sunamaz ve yoğun saç dökülmeleri ile karşılaşılabilir.
Aynı şekilde, tırnaklar hassaslaşır ve daha kolay kırılır hale gelebilir.
Beyin ve beynin sağladığı tüm zihinsel fonksiyonlar, yağdan elde edilen enerji yerine karbonhidrattan elde edilen enerjiyi kullanmayı tercih eder. Uzun süre karbonhidratın bulunmadığı durumlarda ise, zihinsel fonksiyonlar sekteye uğrar ve çeşitli konsantrasyon bozuklukları meydana gelebilir.
Özellikle sık uygulanan şok diyetlerde, vücut metabolizması aç kalma korkusuyla yağları koruma altına alır ve gereken enerji kaslardan karşılanır. Bu durum da kas kütlesinde azalmaya neden olur.
Proteinlerin enerjiye dönüştürülmesi sırasında açığa çıkan maddeler ise, yanlış uygulanan şok diyetlerde karaciğerde toksik madde birikmesine sebep olur. Bu da karaciğerde birçok probleme neden olabilir.
Tüm bu sebepler dahilinde, şok diyetleri uygulamadan önce doktorunuza danışmanız vücut sağlığınız açısından vereceğiniz en doğru karar olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir