Acısı ve tatlısıyla bir yılı daha geride bırakıyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yeni yıl için de hepimizin hedefleri ve umutları vardır. Bu yazımızda hepimizin hedeflemesi gerektiğini düşündüğümüz hedefleri listeleyerek birbirimize destek olmayı amaçlıyoruz. Siz de elinize bir defter alın ve 2023 hedeflerinizi listelemeye ne dersiniz?

Bol Bol Gülümseyin!

  • Daha çok gülün ve daha az somurtun! Hayat her zaman mutlu bir şekilde ilerlemiyor farkındayız ancak inişlere, çıkışlara ve mutsuzluğa rağmen her zaman gülümsemeniz gerektiğini öğrenmelisiniz. İlk başlarda mutluluğunuzu sürdürmekte ve sürekli olarak gülümsemekte zorlanabilirsiniz ama yapmayı öğrendikçe bu sizin davranışınız haline gelecektir.

Sosyalleşmekten Çekinmeyin

  • Daha çok sosyalleşmek 2023 hedefiniz olsun. Arkadaş dediğiniz az olur, öz olur ama ne kadar çok insan tanırsanız kendinizi keşfetmeniz o kadar kolay ve bir o kadar derin olacaktır.

Anın Tadını Çıkarın

  • Gelecek için tabii ki planlar yapın ancak anlık yaşamaktan korkmayın. Sürekli gelecek odaklı yaşamanız anı kaçırmanıza neden olacaktır. Geleceğe yatırım, gelecek planlaması, gelecekte rahat yaşam için şimdi sıkıntı çekmek sizin oldukça oldukça ağır bir yük olacaktır. Geleceği düşünmek bizi hayata bağlı tutar ancak gelecek için yaşamak şimdiki zamanı yok saymak demektir. Ne olacağını bilmediğin bir gelecek için şimdiki anınızı harcamamalısınız.

Kendinizi Geliştirin

  • Yeni bir şeyler öğrenmekten çekinmeyin. Yeni bir dil, yeni bir hobi, yeni filmler, yeni müzikler… Öğreneceğiniz her yeni şey hem yaratıcılığınızı, hem özgüveninizi, hem de sosyal zekanızı geliştirecektir.

Yüzleşmekten Korkmayın

  • Hatalarınızla ve insanlarla yüzleşmekten korkmayın. Alacağınız cevapların sizi üzebileceği ihtimali yüzünden çoğu insanla ve hatalarınızla şimdiye kadar yüzleşmemiş olabilirsiniz. Ancak karşınızdakinden alacağınız cevaplar sizi daha güçlü yapacağı gibi hatalarınızdan ders almanızı da sağlayacaktır. Kırılmaktan korktuğunuz için kendinizden ve insanlardan kaçmaya 2023 yılında son verin!

Kabullenin

  • Kabullenmeyi öğrenin. Başımıza gelen tüm olumsuzlukların tek bir çaresi bulunmaktadır, o da kabullenmektir. Ölümü, ayrılığı, kavgaları tüm kötü olayları kabüllenmeyi öğrenin. Zamanla bunlara alıştığınızı ve kendinizi daha mutlu hissettiğinizi fark edeceksiniz.

Sağlığı Hayatınıza Katın

  • Sağlıklı yaşamaya çalışın ancak bunu takıntı haline getirmeyin. Evren tamamen bir denge üstüne kurulu olmaktadır. Sağlıklı besinler tüketmeye çalışırken arada kendinizi şımartın ki dengeniz bozulmasın. Sevdiğiniz ama zararlı olan yiyecekleri tamamen kesmek yerine daha az tüketin.

Pes Etmeyin

  • Her yeni seneyi kendiniz için bir önceki seneden çok daha iyi hale getirmeye çalışın. Çabalamaya başladığınız an ortaya çıkan değişim sizi daha iyi motive edecektir.

Mükemmeliyetçi Olmayın!

Mükemmeliyetçi yapı kişi için oldukça zararlı olmasının yanında kişinin kendini telkinle ve dikkatini başka yönlere dağıtarak büyük ölçüde kontrol edebileceği bir kişilik yapısı olmaktadır. Kişinin bazen her şeye yetemeyeceğini, her zaman her şeyin yolunda gidemeyebileceğini bilmesi sağlıklı bir ruh haline sahip olması için oldukça önemli olmaktadır. Tükenmişlik duygu durumunu hayatından uzak tutabilmesi açısından büyük fayda sağlayacaktır.

• Kişilerin yüksek ve ulaşılması güç hedefler yerine daha ulaşılabilir hedefler koymaları, Tükenmişlik Sendromu’nu önleme konusunda önemli bir adımdır. Kişinin yaşadığı sorunda kendi payını değerlendirirken objektif olması, yaşadığı tükenmişlik sürecini aşmasına yardımcı olur.

• Kişinin kendi ruh halinin farkına varıp, kendine daha çok zaman ayırması gerekmektedir. Yaşadığı zorlukları sisteme bağlamak ya da sorumlu bireyler aramak, sık rastlanan ve tükenmişliğin şiddetini arttıran durumlardan olmaktadır. Bu nedenle kişi kendine zarar verecek bu düşünce biçimlerinden uzak durmalıdır.

  • Hayatta iş ve özel yaşam arasında bir denge kurulmasına ve işinizin gereğinden fazla zaman almamasına dikkat etmelisiniz. İş ortamında iletişimin geliştirilmesi, paylaşımların artması, sorumluluğun bölüşülmesi, eskiden keyif alınan etkinliklerin yeniden yapılmaya başlanması ve yeni etkinlikler keşfedilmesi sürecin aşılmasında oldukça önemli bir yer tutmaktadır.
  • Ayrıca, bu sorunu yaşayan kişiler bazen yardım almak istemeyecek kadar çaresiz hissedebilirler. Böyle durumlarda, kişinin yakınlarına da önemli sorumluluklar düşmektedir. Böyle durumlarda profesyonel yardım almayı düşünebilirsiniz.

 

 

.

1 Yorum

  1. Güler

    30 Aralık 2019 at 22:42

    Çok güzel bir tespit.Hayata geçirmemiz gereken kurallar..Teşekkür ederim bu programı yapanlara beni benden düşündüğü için🤣🙏hatırlatmalarınız içim teşekkürler…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir