Yoğun iş hayatı ve bitmek bilmeyen tempoya ayak uydurmakta zorlanıyor olabilirsiniz.  Bazı incelikler ile hayatınızda zaman yönetimi sağlayarak daha rahat bir hayata sahip olabilirsiniz. Hayatınızda zaman yönetimini sağladığınız zaman psikolojik olarak da rahatlayacağınıza emin olabilirsiniz.

Rutinlerinizi Bırakmayın

Hangi başarılı insanı incelerseniz inceleyin hem güne başlarken hem de günü bitirirken uyguladıkları rutinlerin olduğunu görebilirsiniz. Örneğin Tim Cook her sabah 3.45’te uyanarak spora gidiyor, Satya Nadella uyanıp sabah koşusuna çıkıyor. Bu liste benzer hikayeler ile uzatılabilir. Her güne aynı şekilde başlamak tüm günü verimli geçirmek için en etkili adımlardandır. Bu sizin odaklanmanızı ve günün tüm çılgınlığı başlamadan önce biraz yalnız kalmanızı sağlar. Böylelikle gün içerisinde yapmak istediklerinizi çok daha net bir şekilde kafanızda tasarlayabilirsiniz. Eğer uyandığınızda sadece dişlerinizi hızlıca fırçalayıp hazırlanacak kadar vaktiniz varsa bu size stresli bir günün kapılarını açar. Hızlıca hazırlanma, işe geç kalma korkusu ve yapacaklarınızı kafanızda planlayamamak sizi mutsuz edeceği gibi motivasyonunuzu da düşürecektir. Tüm bunlar güne başlamak için son derece yanlış seçimlerdir. Sabah biraz daha erken kalkarak kendinize belli rutinler belirleyin ve bu rutinlerinize düzenli olarak uymaya çalışın.

Odaklanın

Tüm başarılı kişilerin sahip olduğu özelliklerden biri, bir şeyin önemli olup olmadığına hızlıca karar verme yeteneklerini geliştirmiş olmalarıdır. Başarılı insanlar bir projeyi ilerletmek için hangi görevin yerine getirilmesi gerektiğine anında karar verebilirler. Daha az başarılı olan insanlarsa önemsiz detaylara kapılırlar. Hata yaptıysa başkalarını suçlar, mail sayısı sebebiyle strese girerler ya da görevleriyle ilgili karmaşa yaşarlar. Bunların hepsi başarılı olmanın önündeki büyük engellerdir. Başarılı olmak için neyin önemli olduğuna odaklanmanız gerekmektedir. Küçük detayları atlayarak sonuca odaklanın ve sonuca ulaşmak için neler yapmanız gerektiğine kafanızda karar verin. Adım adım başarıya ulaştığınızı göreceksiniz.

İş Takibini Sağlayın

Hedefinizin ne olduğunu bilmek sadece iyi bir fikir değildir, bir şeyde başarıya ulaşmak istediğinizde hayati önem taşır. “Bir gün CEO olmak istiyorum” demek yerine “2045 yılında şu şirketin CEO’su olmak istiyorum” cümlesi hedefinizin ne kadar net olduğunu gösterir. Hedefinizi belirledikten sonra gelişen diğer olaylar dikkatinizi dağıtmamalıdır. Hayatınızda net bir hedefiniz varsa gününüzü de aylarınızı da buna göre düzenli bir şekilde yönetebilirsiniz. Böylece gün içerisindeki olumsuz detaylara odaklanmaktansa kendi hedefiniz doğrultusunda çalışabilirsiniz. Aynı şekilde hedeflerinizden bir tanesi kilo vermek ise ”şu zamana kadar bu kadar kilo vereceğim, bu egzersizleri yaparak kilo vereceğim.” şeklinde belirlemelisiniz.

Fikirlerinize Sahip Çıkın

Sir Richard Benson ve Cheryl Sandberg gibi başarılı isimler nereye gitseler yanlarında taşıdıkları küçük defterleriyle giderler. Siz de bu tekniği kendi hayatınızda kullanabilirsiniz. Gün içerisinde hiç ummadığınız anlarda aklınıza mükemmel bir fikir gelebilir. Birçok insan aklına gelen fikri not etmediği için sonrasında bunlar unutulur ve gider. Defter taşımayı unutuyorsanız telefonunuzun notlarına da fikirlerinizi ekleyebilirsiniz. Sonrasında baktığınızda kulağınıza anlamsız gelecek olsa dahi aklınıza gelen şeyleri defterinize not edin. Zamanla bu fikirlerini hayata geçirmek için adımlar atın ve insanlarla paylaşın. Fikirleriniz yanınızda olduğu sürece onları geliştirebilirsiniz. Soyut düşünceleri bir deftere yazarak somut hale getirmeniz mümkündür.

Yoğunlaşın

Odaklanmanız gereken bir proje ya da iş varsa buna uzun bir zaman ayırın ve bu süreler içerisindeki tüm yoğunluğunuzu o işe verin. Belirlediğiniz bu zaman içerisinde hiçbir kesintiye izin vermeyin. Üzerinde çalıştığınız şey bir kitap, yeni bir kurs veya mevcut bir ürün için iyileştirme olabilir veya tamamen yeni bir proje olabilir. Zamanın, yoğunluğun ve toplam odaklamanın uzunluğu, milyonlarca satış yapan bazı ürünlerin ortaya çıkmasıyla sonuçlanır. Çoğumuz günün yarısını tek bir projeye ayırmak için çok uzun buluyoruz. Bunu sağlamak her ne kadar zor olsa da kendinize net zaman dilimleri ayırarak aklınızı o an başka işlerle meşgul etmediğiniz takdirde en iyi sonuca ulaşabilirsiniz. Böylece yapmanız gereken asıl projenizi bitirmiş olacaksınız ve kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Takvimlerden Kaçmayın

Defterinizin içerisinde takvimin bulunması kontrolün sizde olmasını sağlayacaktır. Çoğumuz, iş arkadaşlarımızın toplantı ve randevuları planlamalarına izin veririz ama başarılı insanlar bunu asla yapmaz. Eğer başarılı bir kişinin toplantıya katılmasını istiyorsanız ona doğrudan sormanız gerekir. Bugün takviminizi tam olarak kontrol altına almak ve başkalarının sizin için randevular düzenlemesine izin vermemek için kendinize hedef belirleyin. Zamanınızı kendiniz kontrol edin. Bir başkasının sizin yerinize işlerinize ve bunların zamanlarına karar vermesine izin vermeyin. Takviminiz yanınızda bulunduğu zaman kontrol sahibi olabileceğiniz gibi daha hızlı şekilde kararlar alabilirsiniz.

Kendinizi Geliştirin

Sürekli kendini geliştirme ve okuma başarılı bir kişinin başarısının önemli bir parçasıdır. Beceri ve okuma eksikliği, başarılı olmanın önündeki en büyük engellerdendir. Sosyal medya hesaplarınıza gelen yorumları dikkate almak dahi önemlidir. İnsanların zihnini çözmenin en başarılı yolu ise bolca kitap okumaktan geçer. Okumak için yeterince zamanınızın olmadığını düşünüyorsanız yoldaki vaktinizi sesli kitap dinleyerek geçirebilirsiniz. Trafikte kaybedilen zamanı böylelikle lehinize çevirebilirsiniz. Okumak istediğiniz kitaplar için bir liste tutabilirsiniz. Kendinizde geliştirmek istediğiniz özellikleri belirleyerek kişisel gelişim kitaplarından yararlanabilirsiniz.

2 Yorumlar

  1. Yusuf Ziya Yemişenlioglu

    15 Ekim 2018 at 16:36

    Ben’de Her Sabah Saat ⏰ 03:00 te Kalkarak Egzersiz ve Tempolu Yürüyüş Hazırlanır
    🕰 saat 04:00 parkura giderim..
    Saat 07; 00 Duş Alıp Kahvaltı Yapar Çıkarım….
    İyi Çalışmalar Dilerim…

  2. Mavi

    16 Ekim 2018 at 00:55

    Saat kaçta uyuyorsunuz acaba ? Bunu her gün tekrarlıyorsunuz peki hiç yorgun hissetmiyor musunuz kendinizi ? Takdir ediyorum sizi 👍

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir