Yazılarımızın, sağlıklı yaşam tavsiyelerimizin olmazsa olmazı limonu hayatımıza sokmamız gerektiğini artık biliyoruz. Limonu hayatımıza aldıktan sonra hayatımızda, vücudumuzda biz fark etmesek de çok fazla iyileşme oluyor. Ne gibi iyileşmeler olduğunu şimdi sizlere açıklayalım.

Kalp sağlığını destekliyor

Limonlar bildiğimiz üzere c vitaminin en büyük kaynaklarından. Bir limonda yaklaşık 31 mg C vitamini var ki bu da günlük almamız gereken miktarın yarısını karşılıyor.

Araştırmalar gösteriyor ki, C vitamini açısından zengin sebze ve meyveler tüketmek kalp krizi riskini azaltıyor. Ayrıca limonun içinde bulunan lifler ve bitkisel bileşikler de kalp sağlığını oldukça destekliyor. Örneğin bir çalışma, bir ay boyunca günde 24 gram narenciye özü yemenin kandaki kolesterol seviyesini düşürdüğünü gösterdi.

 Kiloyu kontrol altında tutmayı sağlıyor

Limon, diyetteyken oldukça tüketilen bir besindir. Tabii ki bunun altında yatan sebepler var.

Mesela bir teori, içlerindeki pektin lifinin midenizde genişlemesi, daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olduğunu söylüyor. Ancak bu limonun posasında bulunan lif dolayısıyla sadece suyunu içmeniz bu etkiyi yaratmaz.

Bir başka teoriye göre, limonlu sıcak su içmek kilo vermenize yardımcı olur. Bununla birlikte, içme suyunun yaktığınız kalori miktarını artırdığı bilinir, bu nedenle limonun değil, kilo kaybına yardımcı olan suyun kendisi de olabilir.

 Böbrek taşı oluşumunu engeller

Böbrek taşı oluşumunu önlemek için sitrat oldukça ideal bir madde. Limon ve portakal ailesi, idrarın asitliğini gideren sitrat maddesini yüksek ölçüde içeriyor. Sitrat maddesi potasyum ile birlikte ilaç olarak veriliyor. Çay, çorba gibi besinlere limon eklemek, bol bol limonata içmek taş oluşumunun önlenmesi için oldukça yararlı bir yol.

  Kansızlığa karşı korur

Demir eksikliği anemisi oldukça yaygın ve yediğiniz yiyeceklerden yeterince demir alınmadığında oluşan bir hastalık. Limonlar hem C vitamini hem de sitrik asit içerdiğinden, diyetinizden mümkün olduğunca fazla demir almanızı sağlayarak kansızlığa karşı koruma sağlayabilirler.

Kansere karşı korur

Bakteri enfeksiyonları ve mantarlara karşı anti mikrobal spektrum olduğu, kurt ve parazitlere karşı etkili olduğu kabul ediliyor, yüksek tansiyonu dengeliyor ve bunlar dışında stresle savaşan, sinir bozukluklarına iyi gelen antidepresan etkisi de var. Sonuç olarak limon ekstresinin 12 kanser tipinde kötü huylu hücreleri yok ettiği biliniyor.

Sindirim sağlığınızı korur

Limonlar, çoğunlukla çözünür lif ve basit şekerler formunda yaklaşık% 10 karbonhidrattan oluşur.

Limonlardaki ana lif, daha önce de bahsettiğimiz gibi pektindir. Pektin, bağırsak sağlığını iyileştirebilir ve şeker ve nişastaların sindirimini yavaşlatabilir. Bu etkiler de kan şekeri seviyesinin azalmasına neden oluyor. Limonun sadece suyunu tüketirseniz bu pektin lifinin yararlarından yararlanamazsınız, hatırlatmakta fayda var. Çünkü pektin, limonun posasında bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir