Spor salonlarında ya da dışarıda yürüyüş yapan insanların üzerinde terlemeye yardımcı olan değişik kumaşlarda eşofmanlar görmüşsünüzdür. Komedi filmlerinin de vazgeçilmezi olan bu trend sanılanın aksine kilo verilmesine yardımcı olmamaktadır.

Bedenimiz, vücut sıcaklığımızı düşürmek adına terler. Vücudumuzda gerçekleşecek enzim aktiviteleri için yaşanabilecek ufak dalgalanmaların dışında sıcaklığın 37 derece sabit kalınması gerekmektedir. Vücut sıcaklığımız 37 dereceyi aştığı zaman ter bezlerimiz çalışmaya başlar. Bedenimizin soğuması için 2 ile 4 milyon arasında ter bezi bulunmaktadır.

Her insanın terleme miktarı farklıdır. Cinsiyetimiz, yaşımız ve yaptığımız spor terleme miktarımızı etkilemektedir. Terlememizde ayrıca genetik faktörlerimiz de etkilidir. Yağ oranı daha fazla olan kişilerin soğutmak istedikleri vücut kütleleri daha fazla olduğundan dolayı daha fazla terlerler. Bu durum yakılan kalori miktarıyla alakalı değildir.

Bedenimiz, zorunlu kaldığı durumlarda enerji elde etmek için vücuttaki yağ hücrelerini yakar. Yağların yağ asitleri ve gliserol olarak parçalanması sonucu bu moleküller metabolizmamıza karışır. Vücudumuzdaki yağları enerji elde etmek için parçalayan beden fonksiyonları aynı zamanda terlememize neden olan beden fonksiyonlarımızdır.

Terlemek ile kilo verimi arasında bir bağ olduğunu düşünen kişilerin spor yaparken daha sıcak ortamları tercih ettiğini görürüz. Ancak sanılanın aksine bu durum doğru değildir. Egzersizi uyguladığınız ortam, ortamın sıcaklığı veya egzersizin zorluğu daha fazla yağ yaktığınız anlamına gelmemektedir. Bu durum tamamen vücut sıcaklığınızın belli bir seviyeye ulaşması sonucu terlemenizin artması anlamına gelmektedir. Örneğin, çok sıcak bir havada bir parkta oturduğunuzu hayal edin. Sıcaklık ve nem terlemenize sebep olabilir ancak bu yağ yaktığınıza bir işaret değildir. Bu durumun aksine o havada koşuya çıkarsanız vücudunuz yağ yakacaktır. Aynı şekilde daha soğuk bir ortamda çıkacağınız koşu da aynı kalori miktarını yakmanızı sağlayacaktır.

Tartıya İnanmayın

Yaptığınız egzersizlerden sonra tartılmayı bir rutin haline getirdiyseniz daha fazla terlediğiniz günlerde kaybettiğiniz kilo miktarını fazla olduğunu görürsünüz. Ancak maalesef bu durum kilo verdiğinizin bir göstergesi değil aksine vücudunuzun yağ değil, su kaybettiğinin bir göstergesidir.

Aynı şekilde egzersiz yapmadan önce yeterince su tüketmezseniz vücudunuzun daha az terlediğini görürsünüz. Bu durum sizin için oldukça sağlıksızdır. Bedeninizin ısısının yükselmesine rağmen bu durumda kendini soğutabilmek için yeterince sıvı bulamamaktadır. Özellikle egzersizlerden önce yeterince su içmezseniz performansınız düşecektir. Egzersize başlamadan önce yarım litre su içmelisiniz. Egzersiz sırasında ise her 20 dakikada 300 ml su tüketmeli ve egzersiz sonunda da yarım litre su tüketmelisiniz.

Unutmayın,  daha fazla terlemek daha fazla yağ yaktığınız anlamına gelmemektedir. Terlemek vücudunuzun kendini soğutması için çabaladığı anlamına gelmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir